NavMenu

Nema potrebe za novom procjenom imovine fabrike Radoje Dakić

Izvor: Pobjeda Subota, 19.06.2021. 11:31
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Vijeće sudija Apelacionog suda Rama Strikovića, Katarine Đurđić i Nevenke Popović potvrdilo je rješenje Privrednog suda kojim je odbijen prigovor advokata Branislava Ćupića na prošli oglas o prodaji imovine nekadašnje fabrike Radoje Dakić.

Riječ je o 13. prodaji koju je stečajni upravnik Mladen Marković raspisao polovinom marta i ponudio 98 hiljada kvadrata zemljišta za 27,7 mil EUR, odnosno 282 eura po kvadratu. Ćupić je prigovorio jer se imovina prodaje na osnovu procjene iz 2017, tvrdeći da bi se mogla postići veća prodajna cijena zemljišta da je raspisan međunarodni oglas. Marković je njegov prigovor ocijenio usmjerenim na odugovlačenje postupka, povećanje troškova i prolongiranje isplate sredstava dobijenih od prodaje.

Apelacioni sud je procijenio da je Privredni donio zakonitu odluku te da nijesu počinjenje bitne povrede postupka.

- Procijenjena vrijednost predmetnih nepokretnosti iznosi 307,64 eura, ali po istoj nije bilo zainteresovanih kupaca. Stečajni upravnik je objavio tri oglasa za prodaju predmetne imovine po početnoj cijeni 282,87 eura po kvadratu, po kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je po istoj cijeni objavio i četvrti oglas o prodaji predmetnih nepokretnosti, kao i predmetni trinaesti oglas, koji se prigovorom osporava – stoji u odluci.

Ukazuju da je vrijednost imovine umanjena u skladu sa Zakonom o stečaju koji dodatno propisuje i da ako javna prodaja ne uspije ni za petinu ukupno procijenjene vrijednosti, upravnik ima pravo da sljedeću prodaju sprovede po principu najveće ponuđene cijene. Neosnovan je, navode, zahtjev Ćupića za novom procjenom, imajući u vidu da se nepokretnosti nijesu mogle prodati ni po cijeni iz 2017, a ni nižoj, iako je bilo više pokušaja.


Ipak, 13. oglas izazvao je interesovanje, jer su za dvije parcele od 11,7 hiljada kvadrata stigle četiri ponude. Najpovoljniju za prvu, 3,5 mil EUR, dao je Montas inžinjering, dok je za drugu parcelu hiljadu eura više od početne cijene od 3,32 miliona ponudio Admiral Holding.

Prije nekoliko dana, Marković je raspisao novi oglas za prodaju, sa istom cijenom kvadrata, koja će po prvi put biti realizovana licitacijom. Tim se oglasom nudi imovina vrijedna 21,1 mil EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Agro

Kako je Beč pokrenuo sopstveni brend organske hrane - Wiener Gusto omogućava građanima da konzumiraju održive, regionalne proizvode, a čitavim procesom upravlja Grad

Odjeljenje za poljoprivredu i šumarstvo Grada Beča upravlja zemljištem površine gotovo 44.000 hektara u Beču i drugim djelovima Austrije. To uključuje velike šume i livade, kao i 2.200 hektara poljoprivrednog zemljišta sa raznovrsnim usjevima. Pilot projekat u organskoj proizvodnji pokrenulil su još sedamdesetih godina, da bi u periodu od osamdesetih, do dvijehiljaditih uslijedila potpuna tranzicija ka organskoj poljoprivredi. Prošle

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.