NavMenu

Tržište nekretnina u Crnoj Gori stabilno - Cijene kvadrata zavise od regije, lokacije u gradovima, kvaliteta gradnje i stepena opremljenosti

Izvor: bankar.me Ponedjeljak, 20.04.2020. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Colliers International Crna Gora je već šestu godinu zaredom odradio istraživanje tržišta nekretnina - stambenih prostora u tržišno aktivnim zonama - zonama kupoprodaje stambenih prostora u Crnoj Gori. Zaključak istraživanja je da su cijene ove vrste nekretnina stabilne u poređenju sa prethodnim periodom.

Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina je relativno stabilno u predmetnom periodu na osnovu naznačenog perioda, sa zabilježenim razlikama intenziviranja gradnje u pojedinim dijelovima Crne Gore, kakav je osim Podgorice i Budve svakako i Ulcinj.

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi projekta, Dukley Gardensa i par manjih koji su posmatrani kao specijalna zona, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave odlučile da zemljište daju i oslobode plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja.

Generalni zaključak istraživanja Colliers International Crna Gora je da cijene kvadrata u Crnoj Gori, za stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti. Istraživanjem je obuhvaćena cijela Crna Gora, gdje je konstatovano da se osim primorske regije i centralne, na sjeveru Crne Gore gradi manje, gdje pojedine zone nijesu tržišni aktivne.

- Opsežnim istraživanjem na gotovo cjelokupnom uzorku objekata novogradnje u Crnoj Gori, u zonama gdje je uzorak bio reprezentativan, konstatovani su indeksi promjene cijena stambenih prostora u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, a koja je upotrebljiva za 2020. godinu, do pojave pandemije Covid-19 u martu mjesecu, od kada na dnevnom nivou pratimo situaciju na tržištu. Trenutno se radi o kratkom vremenskom intervalu, da bi moglo da se predvidi kretanje uticaja pandemije na tržište nekretnina. Tokom istraživanja tržišta obuhvaćeni su i stambeni prostori starogradnje u opsezima kretanja cijena, u odnosu na sve potrebne karakteristika tih nekretnina u zavisnosti od stanja u kojima se nalaze - navode iz Colliersa.

Zaključci istraživanja su sljedeći:

Podgorica - U KO Podgorica I i KO Tološi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.375 EUR/m2, dok je u KO Podgorica II 1.275 EUR/m2. U KO Podgorica III prosječna postignuta cijena u novogradnji je 1.097 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u glavnom gradu bilježi porast indeksa za KO Podgorica III od 0.18%, za i KO Podgorica I i KO Tološi 0.08%, dok je za KO Podgorica II porast 0.93%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Podgorica I i KO Tološi je 1.000 EUR/m2, u KO Podgorica II 1.050 EUR/m2 i u KO Podgorica III 850 EUR/m2.

Ulcinj - U KO Ulcinjsko polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.000 EUR/m2, dok je u KO Ulcinj 1.190 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Ulcinju, za ove dvije katastarske opštine je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u opštini Ulcinj je 770 EUR/m2.

Bar - U KO Novi Bar prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.420 EUR/m2. U KO Sutomore nijesu identifikovani objekti novogradnje. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Baru je u porastu za 0.54 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Novi Bar je 1.100 EUR/m2, a u KO Sutomore 900 EUR/m2.

Budva - U KO Budva prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.600 EUR/m2, dok je u KO Bečići 1.950 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji bilježi porast indeksa za KO Petrovac, KO Sveti Stefan, KO Bečići i KO Buljarica I od 0.89%, a za KO Budva, KO Maine i KO Prijevor I 2.03%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Budva je 1.200 EUR/m2, u KO Maine 1.000 EUR/m2, u KO Prijevor I 950 EUR/m2, u KO Bečići 1.200 EUR/m2 i u KO Petrovac 1.250 EUR/m2.

Tivat - U opštini Tivat prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 2.820 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Tivtu je u porastu za 0.47%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Donja Lastva je 1.350 EUR/m2, u KO Radovići 1.150 EUR/m2, a u KO Tivat 1.300 EUR/m2.

Kotor - U opštini Kotor prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.970 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Kotoru je u porastu za 1.76%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Dobrota I je 1.250 EUR/m2, u KO Stoliv I i II 1.350 EUR/m2, u KO Risan I 1.250 EUR/m2, a u KO Škaljari I 1.250 EUR/m2.

Herceg Novi - U opštini Herceg Novi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.500 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Herceg Novom je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Herceg Novi je 1.450 EUR/m2, u KO Topla 1.300 EUR/m2, u KO Baošići, KO Kumbor i KO Đenovići 1.300 EUR/m2, u KO Bijela 1,250 EUR/m2, a u KO Kuti 1.100 EUR/m2.

Cetinje - U prijestonici Cetinje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.010 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji na Cetinju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Cetinje I je 720 EUR/m2.

Nikšić - U opštini Nikšić prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 880 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Nikšiću je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Nikšić je 600 EUR/m2.

Bijelo Polje - U opštini Bijelo Polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 870 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Bijelom Polju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Bijelo Polje je 700 EUR/m2.

Berane - U opštini Berane prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 860 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Beranama je u porastu za 1.52 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Berane je 600 EUR/m2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Lokalna obilaznica oko Herceg Novog u fazi izrade glavnog projekta, za brzu saobraćajnicu čeka se idejno rješenje

U okviru Prostorno-urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u završnoj fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike. Monteput je organizovao tender, za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice, od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.