NavMenu

Tim Univerziteta Crne Gore osvojio prvi projekat u okviru programa Horizon Europe

Izvor: eKapija Srijeda, 11.05.2022. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Brian Yurasits)Ilustracija
Povećanje istraživačkih i inovacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore, u oblasti podvodnih senzorskih mreža, biće omogućeno kroz realizaciju projekta "Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže" koji finansira Evropska unija, saopšeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Senzorske mreže se koriste za prikupljanje okeanografskih podataka, praćenje zagađenja, istraživanje prirodnih podmorskih resursa, prevenciju katastrofa, navigaciju i nadzor. Projekat MONUSEN će, u naučnom dijelu, omogućiti primjenu modernih tehnologija poput blokčejna (blockchain), tehnika automatskog upravljanja i mašinskog učenja za unapređenje sigurnosnih, komunikacionih i upravljačkih aspekata podvodnih senzorskih mreža.

MONUSEN projekat će se realizovati u saradnji sa tri vodeće istraživačke institucije u Evropskoj uniji: Sveučilištem u Zagrebu - Fakultetom za elektrotehniku i računarstvo, Univerzitetom Newcastle Upon Tyne i Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije.

Projekat je dobio tim Univerziteta Crne Gore koji je aplicirao na konkursu za finansiranje Twinning projekata na području Zapadnog Balkana. Konkurs je raspisan u okviru programa Horizont Evropa tj. u ključnom programu Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija u periodu od 2021 do 2027. godine.


Budžet projekta iznosi 1,44 mil EUR, od čega će Evropska unija finansirati 1,13 mil EUR EUR. Budžet projektnog tima sa Univerziteta Crne Gore iznosi 464.093 EUR i u cjelosti će biti finansiran od strane Evropske unije.

Projektom rukovodi prof. dr Igor Radusinović, a ostali članovi projektnog tima UCG su Slavica Tomović, Vanja Asanović, Žarko Zečević, Ana Jovanović, Vesna Rubežić, Luka Lazović i Luka Martinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Energija, Industrija

Zastoj Termoelektrane koštaće oko 65 mil EUR - Za gradnju Komarnice potrebno 315, za HE Kruševo 160 miliona

Elektroprivredi (EPCG) će, kada Termoelektrana (TE) Pljevlja bude van pogona naredne godine, nedostajati oko 400 gigavat sati (GWh) električne energije, što bi koštalo oko 65 mil EUR, saopštio je izvršni direktor kompanije, Ivan Bulatović. On je kazao da je EPCG već nabavila po povoljnim uslovima dio električne energije koja će im nedostajati naredne godine kada će TE Pljevlja zbog rekonstrukcije biti van pogona osam mjeseci. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.