NavMenu

Stručnjaci tvrde - Kružni tokovi smanjuju broj udesa

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 30.07.2020. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: nacroba/shutterstock.com)
Nedavno sprovedeno istraživanje u Holandiji dokazalo je kako upotreba kružnog toka u poređenju sa standardnim raskrsnicama smanjuje broj nesreća za 50%.

Ali, osim toga što uvođenjem kružnog toka, odnosno popularno zvanog rotora, broj saobraćajnih nesreća bude prepolovljen, broj povrijeđenih smanjen je za čak 70%.

Broj povrijeđenih putnika u vozilima smanjen je za 95%, pješaka za 89%, ali biciklista, koji ionako spadaju u najugroženije grupe učesnika saobraćaja, za 30%.

Slično istraživanje u Njemačkoj pokazalo je kako uvođenje kružnog toka smanjuje broj nesreća za 44%, a u Švedskoj za 47%.

Ali, osim povećanja bezbjednosti saobraćaja uvođenje kružnog toka umjesto standardnog raskrsnica smanjuje vrijeme čekanja, jer je saobraćaj protočniji, a to povoljno utiče i na okoliš, jer posljedično dolazi do smanjenja količine izduvnih gasova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Finansije

Investicioni ambijent u Crnoj Gori atraktivan sa velikim prostorom za unapređenje

Iako generalna poreska politika jeste stimulativna, veliki troškovi i barijere nakon ulaganja još uvijek opterećuju kompletnu privredu Crne Gore, saopšteno je na panel-diskusiji "Investicioni ambijent u Crnoj Gori - kako sa riječi preći na djela?" koja je organizovana u okviru inicijative Top Business Montenegro 2024. Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga i glavni analitičar TBM, ocijenio je da o Crnoj Gori Gori kao primamljivoj

09.05.2024.  |  Finansije

Korak do bržeg i jeftinijeg transfera novca

09.05.2024.  |  Finansije

05.05.2024.  |  Vijesti

Lidl otvara markete u najmanje sedam opština

05.05.2024.  |  Vijesti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.