NavMenu

Rasad karfiola: Kada sijati i na šta paziti?

Izvor: Agroklub Subota, 14.01.2023. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Couleur)
Gajenjem iz rasada dobijamo ujednačene sadnice koje se lakše neguju i štite od bolesti i štetočina.

Iz porodice kupusnjača rado konzumiramo karfiol koji se uzgaja na sličan način poput običnog kupusa, ali je nešto zahtjevniji. Dobro uspijeva pri hladnijoj temperaturi i umjerenoj vlažnosti na rastresitom i bogatom zemljištu.

Sjetva sjemena u proizvodnji rasada se obavlja šest do sedam nedelja prije planiranog termina rasađivanja. Takođe zavisi od namjene proizvodnje, sorte ili hibrida i klimatskih uslova u regiji uzgajanja. Obično se prva sjetva obavi od 15. do 20. marta za rane sorte. Zatim drugi termin je krajem marta i početkom aprila, treći je krajem aprila i početkom maja, a za kasnu, jesenju proizvodnju, obavlja se u junu.

Kvalitetno sjeme možemo sami dezinfikovati, ako to nije urađeno, pomoću tople kupke. Vodu zagrijemo od 48 do maksimalno 50 tepeni Celzijusa, zatim u nju potopimo platnenu kesu sa sjemenom u trajanju od 20 minuta. Posle toga se brzo potopi u hladnu vodu. Kako bi bili što sigurniji, sjeme se potom preko noći može držti u rastvoru kalijum permanganata.

Proizvodnja rasada karfiola ima niz prednosti. Lakše je obezbijediti optimalne uslove kao što su kvalitet supstrata, temperatura i voda. Zbog toga dobijamo mlade biljke koje ujednačeno niču i razvijaju se.


Pazite na temperaturu i vlagu

Dubina sjetve je do jedan centimetar. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 20 do 22 stepena Celzijusa. Za to vrijeme odražvati vlažnost, što se najbolje postiže ako preko posude prevučete providnu foliju. Čim primijetite da su biljke počele nicati, folija se uklanja, a temperatura spušta na osam do 10 stepeni u sledećih pet do 10 dana. To će spriječiti izduživanje biljaka i podstaći rast korijena. Temperatura zemljišta treba da je do 20 stepeni Celzijusa i ne treba da prelazi tu vrijednost. Optimalna za rast je 15 do 18 stepeni.


Sadnice su osjetljive na suvišnu vlagu koja dovodi do pojave truleži, ali i na visoke temperature. One loše djeluju tako što će biljke formirati male cvjetne glavice i brzo će preći u cvjetanje.

Spremne su za sadnju posle 30 do 45 dana, kada imaju dobro formirana četiri prava lista.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.