NavMenu

Tigrov orah je hrana budućnosti - Kako se uzgaja?

Izvor: Agroklub Srijeda, 11.05.2022. 07:30
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia / Marco Schmidt)
Zemljani badem ili tigrov orah, Cyperus esculentus, pripada porodici Cyperaceae, a vodi porijeklo iz sjeverne Afrike i Mediterana. Ljudi je uzgajaju već hiljadama godina. Otkrivena je u egipatskim piramidama. Koristi se za ishranu ljudi, u stočarstvu i industriji. Cijenjena je kao ljekovita biljka. Najviše se uzgaja u mediteranskom području, posebno u Španiji gdje se smatra hranom budućnosti.

Uvrštena je na listu biljaka koje će se uzgajati na međuplanetarnim svemirskim stanicama. I pored njene vrijednosti, industrijskog uzgajanja, ova vrsta je još uvek nepoznanica za proizvođače i potrošače koji je nesvjesno konzumiraju, posebno u slatkišima.


Svestrana upotreba

U zemlji formira male krtole čija je površina smeđa, a unutrašnjost bijela. Dužine su do tri centimetra, a širine do jednog centimetra. Prilikom upotrebe se ne gule. Sadrže 28% masti, vitamine (najviše C i E), minerale (magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor), skrob, šećere. Preporučuje se dnevna konzumacija do 200 gr. Odlično se resorbuje u organizmu. Jača imunitet, djeluje oporavljajuće na digestivni trakt, koristi se kod dijabetesa, poboljšava rad mozga, popravlja raspoloženje i povećava efikasnost.

U Španiji se proizvodi mlijeko od tigrovog oraha koje se mnogo koristi u liječenju oboljenja digestivnih organa. Očišćene i oprane krtole se prelivaju vodom u odnosu 1:4 i ostave preko noći. Nakon toga se protisnu kroz sito i sadržaj filtrira. Dobijeno mlijeko se zasladi po želji.

Koristi se i kao zamjena za kafu i kakao. Često se dodaje u slatkiše koji se prave od čokolade. Sitnije krtole se prže i zamjena su za bademe i lješnike. Španci vole sladoled od tigrovog oraha i bezalkoholno piće "horchata" koje se tradicionalno pije u Valensiji.

Koristi se i kao ukrasna biljka, a za nju se vezuju legende da štiti kuću i ispunjava želje koje joj ispričamo. Nadzemni dio, zelena biomasa, se koristi u stočarstvu svježe pokošena ili u obliku silaže.


Sjetva i uzgajanje

Višegodišnja je vrsta, ali zahtijeva zalivanje tokom sušnog ljeta. Veoma je zahvalna za uzgajanje, jer je dosta otporna na štetočine i korove. Prinosi se kreću od pet do šest t/ha suvih krtola, odnosno do 19 t/h svežih. U baštenskim uslovima jedan grm može dati do 100 gr krtola. Njihovo sušenje je dugotrajan proces, ali im osigurava duži rok trajanja.

Tigrov orah je biljka toplijih područja. Može da izdrži kratkotrajni mraz do -1º. Sadnja se obavlja kada se zemlja zagrije do 12ºC na dubini do 15 cm. U optimalnim uslovima niče za sedam do deset dana. Najbolje uspijeva na laganim, propusnim zemljištima.

Bolje i brže niče kada se krtole namoče u vodi tri dana prije sadnje. Kada nikne, rast i razvoj su spori. U sjevernim područjima se uzgaja iz rasada, a u južnim se direktno sije na otvoreno polje. Sade se dvije do tri krtole u sadnu jamu. Međuredni razmak je od 60 do 70 cm, a razmak u redu od 20 do 30 cm. Dubina sadnje se kreće od pet do 10 cm u zavisnosti od kvaliteta zemljišta. Dublje se sadi na lakšem, pjeskovitom zemljištu.

Grmovi tigrovog oraha se izdižu iznad zemlje i biće ih potrebno zagrnuti poput krompira. Ne podnose pregustu sadnju i sjenu. U zemljama sa pogodnom klimom je veoma invazivna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.