NavMenu

Kako od prodaje cvijeća napraviti uspješan biznis

Izvor: Agrosmart Ponedjeljak, 31.05.2021. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)Ilustracija
Za otvaranje cvjećare važno je poznavati minimum neophodnih aktivnosti pri osnivanju firme, tržište, lokaciju, robu, kupce, i alat potreban za rad, savjetuju iz PKS.

Ukoliko se neko odluči za pokretanje cvjećare, potrebno je za početak da ima prodajno mjesto, odnosno poslovni prostor. Cvjećare se najčešće nalaze u malim kioscima na trgovačkim paviljonima, poput pijaca, kraj prometnih saobraćajnica, željezničkih ili autobuskih stanica…

Takvi lokali su često znatno povoljniji od "luks lokacija" u ekskluzivnim kvartovima grada. Prodavnice srednje kategorije, nalaze se u trgovačkim centrima, u blizini supermarketa, stambenim naseljima. Premijum lokacije su uglavnom u blizini poznatih salona i butika u blizini poslovnih i trgovačkih centra, važnih institucija u centru grada, na aerodromima…

Važna preporuka u uslovima današnjeg poslovanja je da cvjećara ima svoju internet prezentaciju i onlajn šop.

Prodaja cvijeća može se organizovati na kiosku ili u zatvorenom prostoru oko 50 m2, a cijena iznajmljivanja prostora zavisi od lokacije na kojoj se prostor nalazi.

Rashladni sistem - Pošto je cvijeće kvarljiva roba, potrebno je obezbijediti rashladne vitrine ili klima uređaje.

Temperatura - Za prostorije u kojima se čuva cvijeće, preporučljiva je temperatura od 14°C, dok je za prostorije u kojima se cvijeće prodaje i slaže u aranžmane 18°C.

Neophodnu opremu čine police, radni sto, vaze i saksije, rashladna komora/klima uređaj, prostor za izlaganje, oprema za rezanje i povezivanje cvijeća, skladište… U manjim cvjećarama jedan zaposleni je zadužen za izradu cvijetnih aranžmana, a neophodno je angažovati knjigovođu.

Za uspješno poslovanje cvjećare, ključna je saradnja sa dobavljačima koji bi trebalo da donose svježu i kvalitetnu robu na vrijeme.

Potrošnje cvijeća raste. Potrošnja raste po godišnjoj stopi od 10 odsto, uz promet preko 200 milijardi eura na svetskom i oko 20 mil EUR na domaćem tržištu, navode iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

- Cvjećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana. U tom smislu je neophodno udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cvijeća i ukrasnog bilja, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu - kažu u Udruženju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.