NavMenu

Svjež zeleni paradajz umjesto onog u tegli - Nova mogućnost ili eksperiment koji neće proći?

Izvor: eKapija Subota, 20.03.2021. 10:14
Komentari
Podeli
Green Zebra (Foto: Flickr / Quinn Dombrowski)Green Zebra
Asocijacija na zeleni paradajz u našim krajevima većinom je - nedozrelost. Ovakav plod mora još da čeka na berbu, dok ne dostigne predviđenu crvenu boju. Međutim, na pojedinim pijacama, ali i u trgovinskim lancima, pojavio se zeleni paradajz spreman za svježu upotrebu.

Ove sorte kod nas se smatraju egzotičnim. Neke od njih su Evergreen, Jaune, Meksiko, ali i možda najpoznatija Green Zebra. Riječ je o paradajzu prekrivenom vertikalnim prugama na zelenoj koži, koji dostiže prečnik od oko pet centimetara, a težinu i do 250 grama. Ima ukus običnog paradajza, a nastao je u SAD, ukrštanjem četiri sorte. Sjeme ovog paradajza na internetu se prodaje po cijeni od oko 2 EUR po pakovanju.

Da zeleni paradajz privlači pažnju naučnika govori i podatak da je prošle godine stvoren i čeri paradajz, sa ukusom tropskih plodova, nazvan Jaded. Razvio ga je Filip Grifit, iz poljoprivredne eksperimentalne stanice Cornell Agritech u Njujorku.

Dakle, iako njihova boja ne govori tako, ovi plodovi su slatki, ali mogu da imaju i izbalansiran ukus (Green Giant, Aunt Ruby's Green ili Cherokee Green) ili da budu blago kisjeli (Green Zebra i Green Grape).

Engleski nazivi, kao i eksperiment iz Velike jabuke, govore o tome da se zeleni paradajz odomaćio na drugom kontinentu u odnosu na naš.

Tome u prilog ide i informacija iz južnog dijela Srbije, poznatom po povrtarstvu.

- Na području Jablaničkog okruga ne postoji prioritetna organizovana proizvodnja zelenog paradajza. Na ovim prostorima postoji dominantna proizvodnja crvenog i pink paradajza. Kod nas se za zimnicu upotrebljava paradajz iz najkasnijih rokova sadnje, koji ne može kvalitetno dozrijeti tokom planiranog perioda vegetacije - rekla je za eKapiju Jelena Stojiljković iz PSSS Leskovac.
(Foto: Lolame/Pixabay)
I zaista, ukoliko potražite termin "zeleni paradajz" na internetu, naići ćete na mnoštvo savjeta kako da nedozreli crveni paradajz pretvorite u ukusnu zimnicu, ali i sos, kolače, pohovani specijalitet.

Tu su i mnogobrojni recepti kako da ovaj plod primijenite u svrhu alternativne medicine, a često i opomena da on nije namijenjen jelu, jer sadrži alkaloid solanin, koji je otrovan, jer služi biljci za zaštitu od štetočina. Drugi smatraju da to nije istina, te da baš alkaloid pomaže u vezivanju holesterola i izbacivanju masti iz organizma.

Jedno je sigurno - svjež crveni paradajz na tezgi, a zeleni u tegli, tradicional je koga se naše tržište (a ni kuhinja) neće lako odreći.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.