NavMenu

Investitori sve više ulažu u srebro - Cijena ovog plemenitog metala najviša od 2016.

Izvor: DW Nedjelja, 26.07.2020. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: hecke61/shutterstock.com)
Ako je srebro zaista "zlato malog čovjeka", onda je upravo počela srebrna groznica. Trgovci plemenitim metalima izvještavaju o enormnoj potražnji srebra u poslednje vrijeme, dok je potražnja za zlatom ostala na istom nivou.

- Naše poluge od jednog do 100 grama su traženije nego ikad - kaže Aleksander Filkorn, direktor trgovinske kuće Ophira.

Mušterije kupuju srebrne pakete kao instrument sigurnosti. Sa malim apoenima od jednog do deset grama, kaže on, "mogli bi u slučaju propasti valuta bolje da delaju nego sa zlatnim". Jer, sa tim bi svuda mogli da kupuju, "a trgovci, pekari, mesari ili seljaci ne moraju da izlaze napolje" da mijenjaju ovaj metal.

Skočilo više od zlata

I zaista, vrijednost srebra je poslednjih nedelja i mjeseci skočila znatno više nego vrijednost zlata. Dok je žuti plemeniti metal dobio na vrijednosti 24%, srebro je skočilo za 70%. Od početka juna cijena srebra je porasla za 12%, dok je zlato u istom vremenskom periodu poskupjelo svega pet odsto.

U utorak je cijena srebra skočila preko 20 USD. Na vrhuncu je fina unca (31,1 gram) ovog plemenitog metala koštala 20,43 USD. To je najviša cijena od 2016. godine.

Prema tome, znatno je opao odnos cijena srebra i zlata. Ali, još uvijek je ipak prilično iznad dugogodišnjeg prosjeka. Zbog toga eksperti vide prostor za dalji rast cijene srebra. Zlato i srebro profitiraju već duže vrijeme, posebno što se ne zna kako će se razvijati korona kriza. Plemeniti metali su sigurne luke u nesigurnim vremenima, jer važe za stabilne investicije. S obzirom da banke i vlade na tržište plasiraju bilione kako bi prevladali korona krizu sve više ljudi strahuje od visoke stope inflacije. A upravo srebro, jednako kao i zlato, važi kao zaštita od inflacije.

Ekonomski oporavak

S obzirom da se srerbro mnogo više koristi u industriji ovaj plemeniti metal, za razliku od zlata, veoma zavisi od razvoja konjukture. Tako je lagani ekonomski oporavak u poslednjim nedeljama možda dodatno podržao cijenu srebra.

Eksperti Komerc banke već duže vreme primjećuju masivan ulazak velikih investirora u srebrni ETF (Pasivni fond). Razlog je bilo rekordan odnos srebro-zlato, a u korist zlata. Od tada su se hiljade tona slile u srebrni ETF fond.

Pojedini eksperti su uvjereni da bi "zlato malog čovjeka" moglo još da poskupi. Finansijski bloger Kris Knutson na primjer, na stranici "The Motley Fool" predviđa da bi se cijena srebra ove godine mogla udvostručiti.

Na kraju srebro se hiljadama godina koristi kao platežno sredstvo. Investitori pokušavaju da svoje bogatsvo očuvaju ulaganjem u plemenite metale. Pri tom je srebro jeftinije od zlata i ovaj bijeli metal ima dobre izglede. Procjenjuje se da bi cijena mogla da dostigne i 28 USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.