NavMenu

Branje kleke moža biti unosan posao - Prodaja sigurna, porodice uberu i do četiri tone godišnje

Izvor: Radio Petnjica Četvrtak, 14.05.2020. 12:45
Komentari
Podeli
U Bihoru raste veliki broj ljekovitih biljaka, a jedna od najrasprostranjenijih je takozvana "ljekovita bomba" ili kleka. Ima je svuda, jer se prilagođava svim vrstama tla i nadmorskim visinama. Kleka raste kao grm ili manje drvo, u niskom i u planinskom pojasu po šumama (naročito hrastovim i bukovim), suhim obroncima i otvorenim pašnjacima.

Bihorac Suko Ramčilović, koji radi u prosvjeti trideset godina, već dvije decenije otkupljuje kleku u Petnjici.

- Kleka je unosan posao ili jedan vid hobija. Jedna žena mi je govorila da jedva čeka da počne kleka, da se pokrene. Ljudi uzimaju lijep novac. Prošle godine cijena po kilogramu je bila oko 2.80 EUR - kaže za Radio Petnjica Ramčilović.

- Garantujem svima koji se bave berbom kleke da im je prodaja sigurna za ovu godinu, od grama do koliko god bilo, kao i pečurke - ističe Ramčilović.

Tvrdi da pojedine porodice u Bihoru uberu i četiri tone kleke.

- Prije nekoliko godina porodica Mehović je ubrala četiri tone kleke. Tada je cijena bila 1.10 EUR po kilogramu. Svake godine manji je rod i skuplja je cijena. Kleka generalno kalira. Imao sam prošle godine 50 tona kleke koje sam otkupio iz cijele Crne Gore. Ostalo mi je oko 20 tona i od toga sam izgubio dvije tone zbog kaliranja. Džakovi u kojima se nalazi kleka ne smiju da se naslažu jedan na drugi. Zato je potrebno dosta prostora da bi se ona lagerisala - precizira Ramčilović.

Kaže da je otkupljivao i pečurke i da je 90% otkupio iz Crne Gore, pretežno iz opština na sjeveru.

- Plasman pečurke, kao i kleke prodajem na teritoriji Crne Gore. U Bihoru kleku beru svi. Ranije je mnogo više osoba bilo koji su se bavile ovim poslom, sad je to već negdje oko tek dvadesetak aktivnih koji mi dostavljaju kleku. Kako su mi rekli, u Luksemburgu kilogram kleke košta i do 40 EUR. Koriste ga kao dodatak jelu - kaže Ramčilović.


On je saopštio da je prošle godine sa područja opštine Petnjica preuzeo oko sedam tona kleke.

- Koristim priliku da uputim apel da se kleka ne pali, jer se ona koristi za ljekove i hranu, za čajeve, kisjelu vodu i za sve je dobra i neko uzima hljeb od toga - zaključuje Suko Ramčilović.

Prema informacijama Radija Petnjica, u mjestu kod Dobrodola, Goljivi krši, zapaljen je veliki prostor na kojem je rasla kleka.

- Nekada se bralo tako što su se odsijecale grane i polagale na platnenu tkaninu, a plodovi su se odvajali udaranjem drvenim predmetom po granama. Kasnije bi se, "vijanjem" na vjetru, oslobađali iglica, kako bi se dobio čist proizvod.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.