Izvor: Agroklub | Ponedjeljak, 04.05.2020.| 17:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gatačko govedo i rasa limuzin pogodne za uzgoj na visokim nadmorskim visinama

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Da se uzgojem goveda mogu uspešno baviti i žene, dokaz je Milosavka Ćočkalo iz sela Šibovi, u okolini Mrkonjić Grada. Ova vrijedna domaćica uspješno se bavi stočarstvom više od 20 godina. Njeno domaćinstvo nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, na planini Lisini.

U sistemu uzgoja krava - tele, ima 36 krava rase simental, limuzin i gatačko goveče i svake godine uzgoji ženska priplodna grla, kako bi mogao da se obavi remont stada u odgovarajućem vremenskom razdoblju.

Gatačko govedo

Gatačko govedo je naša autohtona rasa. Nastala je ukrštanjem buše i sive alpske rase goveda u Gacku. Grla su prilagođena na suroviju klimu, koja je zastupljena u planinskim područjima. Daje minimalnu količinu mlijeka u proizvodnji u proseku od 4. u toku laktacije. Podmladak koji daju je takođe izuzetno otporan i zdrav.

Junice koje se uzgoje, prvi put ulaze u priplod u periodu sa 14 do 19 meseci, što je uslovljeno tjelesnom masom koju su dostigle. Po nekom pravilu, ona bi trebalo da iznosi više od 70% mase odraslih krava, a koja je u intervalu 450 do 600 kilograma. Ovu težinu dostižu u starosnom dobu od pet godina, navode u PSSRS.

Limuzin

U cilju poboljšanja genetičkog potencijala stada, ali i boljeg prirasta u uzgoju teladi, Milosavka je prije tri godine kupila šest ženskih i jedno muško tele. Telad su rase limuzin. Inače, ova rasa je francuska, za tov. Njene karakteristike su lako telenje tako da je kod krava koje se prvi put tele, procenat javljanja teških partusa, manji od 5%.

U tovu se postižu odgovarajući rezultati. Kod dnevnog tova prirast je oko 1.200 g/dan, ako im je ishrana intenzivna. Tokom razdoblja 12 do 14 meseci, dostižu masu od oko 500 kilograma.

Kada je riječ o randmanu klanja, on se kreće u intervalu od 65% do 70%. Meso ove rase je veoma ukusno, sa pravilnim rasporedom masti između mišićnih vlakana. Limuzin rasa je takođe pogodna i za ukrštanje sa drugim rasama, baš zbog svoje osobine lakog telenja. Tako da je moguće kombinovanje sa mlečnim govedima.

Ishrana na pašnjaku

U vegetacijskom periodu, ishrana bi trebalo da bude na pašnjacima, pri tom poželjno je da telad zajedno sa majkama budu na pašnjacima. Tom prilikom će pored zelene mase na ispaši, konzumirati i majčino ij. S obzirom na sve navedene karakteristike, zdravstveno stanje grla je kroz vreme zadovoljavajuće, kao i ostvareni dnevni prirast.

Baveći se uzgojem goveda i prodajom junadi, ova vrijedna žena i samohrana majka ima izvor zarade, kojim izdržava i školuje svoje troje dece.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.