Izvor: Onogost.me | Ponedjeljak, 04.05.2020.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od ljubavi prema hrani do biznisa - Nikšićanka od samoniklog voća pravi sokove, džemove i likere, u ponudi i proizvodi za dijabetičare

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Nikšićanka Lidija Giljen već više od deset godina posvećena je proizvodnji domaćih sokova, džemova i likera.U ovom poslu pomažu joj suprug i dva sina, a kako ističe, aktivni je izlagač na mnogim sajmovima među kojima je i Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću.

- Ljubav prema hrani me dovela do toga da iskoristim razne plodove koje nam priroda daje i od njih pravim razne proizvode, tako da se više od deset godina bavim proizvodnjom sokova, džemova i likera od samoniklog voća, najviše od drenjina, a imam i svoj mali zasad ribizle, a pravim i sokove od zove i drugog sezonskog voća. U ovom poslu učestvuje cijela porodica, kako oko same proizvodnje, tako i oko učešća na sajmovima, gđe mi najčešće pomaže mlađi sin Vasilije. Inače, moji proizvodi su bez konzervansa i od cvjetanja do berbe primaju samo sunčevu svjetlost i vodu, tako da ne dodajem nikakvu prehranu i zaštitna sredstva i zato ko jednom kupi neki proizvod, vraća se opet - navodi Giljen kojoj je primarna profesija fizioterapija.

Giljen je i članica klastera Ljekobilje, udruženje koje okuplja sakupljače, uzgajivače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na teritoriji Crne Gore, a koje je osnovano u cilju lakšeg plasmana proizvoda i u cilju širenja tržišta.

- Pa kada smo otkrile zajednička interesovanja nas devet smo se udružile i osnovale klaster Ljekobilje, a na sajtu koji nosi isti naziv promovišemo naš rad. Misija našeg udruženja je uspješna i održiva proizvodnja, prerada, zaštita i prodaja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, biljne kozmetike, ulja i ostalih derivate ljekovitog bilja - ističe ona.

Od ove godine Nikšićanka koja živi u Mokroj Njivi, bavi se i proizvodnjom soka i džema za dijabetičare.

- Uz svoj kompletan dosadašnji asortiman proizvodnje, od ove godine dodali smo i džemove i sokove koji u sebi ne sadrže nimalo šećera, a na ovaj korak smo se odlučili jer su kupci dugo tražili ovu vrstu proizvoda, naročito dijebetičari. Sa ovim proizvodom smo za sada zaokružili svoju ponudu, ali smatramo da će u skorijoj budućnosti ona biti još proširena - dodaje Giljen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.