Izvor: agrosavjet.com | Srijeda, 08.04.2020.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova vrsta jagoda sa ukusom ananasa - Pajnberi bobice imaju slatkastu aromu i lako se uzgajaju

(Foto: YouTube/Screenshot)
Da li ste ikad vidjeli bijele jagode? Njihovo ime je Pineberry. Ovo je bobica koja podsjeća na jagode, samo sa bijelom kožom i crvenim sjemenkama.

Porodica Fragaria uključuje mnogo sorti jagoda, uključujući uobičajenu crvenu sortu. Bijele jagoode su rezultat rada holandskih uzgajivača i sve su popularnije u Evropi i SAD.

Pajnberi imaju slatkastu aromu i nježan ukus koji podsjeća na ananas, ali bez karakteristične kiseline. Ananas ni na koji način nije povezan sa ovom vrstom jagoda. To je samo slučajnost, mada njihovo ime u prevodu znači "ananas bobica".

Inače, 100 grama pajnberi sadrži 43 kalorije. Uz to, bobice sadrže kalijum, kalcijum, vitamin C i druge korisne elemente u tragovima. Kao i svo voće, sadrži prirodne šećere. Ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata, najbolje je ne oslanjati se na ovu vrstu voća.

Uzgajanje pajnberi – ananas-jagoda nije teško. Ovo je prelijepa biljka, koja se lako razmnožava i pogodna je za gajenje u saksiji.

Sadnice su skupe, za jednu je potrebno izdvojiti oko 5-7 EUR, a prednost ove vrste je što se brzo širi. Rađaju od maja do avgusta, a berba je na svakih 10 dana.

Za gajenje bijelih jagoda nisu potrebni posebni tretmani, ni dodatno prskanje. Plodovi su nešto sitniji od crvenih i podsjećaju na šumske jagode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.