NavMenu

Nova vrsta jagoda sa ukusom ananasa - Pajnberi bobice imaju slatkastu aromu i lako se uzgajaju

Izvor: agrosavjet.com Srijeda, 08.04.2020. 08:07
Komentari
Podeli
Da li ste ikad vidjeli bijele jagode? Njihovo ime je Pineberry. Ovo je bobica koja podsjeća na jagode, samo sa bijelom kožom i crvenim sjemenkama.

Porodica Fragaria uključuje mnogo sorti jagoda, uključujući uobičajenu crvenu sortu. Bijele jagoode su rezultat rada holandskih uzgajivača i sve su popularnije u Evropi i SAD.

Pajnberi imaju slatkastu aromu i nježan ukus koji podsjeća na ananas, ali bez karakteristične kiseline. Ananas ni na koji način nije povezan sa ovom vrstom jagoda. To je samo slučajnost, mada njihovo ime u prevodu znači "ananas bobica".

Inače, 100 grama pajnberi sadrži 43 kalorije. Uz to, bobice sadrže kalijum, kalcijum, vitamin C i druge korisne elemente u tragovima. Kao i svo voće, sadrži prirodne šećere. Ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata, najbolje je ne oslanjati se na ovu vrstu voća.

Uzgajanje pajnberi – ananas-jagoda nije teško. Ovo je prelijepa biljka, koja se lako razmnožava i pogodna je za gajenje u saksiji.

Sadnice su skupe, za jednu je potrebno izdvojiti oko 5-7 EUR, a prednost ove vrste je što se brzo širi. Rađaju od maja do avgusta, a berba je na svakih 10 dana.

Za gajenje bijelih jagoda nisu potrebni posebni tretmani, ni dodatno prskanje. Plodovi su nešto sitniji od crvenih i podsjećaju na šumske jagode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.