NavMenu

U Kosanici kod Pljevalja počinje sadnja američke borovnice - Može li uzgoj ove sorte u Crnoj Gori postati unosan posao?

Izvor: PV portal Srijeda, 25.03.2020. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)Ilustracija
Na imanju u Kosanici, na površini od jednog hektara mladi inžinjer građevine Nikola Macanović planira da se bavi uzgojem američke borovnice. Nikola Macanović, rođen u Baru, porjeklom iz Pljevalja ovih dana uveliko radi na ostvarenju svojih planova.

Ideja za proizvodnju američke borovnice, kako pojašnjava za PV Portal, rodila se prije dvije godine.

- Ideja je potekla sa moje strane. Otac i ja smo razgovarali o tome, razrađivali ideju i evo uspjevamo da to sprovedemo u djelo. Nadam se još koji dan i planirani posao će biti završen. U pitanju je sadnja američke visokožbunaste borovnice na površini od jednoh hektara. Uzeli smo dvije sorte, prva je Djuk, ona sazrijeva nešto ranije, krajem jula i početkom avgusta, a druga sorta je Aurora koja sazrijeva nešto kasnije, krajem avgusta i početkom septembra. Po pola hektara će ići na jednu i pola hektara na drugu sortu - objašnjava Macanović.

Kako je riječ o dvogodišnjoj sadnici Macanovićprvi rod očekuje sledeće godine.

- Ovog ljeta ne očekujemo nikakav rod. U ovoj sezoni samo orezujemo biljku dok već sledećeg ljeta očekujemo neki mali prinos, otprilike 800 do 900 grama ploda po biljci. Svake godine se taj prinos povećava tako da za neke dvije do tri godine očekujemo puni rod od 4 do 5 kilograma po biljci. Ukoliko naravno pravilno postupamo po preporukama za uzgoj - priča Macanović

Projekat je ovaj mladi, preduzimljivi čovjek počeo sopstvenim sredstvima.

- Kupili smo ovu zemlju ovdje na sedam hektara površine sopstvenim sredstvima, uložili smo sva naša finansijska sredstva za pripremu zemljišta. Obratili smo se zatim IRF-u za kreditiranje i oni su nam izašli u susret. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju, izradili biznis plan. Mogu reći da smo profesionalno pristupili tome, angažovali smo firmu koja se profesionalno bavi time koja nam je pomogla, dala neke smjernice, instrukcije. Odobreno nam je kreditiranje i evo to nam je omogućilo da radove privodimo kraju i zasadimo materijal - kaže Macanović.

Kako kaže, ne brine za plasman proizvoda, jer je američka borovnica nešto što je u trendu u modernom svijetu i u skladu sa zdravim stilovima života.

- Proizvod nije teško plasirati na tržište ako se dovoljno potrudite. Optimista sam po prirodi tako da smatram da možemo da plasiramo. Crna Gora je malo tržište, međutim vrlo je aktivno u ljetnjim mjesecima kada ta borovnica i stiže kao plod. Mi smo tu našu ljetnju turističku sezonu koja je svake godine sve razvijenija i razvijenija uzeli kao nešto gdje ćemo probati da plasiramo proizvod i da nađemo kupce koji dolaze iz inostranstva. Osim njih, naravno, tu su i domaći potrošači. Kako je ova borovnica voće koje je u svijetu popularno iz razloga što je dosta zastupljeno što se tiče zdrave ishrane, zdravog života i fitnesa kojima teži današnji način života, mi smo se i odlučili da krenemo sa ovim, da imamo neki kvalitetan proizvod – kaže Nikola.

Uvjeren da se od uzgoja američke borovnice, kao i poljoprivrede uopšte, može sasvim dobro živjeti.

- Rođen sam u Baru, radim u Tivtu, ali ovo smatram vrlo ozbiljnim poslom. Profesionalno pristupamo ovome i uopšte ne želim da se to zadrži na nekoj individualnoj proizvodnji. Planiramo da povećamo površinu zasada i da napravimo jednu ozbiljnu priču. Svakako da ima računice da se bavi ovim, to sigurno - poručio je Nikola.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.