NavMenu

Raste potražnja za orašastim plodovima - Do 2050. povećanje svjetske proizvodnje i do 11 puta

Izvor: Agroklub Utorak, 17.03.2020. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: mama_mia/shutterstock.com)
Prednosti konzumacije orašastih plodova kao izvora hranjivih materija i proteina su već dobro poznate, ali za svako povećanje njihove proizvodnje treba uzeti u obzir održivost vodnih resursa. Stručnjaci upozoravaju kako se u svetu 74% ovih plodova proizvodi pod vodenim stresom što, dakako, uzrokuje velike gubitke vode.

U Nebraski na Univerzitetu Tvente stručnjaci su proučavali koliko se orašastih plodova proizvede pomoću navodnjavanja. Rezultat je pokazao da je od ukupne proizvodnje njih 74% uzgajano pod vodenim stresom, od kojih je čak 63% uzgajano pod velikim stresom i to u mnogim regijama svijeta. Najviše takvih slučajeva zabilježeno je u Indiji, Kini, Pakistanu, Bliskom Istoku, SAD i Mediteranskoj regiji. Vodeni stres nastaje kada potražnja za vodom premašuje raspoloživu količinu tokom određenog razdoblja ili kada loš kvalitet ograničava njenu upotrebu.

Što se tiče proizvodnje ovoga voća, ona se u najvećoj mjeri odnosi na uzgoj badema. Oko jedan milion tona godišnje tog cijenjenog orašastog ploda proizvede se uz ogromnu potrošnju vode od čega čak 60% u Kaliforniji koja je poznata po njegovom uzgoju. Zatim slijede orasi sa 6,67 tona godišnje, pistaći s 0,36 tona i lješnici s 0,28 tona godišnje, navodi sciencedirect. U uzgoju kikirikija oko 8,7 miliona tona godišnje se proizvede pod vodenim stresom i to najviše u Indiji i Kini, otkrili su istraživači.

Na mediteranskom području uz povećanu potrošnju vode uzgajaju se velike količine badema i lješnika, uključujući Španiju, Italiju, Grčku, Tursku, Izrael, Liban, Libiju, Tunis i Maroko.

Autori studije su izračunali da ako bi se globalna populacija do 2050. godine pridržavala preporuka prehrane koja zahtjeva sve veći unos biljnih proteina iz orašastih plodova da bi se potražnja za njima povećala, a naravno i proizvodnja i to za 11 puta.


Jednu ovakvu dijetu je formirala skupina od 37 naučnika čineći komisuju EAT-Lancet. Među njima su zdravstveni stručnjaci, klimatolozi, poljoprivrednici i drugi. Trebalo im je dve godine da osmisle ovakav režim kojim će moći prehraniti 10 milijardi ljudi i pritom ne naštetiti planeti. Ovaj način ishrane uključuje konzumaciju 50 grama dnevno orašastih plodova.


Šta je važno za održiv uzgoj?

Budući da se mnogo orašastih plodova već proizvodi pod vodenim stresom, takav porast treba obaviti na održiv način jer njihov uzgoj već danas doprinosi negativnom uticaju na resurse vode u različitim dijelovima svijeta.

Kako bi njihov uzgoj bio održiv, važan je izbor mjesta proizvodnje, integrisano upravljanje vodenim resursima i smanjenje gubitka hrane i otpadaka unutar lanca snabdijevanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.