Tematski bilten

Turizam i ugostiteljstvo – U susret novim trendovima

NavMenu

Raznolikost koja osvaja - Bar kao idealna destinacija za aktivni turizam i mjesto za ljubitelje gejminga

Podeli
(Foto: Danilo Dado Pavlović)
Bar je područje koje odlikuje zadivljujuća ljepota prirode u kombinaciji sa arhaičnim arhitektonskim draguljima. Grad ima dva lica i oba se ogledaju u vodi - cijela opština se nalazi između obala Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Između njih se uzdiže planina Rumija. Prema jezeru, njegove stjenovite padine zamjenjuju vinogradi i šume kestena, dok hiljadugodišnji maslinjaci pokrivaju područje prema moru.

Ovo područje ima gotovo sve što Mediteran nudi, a jedinstvena prirodna i kulturna raznolikost čini ga jednom od najboljih destinacija za aktivan odmor. Bilo da ste zainteresovani za adrenalinske aktivnosti ili samo želite da se opustite u prirodi, Bar će vam ponuditi nezaboravno iskustvo. Posebno treba istaći da je u naredne tri godine u planu izgradnja sedam hotela visoke kategorije, čime će se ovaj grad takođe nametnuti kao atraktivna destinacija.


Skadarsko jezero - krstarenje, vožnja kajaka i posmatranje ptica

Krstarenje Skadarskim jezerom pruža mogućnost uživanja u njegovim prirodnim ljepotama, močvarnim obalama prekrivenim trskom, lokvanjima, brojnim ostrvima i kulturno-istorijskim spomenicima. Skrivene plaže i kupanje u jezeru sastavni su dio ove avanture. U turističkoj ponudi je i vožnja tradicionalnim drvenim čamcima. Bogatstvu ovog kraja doprinose ribarska sela sa autentičnom arhitekturom, plažama, uvalama i raznovrsnošću flore.

Krstarenje jezerom organizuju licencirani preduzetnici, a polasci su iz luke Virpazar. Ovo mjesto nudi lokalne gastronomske specijalitete u nekoliko prijatnih restorana, kao i mogućnost smještaja u autentičnom seoskom okruženju ili u modernim apartmanima. U Virpazaru se održavaju sezonske manifestacije posvećene vinu i ribolovu, kao i zabavne i kulturne manifestacije.

(Foto: TO Bar / Jovana Nenezić)

Ukoliko ste ljubitelj vožnje kajakom, ovdje možete iznajmiti svu neophodnu opremu i uputiti se ka plažama idealnim za predah od veslanja i uživanje na suncu. Postoji i nekoliko starih ribarskih sela, danas gotovo napuštenih, koja su vrijedna istraživanja.

Skadarsko jezero je dom za 280 vrsta ptica, što čini oko 50% od ukupnog broja evropskih vrsta, i jedna je od najbogatijih močvara u Evropi. Rijedak primjerak dalmatinskog pelikana simbol je Nacionalnog parka. Najbolje vrijeme za posmatranje ptica je zima ili jesen, kada preko Skadarskog jezera prelijeću velika jata ptica selica. Zainteresovani za posmatranje ptica moraju da obavijeste Nacionalni park Skadarsko jezero najmanje jedan dan unaprijed.


Planinarenje u crmničkom kraju

Crmnica je naziv oblasti koja pokriva zapadnu obalu jezera. Ona je svijet za sebe! Crmnički pejzaž je talasast, sa strmim brdima. Na obroncima se nalaze živopisna sela, a krivudavi putevi vode u ravnicu koja pokriva područje sve do obale jezera. Ovdje se nalazi 120 kilometara pješačkih staza. Sve su adekvatno obilježene, održavane i lako dostupne. Sve što treba da uradite je - da izaberete! Ne propustite i da probate tradicionalno vino vranac u malim vinarijama na koje ćete nailaziti usput.


Rumija - šetnja i planinarenje

Rumija se uzdiže na 1.593 m nadmorske visine, a sa vrha planine pruža se jedinstven pogled na cijelo primorje i centralnu Crnu Goru. Za stanovnike Bara ona je od izuzetnog značaja, sa istorijskog, kulturnog i duhovnog stanovišta.

Mreža pješačkih staza je propisno obilježena i dobro održavana tako da ih možete samostalno koristiti. Staze su klasifikovane po težini u tri kategorije: plavo - lake, crveno - srednje i crno - teške. Sve staze, osim nekih kraćih dionica na većim nadmorskim visinama, pokrivene su signalom mobilne telefonije.


Biciklističke staze

Oko Skadarskog jezera postoji nekoliko biciklističkih staza, različitih dužina i stepena zahtjevnosti, koje vode kroz živopisni pejzaž barskog zaleđa putevima koji nisu opterećene saobraćajem. Blaga klima omogućava korišćenje većine staza tokom cijele godine. Trase ovih staza uglavnom prate turističku panoramsku rutu i nisu posebno obilježene.

(Foto: WOW Montenegro)

Staza na Sutormanu ima uzbudljiv nagib koji će testirati svačije biciklističke vještine. Svake godine ovdje se održava takmičenje u brdskom biciklizmu.


"Na dvije magične obale"

Za one koji žele da automobilom upoznaju atraktivno zaleđe barske opštine, panoramska ruta "Na dvije magične obale" je pravi izbor. Vodi kroz živopisne predjele južne obale Skadarskog jezera, preko planinskih prevoja i kroz grad Bar.

Kretaćete se uglavnom lokalnim, manje frekventnim putevima koji omogućavaju jedinstven doživljaj autentičnog prirodnog i kulturnog pejzaža. Na nekoliko istaknutih tačaka nalaze se vidikovci sa turističkom signalizacijom i relevantnim informacijama.

Svoju avanturu na ovoj kružnoj ruti dugoj 115 km možete započeti u bilo kom trenutku i u bilo kom pravcu.


Kanjoning

Ponuda kanjoninga u zaleđu Bara je relativno nova i sve popularnija aktivnost. Rezervisana je samo za one sa iskustvom, koji dolaze u pratnji licenciranog vodiča, čije usluge i opremu možete dobiti preko lokalnih planinarskih klubova.

(Foto: Darko Pepđonović)

Kanjon Rikavac, koji se nalazi u blizini Starog Bara, je najzanimljiviji. Dugačak je jedan kilometar i ima šest vertikala. Tu je i kanjon Međureča, dugačak dva kilometra, a put kroz kanjon traje oko tri i po sata. Ima 12 vertikala, od kojih se najviša uzdiže na 32 metra. Vruća rijeka je duga sedam kilometara i put traje 10 sati. U kanjonu vas čeka 30 vertikala, od kojih najviša dostiže 22 metra. Osim toga, tu su i kanjoni Suve rijeke i Nikezića potoka koje mogu posjetiti samo profesionalci.


Sportsko penjanje

Iako je tek nedavno steklo popularnost, sportsko penjanje u Baru sve više privlači turiste. Razlog tome su sjajne penjačke lokacije. U Baru trenutno postoje tri penjališta i jedna "bouldering" zona. Sva tri penjališta nalaze se na samo nekoliko kilometara od grada i lako su dostupna.

(Foto: Danilo Dado Pavlović)

U Baru možete uživati i u šetnji starim gradom, u planinskom trčanju, ali i u krstarenjem Jadranskim morem, jedrenjem ili ronjenem. Međutim, Bar je idealna destinacija i kada govorimo o virtuelnom svijetu - on je svojevrsna gejming prestonica.


Bar - gaming city

Bar je, kao "gaming city", prošle godine u julu bio domaćin Adria konferencije, a u oktobru najvećeg Fifa23 turnira i domaćin prvog Montenegro Future Festivala. Ove godine bio je domaćin najvećeg globalnog hakatona u pravljenu igrica "Global Game Jam"-a koji se organizovao u preko 150 država na blizu 800 lokacija i u kojem je učestvovalo preko 35.000 programera širom svijeta i napravljeno je 6.000 igrica.

U maju će biti domaćin novog MFF u sklopu kojeg će biti održan "Europen gaming summit"- najveća gejming konferencija u Evropi, dok se u oktobru očekuje novi MFF u sklopu kojeg će biti dva velika turnira u efootball-u i ea fc24 igrici i festival pop kulture, nauke i tehnologije.

U ovom duhu Bar će se promovisati na festivalu u Puli, na Jahorini i mnogim drugim regionalnim i evropskim festivalima. Tokom aprila pregovaraće se o tome da Bar 2025. godine bude domaćin blasta najvećeg Counter strike 2 turnira.

Na kraju godine je planirano da se OGM Evropske federacije organizuje u Baru.

Sve ovo govori da je Bar idealno mjesto za organizovanje gejming turnira, festivala, ali i kao "boot camp" destinacija i mjesto gdje svjetske ekipe mogu preseliti svoja predstavništva i odavde ih voditi.