Tematski bilten

Turizam i ugostiteljstvo – U susret novim trendovima

NavMenu

Nenad Tomić, vlasnik i osnivač brenda Baristocratia - Investicija u robotizovani kiosk nije posao, nego revolucija

Podeli
Nenad Tomić, vlasnik i osnivač brenda Baristocratia (Foto: Privatna arhiva)Nenad Tomić, vlasnik i osnivač brenda Baristocratia
Zamislite da posjedujete kafić u kome jedna osoba priprema i opslužuje mušterije 24/7 i to samo sa najkvalitetnijim proizvodima. Sada je to i moguće, jer je ta "osoba" robot koji govori i radi besplatno! Riječ je o inovaciji, jedinstvenoj u jugoistočnoj Evropi, koju je donio brend Baristocratia. Kako kažu, ovim se ne započinje biznis, nego revolucija. O projektu Baristocratia Revolution razgovarali smo sa Nenadom Tomićem, vlasnikom i osnivačem brenda.


Robot koji sprema kafu je prvi ovakvog tipa u Evropi. Koliko je vremena bilo potrebno da razvijete ovakvo rješenje i odakle je potekla ideja?

- Robotizovani kiosk koji priprema kafu, kafe napitke, čaj, toplu čokoladu, milk šejkove i sladoled je prvi 100% automatizovani sklop aparata sa vještačkom inteligencijom. Prepoznaje 40 jezika, naplaćuje i servira bez ljudskog prisustva i prvi je takav u jugoistočnoj Evropi. Tri godine razvijamo, setujemo, kalibrišemo, programiramo kako bismo postigli brzu i efikasnu automatizovanu uslugu pomenutih napitaka, tako da njihov ukus bude kvalitetan.


Na koji način robotizovani kafić funkcioniše?

- Funkcioniše kao kiosk koji ima 2x2 m površine, nezavisan dovod vode i odvod sa potrebnim priključkom od 8 kW. Kiosk je sklop naplatnog sistema, robota sa vještačkom inteligencijom koji govori i odgovara, poslužuje sa kafe aparata i sladoled mašina. Ima nezavisnost od 400 napitaka bez punjenja. Punilac kiosk puni proizvodima i ambalažom svakog jutra, a po potrebi i češće. Sve to prati preko posebne aplikacije, kojom raspolaže u realnom vremenu, i video kamere, kako bi imao uvid. Kiosk posjeduje interaktivni ekran za odabir proizvoda, a najviše se može poručiti četiri napitka u jednoj porudžbini. Prosječno vrijeme posluženja po napitku je 60 sekundi. Plaća se pomoću platne kartice.Kako razvijate tržište? Da li već postoje lokacije na kojima ćemo moći da vidimo rad robota u praksi?

- Tržištu smo prikazali mogućnosti robota na nedavno održanom sajmu turizma i ugostiteljstva u Beogradu. Potencijalnim investitorima smo predstavili franšizu Baristocratia Revolution, koja bi se za njih bavila punjenjem, kontrolom i održavanjem robota kioska.

Lokacije će uskoro biti definisane na dva mjesta. Rješenje je pogodno za šoping centre, muzeje, željezničke stanice, aerodrome, velike poslovne centre, turističke tačke.

Generalni zastupnik za robot kioske je firma Trodek d.o.o. iz Beograda.


Zbog čega bi neko trebalo da investira u ovu inovaciju? Koje su prednosti i kada se vraća uloženo?

- Inovacija je prvenstveno namijenjena za sve koji imaju višak neplasiranog novca, jer se investicija brže vraća od bilo kog građevinskog poduhvata. Omogućava lakšu kontrolu i veliku operativnost. U pitanju su visokomaržirani proizvodi bez zaposlenih u tri smjene. Očekivani povrat investicije je 1,5 godina.Vaš moto je "Sjutra je ovdje danas". Kako vidite primjenu pametnih tehologija i automatizacije u ugostiteljstvu kod nas trenutno i šta očekujete u budućnosti?

- Smatram da je ovo samo početak automatizovanih procesa usluživanja, tako da će vrlo brzo, u dvije, tri godine i naš, ali i drugi slični proizvodi, dobiti unprijeđenu ponudu različitih usluga. Naš projekat ide u pravcu turizma i pomoći turističkim tačkama, benzinskim pumpama, plažama, akva parkovima, samouslužnim restoranima.


Kakvi su planovi za budućnost, da li pripremate još neke inovacije?

- Planovi za budućnost idu u pravcu širenja na Balkanu sa prepoznatljivim brendom robotizovane usluge koja nudi visok kvalitet proizvoda. Inovacije će biti vezane za multifunkcionalne usluge poput serviranja napitaka, ali razvoja u turizmu, to jest zadovoljenja potreba turista.