Tematski bilten

Turizam i ugostiteljstvo – U susret novim trendovima

NavMenu

Kakvi su nam kadrovi u turizmu - Radnika ni za lijek, a plata "čak" 500 EUR

Podeli

(Foto: Shutterstock/Yelizaveta Tomashevska)

Traži se konobar, kuvar, recepcioner, spremačica - oglasi za poslove u ugostiteljstvu postali su konstanta u Srbiji poslednjih nekoliko godina, pogotovo u sezoni kada i ono malo radnika što imamo hrli ka primorju i drugim unosnijim destinacijama.

Dok se stariji sa sjetom sjećaju nekadašnjih ugostitelja, njihovog profesionalizma i odnosa prema gostima, mladi nerado posao traže u turizmu. A i zašto bi kad prosječna zarada u kafićima i restoranima nije ni 50.000 RSD, dok je u oblasti smještaja 68.325 RSD.

Naši sagovornici, a pričali smo sa svima, i poslodavcima, i profesorima, i predstavnicima resornog ministarstva, slažu se u jednom - nedostaje nam radnika u turizmu, i to svih kategorija, od kuvara i konobara, do pomoćnih radnika. Uprkos uvreženom mišljenju da menadžera barem ima dovoljno, nema ni njih, slažu se naši sagovornici. Potrebno je motivisati mlade da karijeru gradu u turizmu, slažu se i u tome.

Ali, kako riješiti problem nedostatka (kvalitetne) radne snage, već je predmet nesuglasica. Da li država treba da subvencioniše poslodavce, ili pak, "gazde" treba da se odreknu dijela profita i pruže druge ustupke da bi zadržali najbolje radnike, treba li i kako mijenjati obrazovni sistem - neke su od spornih tačaka.


Broj zaposlenih u turizmu raste - Sada ih ima 84.205

Prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, broj zaposlenih u turizmu raste iz godine u godinu. U decembru 2023. godine broj zaposlenih u turizmu iznosio je 84.205, što je za 4,8% više nego u isto vrijeme 2022. godine i za 9% više nego u decembru 2021. godine.

Istovremeno, povećava se i udio zaposlenih u turizmu u odnosu na ukupan broj zaposlenih, sa 3,6% u 2021. godini na 3,8% u 2023. godini.

Najviše zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu je starosne dobi 30-54 godina. Takvih je čak 57,8% od ukupnog broja zaposlenih u turizmu. Zastupljeni su profili svih školskih sprema, a očekivano, žene su nešto brojnije - ima ih 55,2%, naspram 44,8% muškaraca.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić podsjeća za eKapiju da je globalno tržište putovanja i turizma tokom pandemije izgubilo 62 miliona radnih mjesta i da su ponuda i tražnja na globalnom planu i dalje van ravnoteže. Izuzetak nije ni Srbija.

- U Srbiji je takođe bio pravi izazov za cijelu ugostiteljsku privredu da se oporavi od šoka. Naravno, došlo je do oporavka, ali je pitanje pronalaska kadrova na tržištu ostalo prioritetno. Pogotovo što imamo kontinuirani rast turističkog prometa na gotovo svim destinacijama, što dodatno povećava tražnju za radnom snagom - napominje Kandić.

Nedostaju i pomoćni radnici i menadžeri (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Nedostaju i pomoćni radnici i menadžeri

Prema njegovim riječima, deficitarni su različiti kadrovi, počev od konobara, recepcionera, kuvara, do menadžera projekata i finansijskih menadžera.

- Ovo nije problem samo za ugostitelje, već za cijelu turističku privredu budući da manjak zaposlenih dovodi do neujednačenog kvaliteta usluga na destinacijama. I prije pandemije smo u razgovorima sa predstavnicima privrede bili i te kako svjesni da su ljudski resursi ključna karika za razvoj cijelog sektora, a danas je to pitanje još naglašenije. Sve dok Evropa ima problem nedostatka radne snage, a procjene su da će u Evropskoj uniji oko 11% radnih mjesta u turizmu vjerovatno ostati nepopunjeno, i Srbiji prijeti deficit kadrova - upozorava Kandić.


Traže se svi, od kuvara do IT menadžera

U Uniji poslodavaca podsjećaju da se Srbija nalazi na raskrsnici puteva između istoka i zapada, što privlači turiste i poslovne putnike.

- Prednosti po kojima smo oduvijek bili poznati su gostoprimstvo i ljubaznost, ali i ponuda raznovrsnih znamenitosti. Sve bi ovo bilo odlično da nam ne nedostaje obučena radna snaga sa potrebnim vještinama, kao i infrastruktura koja mnogo utiče na razvoj pomenutog sektora - napominju u Uniji dodajući da je deficit kadrova prisutan u svim djelatnostima sektora ugostiteljstva.

Prema njihovim riječima, možda je najizraženija potreba restorana, hotela i ugostiteljskih objekata za kvalifikovanim kuvarima, šefovima kuhinja i drugim gastronomskim stručnjacima, ali je veoma primijetan nedostatak i pomoćnog osoblja u kuhinji, kao i pomoćnog osoblja u hotelima.

- Očekuje se da će u bliskoj budućnosti biti izražena potražnja za sledećim pozicijama: rukovodilac službe ljudskih resursa (nedostaje HR služba uopšte), menadžer kuhinje (administracija, zalihe, ljudi, standardi, higijena), menadžer kvaliteta, IT menadžer, tajni gost - ističu u Uniji poslodavaca.


Kadrovi lošiji nego nekadašnji

Uz manjak radne snage, primijetan je i pad kvaliteta kadrova u odnosu na ranije decenije. Prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, primjećuje da su kadrovi s kraja prošlog vijeka bili bolji, posvećeniji poslu, odgovorniji. Riječju, pravi profesionalci.

- Nažalost, za sadašnje kadrove se to ne može reći. Iskustva Škole učenika u privredi (tri dana u školu, tri dana na praksu) su bila odlična. Doduše, u tom periodu, većina učenika je željela da "nauči zanat". Mislim da su i studenti na višim školama imali sličan pristup. Stičem utisak da su sadašnji kadrovi, iako imaju mnogo bolja pomagala, lošiji u odnosu na te kadrove iz 20. vijeka - kaže profesor Cvijanović za eKapiju.

Nekadašnji kadrovi bili bolji i profesionalniji (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Nekadašnji kadrovi bili bolji i profesionalniji

On smatra da danas nema dovoljno lidera, pravih menadžera, srednjeg nivoa kadrova, ali ni kvalitetnih "zanatlija".

- Drugim riječima, nedostaju svi radnici potrebni za ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam. Možda najviše nedostaju kvalitetni turistički vodiči i menadžeri. Nažalost, u ovoj djelatnosti su mnogo niža primanja u odnosu na druge djelatnosti i to svi znaju. Zbog viših primanja, naši najbolji radnici odlaze u novonastale zemlje bivše Jugoslavije ili druge zemlje koje imaju veće plate - primjećuje profesor Cvijanović.


Prosječna plata u kafićima i restoranima ni 50.000 dinara

Rješavanje ovog problema visoko je na listi prioriteta resornog ministarstva, otkriva državni sekretar Uroš Kandić. Kako saznajemo, resorno ministarstvo priprema novu strategiju razvoja turizma budući da aktuelna ističe 2025. godine. U strategiji će biti razmatrane mjere očuvanja ljudskih resursa u turizmu, posebno u kontekstu održivog razvoja turizma.

- Resorno ministarstvo nastoji da ovaj problem postavi visoko na agendi i da zajedno sa ostalim resorima u vladi, kao i zainteresovanim stranama u privredi, nađe adekvatan odgovor. Neophodno je industriju učiniti privlačnom za mlade ljude, ali i što više iskoristiti prednosti digitalizacije, koja prije svega treba da poboljša uslove rada, ali i da djelimično reši problem nedostatka osoblja – ističe Kandić.

Postavlja se pitanje, ipak, zašto bi neko izabrao da radi u turizmu gdje su plate ispod prosjeka. Republički zavod za statistiku nema podatke o zaradama u turizmu, ali prosječna zarada u najbližoj kategoriji, a to su usluge smještaja i ishrane, iznosila je u novembru prošle godine 52.891 dinar. Oni koji rade u oblasti smještaja zarađuju 68.325 RSD, dok zaposleni u djelatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića moraju da se zadovolje sa skromnih 48.394 RSD. I jedni i drugi zarađuju značajno niže od prosječnog zaposlenog u Srbiji koji je prošlog novembra primio 89.956 dinara.

Nije onda ni čudo da u sezoni imamo egzodus ugostiteljskih radnika na bolje plaćene destinacije. Ipak, u Uniji poslodavaca napominju da u inostranstvu radnici često rade duple smjene, bez pauze i slobodnog dana, i da bi mala razlika bila u zaradi ukoliko bi to isto radno vrijeme radili u Srbiji.

- Svakako se ekonomije zemalja Zapadne Evrope ne mogu porediti sa našom, kao ni opterećenja koja imaju poslodavci u tim zemljama. Smatramo da bi promjena zakonskih regulativa i ukidanje parafiskalnih nameta znatno doprinijeli rješavanju ovog problema, a značajne bi bile i subvencije države za poslodavce, kao i za obuke zaposlenih u ovom sektoru - kažu za eKapiju u Uniji poslodavaca.

Podaci Eurostata pokazuju da ni u EU ne cvjetaju ruže jer je zarada u turizmu značajno ispod prosjeka za ukupnu ekonomiju. U tri odabrane turističke industrije (vazdušni prevoz, smještaj, turističke agencije i turoperateri), prosječna bruto zarada po satu iznosila je 13,3 evra 2018. godine, naspram prosjeka za sve oblasti ekonomije od 15,7 evra.

Ipak, razlika među državama članicama je ogromna, pa je tako najviša zarada u Švajcarskoj 28,2 EUR, u Danskoj 27,4 EUR, Norveškoj 26 EUR, a najniža u Bugarskoj 3 EUR, Rumuniji 4,2 EUR, Litvaniji 5,1 EUR. U Hrvatskoj, gdje naši ugostitelji odlaze u sezoni, prosječna bruto zarada je 6,2 EUR po satu.


Poslodavci nezadovoljni obrazovnim sistemom

Obrazovanje je, uz plate, druga bolna tačka nedostatka kvalitetnih kadrova u srpskom turizmu.

Na prvi pogled, reklo bi se da ima dovoljno škola koje obrazuju mlade za ove profesije. Pored više srednjih škola koje imaju smjer za turizam i ugostiteljstvo, tu je i sedam fakulteta i strukovnih škola koji obrazuju kadrove za ovu oblast.

To su Ekonomski fakultet i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu; Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu; Odjeljenje za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu; Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum; Visoka hotelijerska škola Beograd i Visoka turistička škola Beograd, Akademije strukovnih studija Beograd.

U Uniji poslodavaca, ipak, nisu zadovoljni. Kako kažu, naš obrazovni sistem se veoma slabo konsultuje sa privredom i neophodno je da se pored teorijskog dijela uključi praktični kako bi mladi stekli konkretne veštine, kroz prakse u hotelima, restoranima i drugim turističkim objektima.

Napominju da stvaranje jače veze između obrazovnih institucija i privrede može pomoći u identifikaciji aktuelnih potreba, a praktična iskustva i savjeti od strane profesionalaca mogu biti od neprocjenjive vrijednosti.

- Očekujemo da će dualni sistem obrazovanja doprinijeti da nove generacije tokom školovanja steknu vještine koje su svojstvene nekim starijim generacijama ugostiteljskih radnika, a koje su svakako neophodne kako bi kvalitet usluge bio besprekoran. S obzirom na internacionalnu prirodu turizma, jačanje jezičkih vještina je veoma važno, te je neophodno značajnu pažnju posvetiti povećanju broja časova stranih jezika u ugostiteljskim školama - ističu u Uniji poslodavaca.


Kuvar (ne) može da ima veću platu od profesora

Na lošu povezanost obrazovnih i privrednih institucija ukazuje i dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Kako kaže, svi privredni subjekti koji su u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu, trebalo bi tijesno da sarađuju sa svim obrazovnim institucijama, formalno i neformalno.

- Da se češće održavaju sastanci uz pomoć privrednih komora, da se organizuje formalno i neformalno (kraće) obrazovanje kako bi postojeći radnici pratili sve promjene koje se dešavaju u svijetu i kod nas - predlaže profesor Cvijanović.

Dobri kuvari su uvijek traženi (Foto: tiverylucky/shutterstock.com)Dobri kuvari su uvijek traženi<b>

Ipak, osim ove, postoji još jedna grupa problema, a koja je vezana za sam sistem obrazovanja.

- Nažalost, permanentno se urušava sistem obrazovanja, upravo zbog visokih dispariteta plata u obrazovanju i privredi. Primjera radi, prosječan kuvar ima veću platu od najviše plate u srednjem obrazovanju, a bogami i na fakultetima. Došli smo u situaciju da je veoma teško zadržati kvalitetne kadrove za nastavnike i profesore, a ipak bi nastavnici i profesori morali biti najkvalitetniji upravo u obrazovanju - napominje Cvijanović.


Kako motivisati mlade? Platama, ali i fleksibilnošću

Kako, onda, sa svim ovim problemima i preprekama, motivisati mlade da posao traže u industriji koju entuzijasti nazivaju umjetnošću stvaranja nezaboravnih uspomena? Kombinacijom faktora, vjeruju naši sagovornici, od povećanja plata i poboljšanja uslova rada, do fleksibilnosti poslodavaca.

- Djeca koja vole putovanja, kontakt sa drugim osobama, imaju predispozicije da uče strane jezike, vole izazove, sigurno će "zaploviti" u ovu djelatnost i graditi svoju karijeru. Realno plaćanje njihovog znanja, posvećenosti poslu i rada, najbolji je "mamac" da se zaposle u turizmu i da grade svoju karijeru - kaže dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, dodajući da zainteresovanost mladih za turizam ne raste, ali ni ne opada.

Profesor mladima savjetuje i da razvijaju sopstveni biznis u ovoj djelatnosti, pogotovo oni iz ruralnih sredina koji imaju poljoprivredno gazdinstvo roditelja, bake i deke.

- Mislim, prije svega, na razvoj agroturizma ili bilo kog drugog oblika ruralnog turizma koji ima komparativnu prednost u tom selu u odnosu na susjedna ruralna područja. Time bi značajno promijenili pristup ovoj djelatnosti, a i položaj življenja i rada u ruralnim područjima Srbije - siguran je dr Cvijanović.

Mladi danas sve više cijene rad od kuće, što je zbog specifičnosti posla u turizmu nemoguće.

Na pitanje da li su poslodavci spremni na fleksibilnost i neke druge ustupke da bi privukli i zadržali mlade, u Uniji poslodavaca odgovaraju potvrdno. Kako kažu, neophodno je razmotriti fleksibilne opcije kako bi se prilagodili radni uslovi mladima.

- U ovom sektoru je to teško izvodljivo, ali ako želimo da opstanemo, neophodno je da se prilagođavamo. Uvođenje naprednih tehnologija u radni proces može privući mlade koji su već navikli na digitalni način života. To uključuje upotrebu modernih sistema rezervacija, online komunikaciju i slično. Kreiranje sadržaja, (TV emisija i serija), koji prikazuje pozitivne aspekte rada u turizmu i ugostiteljstvu, koristeći stvarne radnike kao protagoniste, može privući pažnju mladih i podstaći ih da slijede takav trend - predlažu u Uniji poslodavaca.


Da li će nas u budućnosti usluživati roboti?

Uprkos svim problemima, ugostiteljski sektor u Srbiji ide u korak sa najsavremenijim trendovima, vjeruje državni sekretar Uroš Kandić. U prilog tome, kako kaže, govori rast kvaliteta gastronomske, ali i ponude smještajnih kapaciteta, čime je podignut i nivo usluge.

- Prisustvo srpske gastronomske ponude u najprestižnijem Mišelinovom vodiču, kao i u jednom od tri najpoznatija gastronomska vodiča "Gault&Millau", odličan je kanal promjene percepcije i jačanja reputacije Srbije kao destinacije. Međutim, moramo imati u vidu i da savremeni turista želi da, mimo internacionalne kuhinje, degustira autentičnu gastronomiju mjesta koje posjećuje, autohtone sorte vina i rakije i hrane koji su cjenovno konkurentni - kaže Kandić.

Osim gastronomije, turisti danas žele personalizovan pristup. Savremeni gost često očekuje personalizovan i efikasan pristup, brzu komunikaciju putem digitalnih sredstava, visok nivo gostoprimstva, čist i bezbjedan ambijent, kao i fleksibilnost prilikom ispunjavanja ličnih zahteva, napominju u Uniji poslodavaca.

Ali, uprkos tehnologiji i predviđanjima da će u budućnosti kadrovi u turizmu biti sve manje važni, jer dolazi vrijeme beskontaktnih hotela u kojima ne vidimo zaposlene, robota koji će služiti hranu, radnici će nam i ubuduće biti potrebni. Potvrđuju to i najnoviji podaci Statiste koji ukazuju da će broj radnika u turizmu širom svijeta porasti sa 320 miliona 2023. godine na 430 miliona 2033. godine.

- U budućnosti se može očekivati veći uticaj tehnoloških inovacija u turizmu, uključujući beskontaktne hotele i automatizaciju. Ipak, uloga ljudi u pružanju jedinstvenog gostoprimstva i personalizovanih iskustava će i dalje biti važna. Tehnologija može poboljšati efikasnost, ali ljudski faktor i dalje ostaje ključan za stvaranje emotivnih veza i zadovoljstva gostiju – vjeruju u Uniji poslodavaca.

Sličnog je mišljenja i dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, ističući da roboti ne mogu "opslužiti" sve usluge u turizmu. Kako kaže, turizam je specifična djelatnost, veoma heterogena, gdje turista očekuje ne samo da se preveze, da mu se spremi soba, posluži hrana i piće, već i socijalni kontakt sa nekim sa kojim će "prozboriti" o nečemu.

- Treba neko da ga "ljudski" dočeka i isprati. Posebno mislim na ove specijalne oblike ili vidove ruralnog turizma. U masovnom turizmu možda će roboti opsluživati pranje i peglanje veša, pripremu namirnica za hranu, ali samo posluživanje, još uvijek, biće u rukama čovjeka - zaključuje prof. dr Drago Cvijanović.

M. Dedić