Tematski bilten

Turizam i ugostiteljstvo – U susret novim trendovima

NavMenu

Top tri trenda za putovanja u 2024. godini

Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Prema predviđanjima, globalni sektor putovanja i turizma će se u potpunosti oporaviti od uticaja kovida ove godine. Kako putovanja napreduju, uočena su i tri trenda za 2024, piše grouptravelodyssey.com.


Lokalna iskustva

Prema izvještaju "American Express Travel" o globalnim trendovima putovanja za 2023. godinu, 89% putnika je spremno da istražuje lokalne skrivene dragulje, a ne bolje poznate turističke destinacije. Putnici generacije Z i milenijalci i u 2024. godini će posebno tražiti jedinstvena mjesta sa autentičnim avanturama, kupovinu u malim gradovima i lokalnu kuhinju.

Personalizovana iskustva na lokalnim destinacijama omogućavaju putnicima da se distanciraju od uloge klasičnog turiste i "urone" u kulture i običaje mjesta.

Oslanjanje na lokalne vodiče, rezervisanje privatnog smještaja umjesto većih hotelskih brendova i planiranje pojedinačnih aktivnosti kao što su časovi kuvanja samo su neki od načina kako turisti doživljavaju lokalna iskustva.


"Travel Tech"

Kao i u svakoj industriji, tehnologija igra sve važniju ulogu u načinu na koji putujemo. Očekujemo brzu i efikasnu uslugu koja je lako dostupna preko naših telefona i uređaja.

Čak 70% putnika koristi pametne telefone za rezervisanje putovanja. A 72% mobilnih rezervacija se dešava u roku od dva dana od Google pretrage.

Industrija reaguje korišćenjem najnovije tehnologije kako bi zadovoljila zahtjeve putnika. Kako se razvija, tako čini putovanja praktičnijim i efikasnijim nego ikada ranije - to je trend koji će se nastaviti i nakon 2024.


Održiva putovanja

Dok nastavljamo da proučavamo uticaj putovanja na životnu sredinu, nije iznenađujuće da su održive opcije putovanja u porastu.

Svjetski savjet za putovanja i turizam (VTTC) i Trip.com grupa izvijestili su da 69% putnika aktivno traži održive opcije putovanja 2023. godine - i nema znakova da se taj trend usporava. Pretrage za "održivo putovanje" porasle su za 226% u poslednjih pet godina.

I mnogi sektori turističke industrije reaguju sa održivijim opcijama. Na primjer, Kalifornija je postala prva država koja je zabranila plastične hotelske toaletne potrepštine za jednokratnu upotrebu kao što su šampon, balzam i bočice za losion.

Održivo putovanje naglašava iskustva koja ne ugrožavaju životnu sredinu ili kvalitet života na mjestima koja posjećujemo - trend za koji se možemo samo nadati da će se nastaviti dugo u budućnosti!