Tematski bilten

Zelena tranzicija - Put ka uspjehu

NavMenu

"ECOMET RECIKLAŽA" D.O.O. LOZNICA: Reciklažom do najčistijeg olova

Podeli

(Foto: EcoMet)
Privredu u 21. vijeku obilježiće transformacija čije domete tek možemo da naslutimo. Kako bi se svijet izborio sa klimatskim promjenama i uticajima na društvo, zelena tranzicija na obnovljive izvore energije i reciklažni procesi sve više obuhvataju poslovanje naših ekonomija i trasiraju put budućnosti. Jedan od najvažnijih segmenata tih promjena je poslovanje poznato kao cirkularna ekonomija, u koju spada i reciklaža. Poslovni model cirkularne ekonomije se zasniva na ponovnoj upotrebi, odnosno popravci i reciklaži iskorišćenih proizvoda - otpada.

Srbija ne zaostaje za ovim svjetskim trendovima, a jedan od predvodnika cirkularne ekonomije je kompanija "EcoMet Reciklaža" d.o.o. iz Loznice (https://ecomet.rs/). Jedan od najvažnijih zadataka današnje privrede jeste bolje upravljanje prirodnim resursima i njihova što veća reciklaža. To je jedan od glavnih ciljeva cirkularne ekonomije i kompanije "EcoMet Reciklaža" d.o.o. čija je misija i osnovna djelatnost da kroz otkup i reciklažu starih akumulatora pomogne da Srbija bude čistija. Poslovanje kompanije posvećeno je preradi otpada kao neiskorišćenog, ali veoma dragocjenog resursa, u novu vrijednost, sa ciljem da se ponovo vrati u proizvodni ciklus i tako očuva životna sredina.

(Foto: EcoMet)
Dodatnu vrijednost poslovanja ove kompanije predstavlja činjenica da odbačeni olovni akumulatori predstavljaju opasan otpad, te se njihovim tretmanom, osim ekonomske ostvaruje i značajna ekološka korist po društvo u cjelini.

U najsavremenijim proizvodnim pogonima, koji posluju po najvišim standardima i propisima Republike Srbije, kompanija "EcoMet Reciklaža" d.o.o. započela je proizvodnju. To znači da se prvo otkupljuju stari i odbačeni akumulatori, potom šalju u proizvodnju na preradu, da bi zatim dobili finalni proizvod - rafinisano i legirano olovo visoke čistoće.

(Foto: EcoMet)
Kako ovaj reciklažni proces funkcioniše? Prvo se otpad, u ovom slučaju stari akumulatori, sakupljaju, otkupljuju i dovoze u postrojenje za preradu "EcoMet reciklaža" d.o.o. U okviru proizvodnog kompleksa izgrađen je potpuno novi pogon za rafinaciju sirovog olova dobijenog iz reciklaže akumulatora. Koristeći savremene procese reciklaže u postrojenjima kompanije se ti akumulatori prerađuju, dobija se olovo, koje se potom ponovo može upotrebiti u proizvodnji. Glavni izlazni proizvod "EcoMet Reciklaža" d.o.o. je olovo visoke čistoće, kvaliteta kojim se trguje na Londonskoj berzi metala - Pb985R. Istovremeno, ponovo se upotrebljava i natrijum sulfat, koji se dobija neutralizacijom sumporne kiseline iz akumulatora, kao i polipropilen.

____________________________________

Inovativnim tehnologijama do očuvanja životne sredine

Od osnivanja, kompanija "EcoMet Reciklaža" d.o.o uspostavila je dobru saradnju sa renomiranim stručnim institucijama i proizvođačima opreme. Time je zagarantovano maksimalno poštovanje standarda i racionalizacije poslovanja. Uz sofisticirani tehnološki proces obrade otpada implementirane su i različite inovativne tehnologije koje su u funkciji očuvanja životne sredine.

____________________________________


Koristeći najsavremenije svjetske metode prerade i princip racionalnog i ekološki usmjerenog modela, zasnovano je poslovanje privrednog društva "EcoMet Reciklaža" d.o.o., koje kao glavni fokus svog rada ima preradu opasnog otpada, koji bi u slučaju neadekvatnog tretmana predstavljao veliku opasnost po životnu sredinu. Kroz otkup i reciklažu odbačenih i neupotrebljivih akumulatora, a potom topljenje i rafinisanje olova iz njih, "EcoMet Reciklaža" d.o.o. direktno učestvuje u modelu cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine.

(Foto: EcoMet)

U radu kompanije "EcoMet Reciklaža" d.o.o. velika pažnja se posvećuje očuvanju životne sredine. Kompletni proizvodni pogoni kompanije opremljeni su savremenim aspiracionim, filterskim i gasovodnim sistemima za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduh. Tehnološke procesne vode sistemom recirkulacije ponovo se koriste u samom proizvodnom procesu, tako da se ne ispuštaju u prirodni recipijent. Takođe, pri planiranju, izgradnji i izboru opreme "EcoMet Reciklaža" d.o.o. primjenjivane su smjernice najboljih dostupnih tehnika, u skladu sa referentnim BREF dokumentima, uz istovremeno stalnu obuku i podizanje svijesti zaposlenih o značaju zaštite životne sredine, bezbjednosti i zaštite na radu i zaštiti od udesa.