Tematski bilten

Zelena tranzicija - Put ka uspjehu

NavMenu

Činjenice o reciklaži koje niste znali

Podeli
Ilustracija (Foto: Evan Lorne/shutterstock.com)Ilustracija
Reciklaža je jednostavno rečeno proces pretvaranja otpadnih materijala u nove predmete. Postoje različiti stavovi o tome da li je reciklaža dobra ili nije i u kojoj fazi proizvod treba da se reciklira.

Uz različe poglede i mišljenja o reciklaži, postoje neke zanimljive činjenice koje su značajne i vrijedne znanja, bez obzira na mišljenje koje imate. Prema tome, u nastavku su sedam zanimljivih činjenica o reciklaži koje bi trebalo da znate.

Reciklaža jedne konzerve štedi dovoljno energije za pokretanje televizora u trajanju od tri sata, ili za uštedu dva litra benzina.

- Reciklaža jedne tone papira štedi oko dvije i po tone ulja, 26 tona vode i oko tri kubnih metara deponije.
- Energija ušteđena od reciklaže jedne staklene flaše može pokretati sijalicu od 100 vati oko četiri sata. Takođe uzrokuje 20% manje zagađenosti vazduha i 50% manje zagađenja vode, nego kada se napravi nova boca od sirovih materijala.
- Za proizvodnju toalet-papira se dnevno obori 27.000 stabala.
- Reciklaža jedne plastične boce može sačuvati dovoljno energije da osvijetli sijalicu od 60 vati do šest sati.
- Staklenoj boci je potrebno više od 4.000 godina da se raspadne, čak i više ako se nalazi na deponiji.
- Na hiljade morskih stvorenja umire greškom gutajući plastične kese koje liče na meduze.

Da li ćete i dalje bacati konzerve? Da li ćete reciklirati plastične boce kako biste uštedeli energiju, ili ćete ih i dalje bacati u kantu? Razmislite još jednom kada posjetite plažu prije nego što bacite plastičnu bocu, ili plastičnu kesu.