Tematski bilten

Zelena tranzicija - Put ka uspjehu

NavMenu

Nenad Lj. Stamenković, rukovodilac sektora TM Roofing u kompaniji Sika - Kombinujemo ekonomski uspjeh sa ekološkom i društvenom odgovornošću

Podeli

(Foto: Nikola Skenderija)
Sika je švajcarska kompanija globalno aktivna u proizvodnji hemije specijalne namjene za građevinarstvo i industriju. U Srbiji je kompanija prisutna od 2002. godine, dok je 2014. godine otvorila i svoju najsavremeniju fabriku za proizvodnju građevinske hemije u Šimanovcima. Sika je sinonim za kvalitet u građevinarstvu i prisutna je na svim većim i značajnim projektima u Srbiji.

Nenad Lj. Stamenković, rukovodilac sektora TM Roofing u kompaniji Sika otkriva nam kako Sika sistema mogu doprinijeti održivoj izgradnji i koje inovacije kompanija priprema u narednom periodu.


eKapija: Koje zahtjeve treba da ispune građevinski materijali kako bismo mogli da ih nazovemo održivim?

- Neki od nama najznačajnijih zahtjeva su sledeći:

Carbon Footprint i Global Warming Potential (GWP) - Rezultati za potencijal globalnog zagrijavanja

Klima na Zemlji se mijenja brže nego ikada ranije. Posljedice su mnogostruke i utiču na sve nas bili mi toga svjesni ili ne. Zaštita klime je jedan od najvažnijih zadataka za budućnost. Da bi se ublažili efekte klimatskih promjena, do 2050. godine postavljeni su jasni globalni, ali i naši ciljevi i svet će morati u potpunosti da smanji emisije štetnih gasova. Hitno nam je potrebna odlučna akcija!

Life cycle assessment (LCA) - Procjena životnog ciklusa proizvoda

LCA je metodologija za procjenu uticaja na životnu sredinu i resursa koji se koriste tokom životnog ciklusa proizvoda, materijala, procesa ili ugradnje. Vrijednosti variraju u zavisnosti od formulacija proizvoda, proizvodnih lokacija i skupova podataka dostupnih LCA baza podataka. Kao rezultat dobijamo dokument koji se naziva Environmental Product Declaration (EPD) u kome se jasno definišu ekološki učinak tokom čitavog životnog ciklusa samog proizvoda. Obično uzimajući u obzir potpuni lanac vrijednosti, od eksploatacija osnovnih sirovina, proizvodnje, faze upotrebe i kraja životnog veka tj. eventualne reciklaže.

Results for energy demand (CED) - Rezultati za potražnju energije

Svjetska potražnja za našim ograničenim prirodnim resursima, uključujući naftu, ugalj, gas, rudu i sl. svakodnevno raste, podstaknuta rastućom populacijom, većom potrošnjom i kupovnom moći. Ali ovi resursi su ograničeni, a njihova eksploatacija postaje sve skuplja i zahtjevnija. Efikasno i inteligentno korišćenje naših ograničenih prirodnih resursa jedan je od glavnih izazova buduće gradnje i proizvodnje samih materijala.

Ostali značajni zahtjevi: Use of Net Fresh Water, Photochemical Ozone Creation Potential (POCP), Eutrophication Potential (EP), Acidification Potential (AP), Ozone Depletion Potential (ODP), biotic Depletion Potential (ADP elementary and ADP fossil)…

(Foto: Sika)

eKapija: Koji su opšti principi kojih se pridržavate?

- Održiva rješenja i više vrijednosti

Sika rješenja uključuju širok spektar održivih i isplativih građevinskih sistema koji ispunjavaju određene zahtjeve u skladu sa specifičnim standardima.

Pružaju vrhunsku izdržljivost i dodatne prednosti u fazi upotrebe.

Paketi programa zelene gradnje specifični za projekte koji se rade u skladu sa zelenim standardima kao što su LEED, BREEAM, itd.

Manje uticaja

Sika rješenja imaju niži energetski otisak od većine drugih analiziranih konkurentskih sistema (rješenja za energetsku i resursnu efikasnost).

(Foto: Nikola Skenderija)

eKapija: Kako Sika sistemi mogu doprinijeti održivoj izgradnji?

- Dokazano dugotrajni sistemi visokih performansi mogu dati veliki doprinos održivoj izgradnji. Sirovine, proizvodnja, primjena, faza upotrebe i održavanje imaju značajan uticaj na ukupnu održivost.

Sika je podijeljena u više proizvodnih tj. poslovnih oblasti pa za neke od njih možemo navesti koji su to ekološki uticaji na koje smo fokusirani:

TM Concrete

Sika razvija kompletan asortiman dodataka i aditiva za upotrebu u proizvodnji betona, cementa i maltera. Ovi proizvodi poboljšavaju specifična svojstva svježeg ili očvrslog betona, kao što su obradivost, vodonepropusnost, izdržljivost, nosivost i rana i konačna čvrstoća. Potražnja za dodacima i aditivima raste jer inženjeri zahtijevaju bolje performanse od betona i maltera, posebno u urbanim sredinama i za infrastrukturu. Globalno potražnja raste, dok Sika aditivi smanjuju upotrebu osnovnih materijala, kao što su agregati i cement.

U segmentu TM Flooring najčešći zahtjevi su, pored visokog kvaliteta i dugotrajnosti, smanjene količine isparljivih organskih jedinjenja tj. Low VOC. Ovo se odnosi na proizvodni dio sintetičih poliuretanskih i epoksidnih podova koji sve više imaju primjenu u komercijalnim, prehrambenim, industrijskim i javnim objektima.

Kao rukovodilac sektora TM Roofing staviću danas akcenat na krovne sisteme. Sika nudi čitav niz sistema za ravne krovove, uključujući fleksibilne sintetičke i tečne membrane. Prepoznata je kao vrhunski brend u tržištu krovova sa najdužom istorijom jednoslojnih membrana. 2022. godine proslavili smo 60 godina savršenstva sa Sika Sarnafil® krovnim sistemima.

Sa sigurnošću mogu reći da su krovna rješenja izuzetnog kvaliteta - pouzdana, održiva i dokazano dugotrajna. Potražnja u ovom segmentu je vođena potrebom za ekološki prihvatljivim rješenjima koja štede energiju kao što su sistemi zelenih krovova, hladni krovovi (Cool Roofs) i solarni krovovi, koji pomažu u smanjenju emisije CO2.

Tečne poliuretanske i poliurea membrane omogućavaju da se sanacije krovova odvijaju bez buke, prašine, vibracija ili upotrebe plamena. Za oba tržišta, Sika inovativni krovni sistemi pružaju sve što je potrebno, uključujući slojeve za kontrolu pare, lepkove, termoizolacije, fiksiranje, krovne drenaže i sav ostali prateći materijal. Kompanija je razvila i efikasan sistem za praćenje i detekciju propuštanja krovnih pokrivača.

Zbog opšte globalne krize sa proizvodnjom i snabdijevanjem električne energije sve su češći zahtjevi za izgradnju solarnih elektrana na ravnim krovovima industrijskih objekata.

Solarni krovni ili krovni fotonaponski (PV) sistem je postavka u kojoj se solarni paneli za proizvodnju električne energije montiraju na krov, koristeći primarnu izloženost krova sunčevoj svjetlosti i stvarajući ga ekološki najprihvatljivijim.

U ovoj oblasti Sika pruža tehničku podršku prilikom analize i izrade studije izvodljivosti solarnih elektrana, kao i sva moguća rješenja za fiksiranje PV panela, obrade prozora, zaštitnih protivkliznih staza i sl.

(Foto: Sika)

eKapija: Koje inovacije možemo očekivati?

- U našoj kompaniji postoji pregršt inovacija u svim oblastima naše proizvodnje, prateći aktuelne trendove i najnovije tehnologije. Ono što bih mogao da izdvojim za danas jesu:

3-D štampanje

Automatizovane tehnologije kao što su 3-D štampanje, ekstruzija, upotreba vještačke inteligencije i virtuelne stvarnosti će izmijeniti građevinsku industriju - posebno se tehnologija 3-D štampanja smatra pokretačem promjene paradigme u konkretnu industrijalizaciju.

Trenutno Sika ima više desetina gotovih proizvoda koji se rade na najnovijim generacijama robota za 3D štampanje, koji se rade od betona, recikliranih ili "environmentally friendly" materijala. Neki od njih su i slivnici za ravne krovove.

Druga inovacija dolazi iz naše kompanije Sarnafil koja je svjetski lider u proizvodnji vodonepropusnih sintetičkih membrana. Sa ponosom vas obavještevam da je Sarnafil prošle godine napunio 60 godina postojanja i za tu priliku u javnosti smo prezentovali najmoderniji proizvod pod nazivom Sarnafil AT.

Ovaj proizvod karakteriše hemijska stabilnost, UV i mehanička otpornost koja proizilazi iz FPO tehnologija i visoka elastičnost koju smo dobili ukrštanjem sa EPDM sirovinama. Naglašavam da je ovo jedini sintetički krovni pokrivač koji ima atest za Platinum LEED standard i EPD za Cradle to Cradle procenu. U našoj zemlji planiramo premijeru proizvoda u drugoj polovini ove godine.

Održivost je dio našeg strateškog okvira i naše kulture, zato kombinujemo ekonomski uspjeh sa ekološkom i društvenom odgovornošću. Veoma smo ponosni što smo ponovo uključeni u Dow Jones indeks održivosti. Kvalifikacija nas motiviše da zadržimo ovaj kurs, da pokrenemo inovacije i povećamo obećavajuće inicijative za dekarbonizaciju i zdraviju životnu sredinu.