Tematski bilten

Turizam - Od poslovanja do zadovoljstva uz bogatstvo izbora

NavMenu

Ljekovita topla voda i pristupačne cijene smještaja u Jošaničkoj banji privlače skijaše sa Kopaonika

Podeli
Banjski kompleks (Foto: Olja Simović)Banjski kompleks
Jošanička banja podno Kopaonika, poznata po termalnoj vodi temperature 78 stepeni Celzijusa koja je blagotvorna kod reumatskih bolesti, psorijaze i različitih posttraumatskih stanja, jednako je posjećena i ljeti i zimi zahvaljujući blizini najpopularnije srpske planine.

- U prošloj godini imali smo 10.579 noćenja noćenja, a među njima i dosta stranaca iz Makedonije, Rumunije, pa čak i Mađarske, Kine i Rusije, ali je najzanimljivije da su nam i zimus svi kapaciteti bili popunjeni - kaže predsjednik Turističke organizacije Raška Dejan Koturanović.

On objašnjava da banja tokom zime sve više privlači skijaše koji dođu na Kopaonik.

Bazen sa termnineralnom vodom (Foto: Sonja Stanišić)Bazen sa termnineralnom vodom


- Tome je doprinijela i obnova puta Jošanička Banja-Kopaonik koji je prošle godine pušten u saobraćaj, pa imamo dosta skijaša koji se sa Kopaonika spuste u banju za svega pola sata autom, da se kupaju u novom otvorenom bazenu koji radi 365 dana u godini, a mnogi i rezervišu smještaj u banji, pa odatle odlaze na skijanje, jer je višestruko jeftinije nego na Kopaoniku - kaže Koturanović.

Koturanović podsjeća da su u prethodne dvije godine, uz podršku Ministarstva turizma i Opštine Raška obnovljeni rehabilitaciono kupatilo i stari hamam iz 18. vijeka i završeno uređenje banjskog parka.

Obnovljeni hamam iz 18. vijeka (Foto: Sonja Stanišić)Obnovljeni hamam iz 18. vijeka


- Rehabilitaciono kupatilo sada ima Dom zdravlja sa odjeljenjem fizikalne medicine u kojem ordiniraju doktor specijalista i fizioterapeuti, a tu su i manji zatvoreni bazen sa termomineralnom vodom, hidromasažne kade i đakuzi kada. Takođe, prošle godine završena je i poslednja faza parternog uređenje cijelog banjskog parka. Započete su i prve dvije faze gradnje kanalizacione mreže, uređeno je korito od ušća reke Samokovke u Jošanicu i kraci uz Jošanicu i Samokovku, kao i šetalište duž keja, a posle ljetnje sezone u planu je uređenje nizvodno niz Jošanicu, prema ulazu u banju.

Uređeno šetalište uz reku (Foto: Olja Simović)Uređeno šetalište uz reku


Prema Koturanovićevim riječima, banja sada raspolaže sa oko 250 kategorisanih ležajeva, što je za sedamdesetak više u odnosu na 2021. godinu, jer su investicije proširene i ka privatnom sektoru, pa tako posjetioci mogu da rezervišu i privatni smještaj u apartmanskim objektima sa sopstvenim spa centrima i bazenima s toplom ljekovitom vodom.

- Opština je dobila i pravo eksploatacije termalne vode, i sledeći korak je da se odredi namjena njenog korišćenja. U planu su projekti za grijanje objekata i plastenika, a razmišlja se i o zatvorenim bazenima, jer bi to privuklo još veći broj turista - navodi Koturanović.

Obnovljeno rehabilitaciono kupatilo (Foto: Olja Simović)Obnovljeno rehabilitaciono kupatilo


Dodaje i da se još uvijek traži strateški partner za stari hotel koji je dugo bio pod sporom između PIO fonda i Geneksa.

- Sada su vlasnički odnosi čisti, hotel je u vlasništvu Direkcije za imovinu Republike Srbije, ali opština još uvijek traga za investitorom koji bi ga obnovio - kaže Koturanović i dodaje da je za investicije u Banju najveži problem zemljište kojeg je vrlo malo u vlasništvu Opštine i Republike, već je uglavnom riječ o usitnjenim privatnim parcelama.

Na pitanje o više puta pominjanoj gradnji gondole od Jošaničke banje do Kopaonika, Koturanović kaže da se trenutno rade Izmjene i dopune prostornog plana Nacionalnog parka Kopaonik, ali da u njemu nažalost ove gondole nema među prioritetnim planovima.

- Ovaj plan će važiti do 2032. godine, i do tada, dakle narednih 10 godina, gondola do Kopaonika nije urbanistički prioritet - kaže naš sagovornik.

Koturanović ističe da Jošanička banja u predstojećoj ljetnjoj, ali i zimskoj sezoni, očekuje još veći broj turista, te je stoga u planu i organizovanje turističkog autobusa koji bi na dnevnom nivou tokom ljetnjih i zimskih mjeseci povezao Banju i Kopaonik.

(Foto: Olja Simović)

Memorijalna soba Milunke Savić

Dejan Koturanović podsjeća da posjetioci u centru Jošaničke banje mogu da obiđu i Spomen-kompleks srpskoj heroini Prvog svjetskog rata Milunki Savić, koji je obnovljen prije dvije godine, kao i memorijalnu sobu u kojoj dominira multimedijalna postavka sa interaktivni mozaikom sastavljenim od Milunkinih fotografija koje kriju autentične snimke iz Prvog svjetskog rata.

- Postavka je vrlo posjećena, dolaze nam organizovano školska deca, ali i turisti koji posjete banju i Kopaonik - kaže Koturanović. On dodaje da je obnovljena je i Milunkina rodna kuća u selu Koprivnica, kao i da je urađen projekat za asfaltiranje puta do kuće, ali da se sredstva još čekaju.

Od manifestcija, pored čuvenih Dana Milunke Savić koji se organizuju svake prve nedelje oktobra, turistička organizacija ove godine ima u planu da tokom ljeta organizuje i različite zabavne programe u Banji i na Kopaoniku, među kojima su animatorski programi za djecu, razne radionice i koncerti.

Branislava Petrović


Kompletan sadržaj tematskog biltena Turizam - Od poslovanja da zadovoljstva uz bogatstvo izbora možete vidjeti OVDJE.