Tematski bilten

Turizam - Od poslovanja do zadovoljstva uz bogatstvo izbora

NavMenu

Budvanska sela - Biseri jadranske obale

Podeli
Budva je oduvijek bila prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, koja posebno tokom ljetnjih mjeseci predstavlja mjesto lijepih dešavanja, noćnog i dnevnog provoda, najatraktivnije smještajne ponude, prelijepih plaža, gastro užitaka, koncerata i spektakala.

Ono što je manje poznato je da Budva nudi još više, da je zapravo riznica kulture ovog podneblja, a da budvansko zaleđe predstavlja neistraženo blago.

Poslednjih godina, više nego ikada do sada dolazi do izražaja značaj boravka u prirodi, povezivanja sa njom i istraživanje seoskih područja, kulture i istorije tih krajeva. Imajući u vidu zahtjeve savremenog turiste, fokus budvanske turističke privrede, ali i mještana, je razvoj ruralnih predjela koja prezentuju duh tradicije ovog dijela rivijere.


Jedinstvene pješačke staze različite dužine

Ljubitelji prirode i aktivnog odmora ove krajeve mogu obići jedinstvenim pješačkim stazama različite dužine, sa kojih se praktično sve vrijeme pruža očaravajući pogled na pučinu koji je naročito poseban u vrijeme zalaska sunca. Pored postojećih, uređenih, pješačkih staza u dužini od oko 50 kilometara, tokom 2022. godine uređene su i potpuno nove staze dužine oko 30 kilometara, koje su veoma atraktivne imajući u vidu da prolaze pored nekoliko vjerskih objekata uključujući manastire Praskvicu i Reževići, crkvu Svetog Save i jedan izvor.


Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu na budvanskoj rivijeri ima iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana. Jedna od najpoznatijih pješačkih tura je tura kroz Paštroviće koja pruža uvid u dio ljepote budvanskog zaleđa, a period van glavne turističke sezone idealan je za takvu šetnju.

Od manastira Vojnići, sagrađenog u XV vijeku, šetnjom se stiže do sela Kuljače gdje se nalazi i manastir Duljevo koji je podignut u doba cara Dušana na veoma živopisnoj visoravni. Nešto dalje, nalazi se jedinstveni ženski manastir Rustovo koji je podignut na zaravni iznad Svetog Stefana, sa koje se pruža pogled prema nepreglednoj morskoj pučini. Šetnjom se dalje stiže do sela Čelobrdo i zatim čuvenim Jegorovim putem sve do vjekovima starog manastira Praskvica. U ovim mjestima će vas dočekati topla atmosfera, divni domaćini i mir za kojim svi tragamo.

Manastir RustovoManastir Rustovo


Budva Trails

Turistička organizacija opštine Budva je tokom 2022. godine počela realizaciju projekta GPS snimanja pješačkih staza i izrade mobilne aplikacije staza koji je završen početkom 2023. godine.

Prva faza projekta je podrazumijevala obilazak pješačkih staza od strane sertifikovanog stručnog lica koji je napravio njihov elektronski GPS zapis i izradio elaborat signalizacije. Realizacijom ove faze povećao se broj i dužina označenih staza i na taj način poboljšala turistička ponuda u zaleđu budvanske rivijere, kao i kvalitet ponude aktivnog turizma.

Ovi GPS zapisi su iskorišćeni za izadu mobilne aplikacije pješačkih staza ukupne dužine od oko 82 kilometra koja je pod nazivom "Budva Trails" na raspolaganju korisnicima za besplatno preuzimanje putem App i Play Store-a i korišćenje online i offline, a prevedena je i na ruski i engleski jezik.


Na ovaj način se ljubiteljima prirode i aktivnog odmora omogućilo brže i lakše upoznavanje sa zaleđem budvanske rivijere i mogućnostima obilaska ovog, nedovoljno istraženog, dijela opštine. U narednom periodu se planira dodatno razvijanje ovog vida turizma i uređenje i signalizacija dodatnih staza u budvanskom zaleđu.

Zdrav prirodni ambijent, tradicionalna kuhinja, svježe domaće voće i povrće, izvorska voda, mogućnost uživanja u šetnjama brdskim i planinskim krajem obale i upoznavanja sa istorijom i kulturom ovog kraja, blizina najljepših plaža na budvanskoj rivijeri - samo su neki od razloga zbog čega budvanska sela nazivaju biserima jadranske obale koji se moraju obići.


Kompletan sadržaj tematskog biltena Turizam - Od poslovanja da zadovoljstva uz bogatstvo izbora možete vidjeti OVDJE.