Tematski bilten

Turizam - Od poslovanja do zadovoljstva uz bogatstvo izbora

NavMenu

Biseri regiona "na meti" sve većeg broja turista

Podeli
Crna Gora je prošle godine ostvarila značajne rezultate u turizmu. Prihodi su dostigli gotovo milijardu eura, a očekuje se da ove godine, ukoliko ne bude novih potresa, ta cifra bude i premašena. Kada govorimo o posjeti, poslednji podaci Monstata pokazuju da je u kolektivnom smještaju u 2022. godini boravilo 1,16 miliona gostiju, što je za 60% više u odnosu na 2021. godinu ili ostvarenje od 90% u odnosu na rekordnu 2019. Ostvareno je oko 4,3 miliona noćenja.

Uspjeh bilježi i region. Za prvih 11 mjeseci prošle godine u Srbiji je evidentirano ukupno 3,5 miliona turista ili 53,9% više nego u istom periodu 2021, a oko milion njih posjetilo je Beograd. Odlične rezultate ima i Bosna i Hercegovina, koju su posjećivali prije svega strani turisti.

Crna Gora može da se pohvali morem, ali i ljepotom planina. Tu su Kolašin, Bar sa okolinom, Boka sa svojim luksuznim naseljima, Budva koja već godinama važi za prijestonicu turizma, Žabljak sa Durmitorom, te sjever sa sve popularnijim seoskim turizam.

Najpopularnije srpske destinacije u 2022. bile su Beograd, Kopanik, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Subotica, Tara i Sokobanja. Turisti biraju i Vrdnik, Lukovsku banju, Divčibare. I ova sezona biće podjednako uspješna, sudeći po tome koliko su brzo "razgrabljeni" vaučeri za odmor.

Uspjeh srpskog turizma prošle godine potpomogao je i veliki broj organizovanih poslovnih susreta. Srbija se nalazi među vodećih 50 zemalja svijeta kada je u pitanju kongresni turizam, trenutno zauzimajući 47. mjesto, podaci su TOS-a.

Jahorina je perjanica turizma Bosne i Hercegovine, ali ne zaostaje ni Neum, koji je posebno tokom korone bio veoma atraktivan. Uvijek popularni su i Trebinje, Višegrad sa Andrićgradom, Sarajevo, nacionalni parkovi - Kozara, Una, Foča, raftingu na Vrbasu i Neretvi.

Upravo zbog ljepote i samo nekih od bisera regiona koje smo naveli odlučili smo da priredimo tematski bilten "Turizam - Od poslovanja do zadovoljstva uz bogatstvo izbora".

U njemu smo predstavili potencijale regiona kroz različite prizme. Govorimo o poslovnom segmentu - trendovima i predviđanjima, kao i konkretnoj ponudi kada je riječ o kongresima, seminarima, sajmovima. Predstavljamo aktuelu i atraktivnu ponudu, ukazujemo na to kako je moguće spojiti lijepo i korisno kroz banjski i zdravstveni turizam, kao i tim bilding, ali i dajemo predloge gdje je moguće uživati u hedonističkom ugođaju.

Krenite na put sa nama!