Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Zgrada Central - Novi arhitektonski biser Pančeva

(Foto: Danilo Dangubic Architects)
Novi arhitektonski biser Pančeva, zgrada Central, projekat je arhitektonskog biroa Danilo Dangubic Architects, dok je investitor ProBanat Izgradnja.

Objekat je površine 3.500m2 i ima 20 stambenih jedinica koje variraju u veličini od 80 do 150m2. Zgrada koja se nalazi na jednoj od najprometnijih glavnih gradskih ulica, projektovana je u tradicionalnom velikom gradskom bloku koji odlikuje strukturu gradova poput Pančeva.

- Unutar bloka nalazi se ljetnja pozornica koja predstavlja funkcionalnu ispunu praznine bloka. Zgrada je bočno okrenuta ka zaštićenom objektu i pravi vazdušni koridor od unutrašnjosti bloka ka spoljašnjosti ulice. To je bila jedna od primarnih konfiguracija za takozvanu ventilaciju bloka koju smo željeli da postignemo na nivou urbanističke postavke objekta. Stoga je orijentisana otvorima ka istoku i sjeveru - objašnjava arhitekta Danilo Dangubić.

Lokacija zgrade, na jednoj od najprometnijih glavnih gradskih ulica, predstavljala je izazov, a buka je bila jedan od faktora u određivanju oblikovanja zgrade. Svojom orijentacijom, većina stanova gleda bočno ka susjednom zaštićenom objektu. Za fasadu su dizajnirani prefabrikovani betonski teraco elementi koji svojom masom predstavljaju apsorbere buke. Otvori su oblikovani tako da nigde nisu direktno na građevinskoj ili regulacionoj liniji, već su uvučeni u takozvane terasaste niše, tako da dve ili više prostorija izlazi na jednu terasu. Kao dodatna mjera za smanjenje buke projektovana je staklena ograda.

(Foto: Danilo Dangubic Architects)

Enterijer je projektovan monohromatski. Podovi, zidovi i plafoni zajedničkih prostorija tretirani su istim materijalom, ali sa različitim završnim obradama. Mat završna obrada nalazi se na podu i plafonu, dok je sjajna obrada na zidovima radi jednostavnijeg održavanja i dugovečnosti zajedničkog prostora prilikom eksploatacije. Stepeništa su prefabrikovana čelična sa mahagoni ispunom gazišta.

- Osnovni volumen eksterijera formiran je u jasnom rasteru koji je kasnije pretočen u prefabrikovane betonske panele koji su kačeni na fasadu putem sistema, odnosno, izvlačenjem i uvlačenjem tih panela stvoreni su otvori i terase u osnovnoj volumetriji, tj. izbačene terase sa bočnim otvorima. Vertikalni i horizontalni elementi fasade su tretirani istim materijalom te postoji kontinuitet obrade površine, tako da pod terasa ujedno predstavlja horizontalnu fasadu. Na isti način fasada ima prostorno oblikovanje i možemo da kažemo da je fasada prostor gdje se život odvija - kaže arhitekta.


Nominacija za Piranesi Award 2022

Zgrada Central nedavno je nominovana za Piranesi Award 2022, godišnju nagradu za najuspješnije nove arhitektonske realizacije iz 11 država Srednje Evrope. Nacionalni selektor za Srbiju Andrej Strehovec se za ovaj objekat odlučio zbog njegove jedinstvene arhitekture i pristupa materijalizaciji objekta.

- To je jedno novo sagledavanje prefabrikacije kao napuštenog koncepta izgradnje stanogradnje koje smo mi jako dobro poznavali 70-ih i 80-ih godina i napustili 90-ih. Iz razgovora sa njim stekao sam utisak da je naša posvećenost ka dizajnu recepture betona, bavljenje tonalitetom boje fasade i posvećenost istraživanja tehnologije fabrikacije i montaže skrenulo njegovu pažnju i uopšte žirija za nagradu Piranesi u Piranu - otkriva Dangubić.

(Foto: Danilo Dangubic Architects)

Pančevo privlači sve veći broj kupaca

Pančevo, zbog blizine Beogradu, u poslednje vrijeme privlači sve veći broj kupaca. Granica je, primjećuje naš sagovornik, gotovo izbrisana, a funkcionalnost velikog grada se direktno preliva i na šire područje oko njega, obuhvatajući Pančevo i mnoge druge gradove. Arhitektonska prednost Pančeva leži i u njegovoj dualnosti.

- U Pančevu, u ulici u kojoj se nalazi objekat Central, egzistira primjer stilske dualnosti kakvih u gradu ima dosta. Naime, zgrada Privredne banke izgrađena u stilu secesije, komplimentirana je zgradom sa kraja sedamdesetih godina u natur betonu. Upravo ta dualnost čini Pančevo gradom, jer ima kapacitet da iznese raznoliku arhitekturu, u oba slučaja visokog kvaliteta - pojašnjava Dangubić.

On podsjeća da arhitektura daje identitet prostoru i da se ljudi identifikuju sa određenim objektima koji imaju karakter, do te mjere da im daju imena i da počinju da se orijentišu u gradu na osnovu tih objekata koji imaju visoku arhitektonsku vrijednost.

- Nezavisno da li su poslovni ili stambeni prostori u pitanju, oni su oličeni u toj arhitekturi i predstavljaju orijentir u urbanom prostoru. Njihova vrednost svakako da je veća, ali zbog kvaliteta i posvećenosti svim elementima koji oblikuju taj prostor - pojašnjava arhitekta.

Biro Danilo Dangubic Architects ovdje ne staje. Dva objekta su trenutno u fazi izgradnje, Skew House, takođe u Pančevu, kao i stambeno poslovni objekat u Maksima Gorkog na Vračaru u Beogradu.


Fotogalerija
Zgrada Central


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak