Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Zašto je osiguranje domaćinstva bolja odluka i šta treba da znate prije nego što je donesete?

(Foto: Shutterstock)
Primamljivim popustima na stvari koje nam nisu preko potrebne teško odolijevamo i lako posežemo za novčanikom kako bismo ih kupili. Kad su neopipljive stvari u pitanju, poput osiguranja domaćinstva, stvari se malo komplikuju.

Osiguranje domaćinstva nije proizvod koji možemo da dodirnemo. Obično se ugovara na duge staze, a ko želi da se obaveže na redovno plaćanje nečega od čega će imati koristi samo u rijetkim slučajevima?

• Šta će mi osiguranje? Štete se događaju nekom drugom.
• Osiguranje je skupo i nepotrebno. Taj novac radije ću izdvojiti za neki svoj užitak.
• Osiguravajuće kuće ionako ne isplaćuju novac kad se šteta dogodi.

Ako se slažete sa nekom od ovih izjava, donosimo činjenice o osiguranju nekretnine koje možda niste znali prije nego što donesete konačnu odluku da li ćete zaštititi jednu od najvažnijih životnih investicija ili ćete je prepustiti sudbini.


Od svih rizika od kojih možete da osigurate svoj dom neki će se vrlo vjerovatno ostvariti.

(Foto: AdobeStock)

Kad dođe do izlivanja vode i uništenog parketa i namještaja, troškovi popravki mogu da dosegnu i više stotina hiljada dinara. Može se dogoditi i da iz vašeg kupatila zbog naprsnuća cijevi ili kvara na ventilima, voda procuri u komšijin stan. U tom slučaju, odgovorni ste za sanaciju komšijine imovine.

Provale u stan najčešće su ljeti kada su ljudi često odsutni. Ako dosad niste bili na meti provalnika, ne znači da nikad nećete postati.

Vremenske nepogode sve su češće i mogu prouzrokovati veliku štetu. Na primjer, indirektan udar groma može da uništi elektronsku opremu, a direktan može da uzrokuje požar na instalacijama u kući.

Ukoliko zaboravite da ugasite ringlu na šporetu ili usljed korišćenja neispravnog električnog uređaja, vrlo brzo se trenutak nesmotrenosti može pretvoriti u havariju.

Jaki vjetrovi mogu da polome roletne na prozorima, razbiju staklena vrata u stanu, a bilo koja staklena površina može da strada i od udarca loptom koju može da šutne vaše ili komšijino dijete.

Sve ove, ali i mnoge druge rizike, pokriva osiguranje domaćinstva.


Osiguranje građevinskog objekta i osiguranje domaćinstva su dvije različite stvari.

(Foto: AdobeStock)

Osiguranje građevinskog objekta uključuje sve djelove nekretnine poput podnih obloga, temelja, zidova, instalacija (u slučaju da je ugovoren lom instalacija), pomoćne objekte i ograde (ukoliko zadovoljavaju uslovima propisane karakteristike). Osiguranjem građevinskog djela nisu pokrivene štete nastale na stvarima u domaćinstvu poput namještaja, tehnike, odjeće ili obuće, nakita i umjetnina. One se osiguravaju osiguranjem stvari domaćinstva. Stvari u domaćinstvu i građevinski objekat mogu se osigurati posebno ili u paketu, a vaša nekretnina je u potpunosti osigurana samo uz osiguranje građevinskog objekta i stvari domaćinstva.


Šteta se može prijaviti brzo i jednostavno - online, imejlom ili telefonom.

Kod sklapanja polise osiguranja je potrebno da se dobro upoznate sa svojim pravima u slučaju nastanka štete. Zato je neophodno da se kod izbora pokrića i paketa osiguranja konsultujete sa savjetnikom za osiguranje koji će vam detaljno objasniti šta je polisom pokriveno. Šteta se može prijaviti online, imejlom ili telefonom, brzo i jednostavno, a ako ste u pokriću, vrlo brzo će vam biti nadoknađena.

Cijena osiguranja imovine nije visoka kako mnogi misle.

Kao jedan od najčešćih razloga neugovaranja osiguranja nekretnine obično se navodi - previsoka cijena. Da to nije istina, pokazuje naš obračun po kom se stan od 60 metara kvadratnih može osigurati već za 5 evra mjesečno u paketu Komfort uz ugovoreno osiguranje domaćinstva, građevinskog objekta i stvari u njemu ili drugim riječima, već za 1 evro po kvadratnom metru vaše nekretnine (u zavisnosti od izabranog paketa). Svako može brzo i jednostavno da izračuna svoju premiju s pokrićima po izboru na UNIQA webshopu gdje možete kupiti osiguranje, a takođe možete posjetiti jednu od UNIQA poslovnica i zaključiti svoju polisu osiguranja.

"Bolje odluke uvijek zvuče pametno" slogan je nove UNIQA regionalne digitalne marketinške kampanje osiguranja domaćinstva koja je istovremeno započela u svim zemljama SEE regiona: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj. Ovom kampanjom UNIQA želi da ukaže na važnost osiguranja domaćinstva.

(Foto: Shutterstock)

U skladu sa svojim sloganom "Živimo bolje zajedno", u ovoj kampanji UNIQA ohrabruje ljude da donose bolje odluke, upoređujući osiguranje domaćinstva sa stvarima iz svakodnevnog života za koje smo odmah spremni da izdvojimo novac i često koštaju više od polise osiguranja domaćinstva.

Kampanja poručuje da "bolje odluke uvijek zvuče pametno", a odluka o osiguranju domaćinstva za već od 5 evra mjesečno, koliko, na primjer, iznosi mjesečna premija osiguranja za stan od 60 metara kvadratnih nije luksuz, već jedna od najvažnijih životnih investicija.

Na svakom je vlasniku nekretnine odluka da li hoće da zaštiti svoju najvredniju imovinu ili će plaćati posljedice neželjenih događaja. Bolje odluke uvijek zvuče pametno.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak