Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Novi život BIM modela

Kako BIM tehnologije hvataju svoj zamah, za sve više objekata na kraju procesa projektovanja imamo vrlo detaljne 3D modele prepune informacija. Obično je kraj projekta istovremeno i kraj života BIM modela. A to ne mora da bude tako.

Uz pomoć dostupnih web tehnologija, BIM model može dobiti novi život kroz novu ulogu. Tako se povećava vrijednost uloženog truda u izradu modela i otvaraju nove mogućnosti za upravljanje objektom, prezentacije, predstavljanje podataka dobijenih senzorima ili povezivanje objekta sa dodatnim bazama podataka. U nastavku teksta, pogledajte nekoliko primjera kako je TeamCAD to uradio.


Prvi digitalni blizanac - tržni centar Bazaar Novi Sad

Ovo je bio naš prvi digitalni blizanac baziran na Autodesk Forge tehnologiji. Nastao je iz potrebe da se u vrijeme restrikcija nametnutih pandemijom potencijalnim klijentima predstavi objekat, jedinice koje se iznajmljuju, da se omogući da virtuelno prošetaju kroz objekat, preuzmu bitne informacije, premjere dimenzije koje su im interesantne. Iskorišćen je postojeći 3D BIM model urađen u softveru Autodesk Revit.



BIM Real Estate

Iz prethodne aplikacije se rodila ideja da proširimo mogućnosti i kreiramo aplikaciju koja će olakšati rentiranje apartmana - BIM Real Estate.

Korisnik dolaskom na web sajt ima priliku da pregleda sve dostupne apartmane (prikaz se dinamički mijenja u zavisnosti od statusa apartmana), može da provjeri dimenzije prostorija, da sagleda strukturu apartmana ili da izmjeri djelove apartmana koji su mu bitni. Osnova je ponovo Revit BIM model, nastao u toku procesa projektovanja.



Kompanija koja upravlja objektom ima uvid u to koje apartmane korisnici najviše gledaju i koji su spratovi najpopularniji.

Uveli smo i Facility management modul koji korisniku omogućava podnošenje zahtjeva za održavanjem bilo kog elementa u apartmanu - od popravke električnih uređaja, zahtjeva za krečenjem ili zamjenom prozorskog stakla.



Web katalog materijala i BIM360 model

Kombinovanjem navedenih tehnologija i mogućnosti koje nudi Revit, napravili smo web katalog proizvoda kompanije Xella, u okviru kog korisnik, pored informacija o materijalima i tipovima zidova, može da preuzme Revit template, koji sadrži sve navedene materijale i zidove i tako direktno modeluje upotrebom Xella proizvoda.


Ako korisnik modeluje objekat u softveru Revit, a za saradnju koristi Autodesk Construction Cloud, postojeći model može da iskoristi tako da, u kombinaciji sa našom dodatnom aplikacijom integrisanom u BIM360, selekcijom zida u modelu potencijalnom kupcu prikaže materijale od kojih se sastoji selektovani zid.


Za navedeno rješenje, Autodesk je objavio "succcess story" na adresi: https://forge.autodesk.com/customer-stories/teamcad


Internet Of Things (IoT)

Još jedan način da se BIM modelu da nova uloga je IoT. Uz pomoć postojećeg BIM modela je mnogo lakše vizualizovati podatke i omogućiti interakciju sa djelovima objekta. TeamCAD je jedno praktično IoT rješenje izveo u svojoj kancelariji u Novom Sadu. U realnom vremenu se prikazuju informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha u prostorijama, a izborom odgovarajućeg tastera prostorije se boje prema trenutnim vrijednostima.


Dodatno, moguće je i manipulisati uređajima. Možemo podesiti i uključiti neki od klima uređaja, provjeriti njihov status ili količinu vode u aparatu.



PORTIR

Iz iskustva stečenog u radu sa IoT tehnologijama, razvili smo aplikaciju PORTIR (Poslovni Regulator Troškova električne energije I Radnog vremena).

Portir je primarno web aplikacija za evidenciju prisutnosti i radnih sati zaposlenih. Svaki zaposleni ima Tag-ključ. Prislanjanjem Tag-a na uređaj za očitavanje, sistem prijavljuje zaposlenog, vrijeme njegovog ulaska i računa kad se završava njegov radni dan, u slučaju kliznog radnog vremena.

Sve te informacije, zajedno sa listom zaposlenih koji su prisutni, prikazuju se na početnoj strani aplikacije (slika 1).

U kalendaru se različitim bojama označavaju dani kada je zaposleni bio odsutan, radio kraće ili ostao prekovremeno. Za svakog zaposlenog može se videti pregled prisustva po mjesecima, a automatski se generiše karnet obrazac sa podacima za svaki mjesec.

Izborom datuma u kalendaru prikazuje se lista ulazaka i izlazaka za taj dan i ukupna satnica (slika 2).

Slika 1

PORTIR je specifičan po tome što je trenutno jedina aplikacija ovog tipa koja se bavi i uštedom električne energije. Aplikacija PORTIR se može povezati sa pametnim prekidačima i utičnicama. Status uređaja je moguće pratiti u realnom vremenu (slika 3).

Kada se na kraju dana poslednji zaposleni odjavi prislanjanjem tag-a na uređaj za očitavanje, PORTIR isključuje sva svjetla i sve utičnice. Na taj način se izbjegava nepotrebna potrošnja električne energije. Ne može se desiti da posle radnog vremena ili vikendom ostane uključeno svjetlo ili da nepotrebno rade klima uređaji.

Slika 2

Slika 3

Ovo su samo neki od primjera kako se BIM model ponovo može oživjeti.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak