Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Petar Kolognat, Rukovodilac razvoja biznisa kompanije CTP - Na Novom Beogradu smo počeli izgradnju najvećeg logističkog parka od 135.000 m2, za Srbiju imamo velike planove

CTP je kompanija iz Holandije, vodeća u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u Central­no-Istočnoj Evropi. Portfolio CTPark Network obuhvata više od 9,5 miliona kvadrata objekata A klase u 10 zemalja od Baltika do Crnog mora u kojima se nalazi preko 1.000 renomiranih zakupaca iz raznih industrija, kao što su Siemens, Honeywell, Maersk, Bridgestone, Lenovo, DB Schenker i Henkel, između ostalih.

- U Srbiji smo takođe veoma aktivni, do sada smo sagradili 12 objekata ukupne površine preko 265.000 m2 na pet različitih lokacija što nas čini liderima na tržištu sa indeksom zauzetosti prostora od 98%. Imamo veoma ambiciozan plan razvoja, planiramo da do kraja 2026 godine imamo 1,3 miliona m2 izgrađenih objekata u našim parkovima širom Srbije.

Ovako Petar Kolognat, rukovodilac razvoja biznisa kompanije CTP u Srbiji, u razgovoru za eKapiju predstavlja urađeno i najavljuje planove jednog od najvećih evropskih investitora u oblasti industrijskih objekata i najvećeg u regionu centralne i istočne Evrope.

Kompanija na globalnom nivou posluje već skoro 2 5 godina, na preko 200 lokacija, a od prošle godine se trguje njenim akcijama na berzi EURONEXT Amsterdam. U prvoj polovini ove krizne godine akvizicijom kompanije Deutsche Industire REIT CTP ulazi i na njemačko tržište. Trenutno imaju 650 zaposlenih, dok u Srbiji trenutno njihov tim čini 20 iskusnih parkmejkera.


Kakvi su razvojni planovi kompanije CTP u Srbiji u narednom periodu?

- CTP u sledećoj godini očekuje izgradnja rekordnih 252.000 m2 objekata na šest različitih lokacija u Srbiji, dok ukupna vrijednost ovih investicija premašuje 150 mil EUR. Poseban fokus će definitivno biti na našem "flagship" projektu CTPark Belgrade City čija je izgradnja nedavno počela.

Možete li nam reći nešto više o projektu CTPark Belgrade City?

- CTP je početkom 2021. godine akvizirao 27,5 hektara ze­mljišta na lokaciji Novi Beograd-Kvantaš sa ciljem da razvije najveći logistički centar u Srbiji u neposrednoj blizini centra grada i aerodroma Beograd. CTPark Belgrade City sa svojih 135.0000 m2 prostora biće najveći logistički centar u Srbiji koji će tržištu nuditi jedinice od 2.500 m2 pa naviše magacinskog prostora, sa kancelari­jama i izložbenim prostorom. Zbog svoje zaista premijalne lokacije, ovaj objekat će biti idealan za takozvanu "last mile" logistiku.

Koji je trenutno najveći industrijski park u Srbiji?

- Najveći industrijski park u Srbiji je CTPark Belgrade North koji je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji, Beograda i Novog Sada, odmah pored autoputa (E75). Ukupna površina izgrađenih objekata u Parku prelazi 100.000 m2 uz mogućnost širenja na preko 220.000 m2. Tre­nutno u ovom Parku posluju Tehnomanija, Dijamant, Milšped, Lidl, Mercata VT dok će se Intereuropa i Galerija Podova use­liti krajem mjeseca. Nova hala koja se gradi u ovom parku će biti useljiva u trećem kvartalu sledeće godine.


U Šimanovcima ste takođe veoma aktivni?

- Aktivno razvijamo CTPark Belgrade West u Šimanovcima, gdje su sagrađena i u potpunosti izdata četiri objekta ukupne površine od preko 55.000 m2. U ovom Parku posluju Sika, Emme­zeta i Phoenix Pharma dok će se klijenti Bosch i Milšped use­liti krajem mjeseca. Uskoro počinjemo sa izgradnjom još jedne hale od 35.000 m2 u okviru ovog parka koja će biti useljiva u četvrtom kvartalu sledeće godine.

Imate veoma raznovrstan profil klijenata?

- Trudimo se da imamo raznovrstan profil klijenata te osim logističkih objekata gradimo i proizvodne pogone. U Novom Sadu, gradu za kojeg smatram da je jedan od najvažnijih istraživačkih i obrazovnih centara u centralnoj i istočnoj Evropi, CTP je još 2019. godine krenuo sa razvijanjem CTParka Novi Sad, koji je sada dom za neke od najsavremeni­jih fabrika u Evropi - Continental, BMTS i Nidec.

U Kragujevcu smo sagradili dva objekta u okviru CTParka Kragujevac, ukupne površine 55.000 m2. Oba objekta su izgrađena za potrebe proizvodnog pogona kompanije Yanfeng, najvećeg klijenta CTP na grupnom nivou.

Šta biste izdvojili kao prednost kompanije CTP u odnosu na konkurenciju?

- CTP grupa ima zaista raznovrstan portfolio renomiranih klijenata, sa kojima kontinuirano gradimo povjerenje i najbolje moguće odnose tokom cijelog procesa poslovanja dok se uspjeh takvog jednog odnosa prema klijentima ogleda upravo u tome što skoro 80% naših novih objekata gradimo za naše postojeće klijente. Naši su poslovni parkovi zelenog karaktera, atraktivnog dizajna i usmjereni na dobrobit korisnika. Naša nepokolebljiva posvećenost održivom razvoju stavlja nas u klasu za sebe u srednjoj i istočnoj Evropi.

Kao drugu veoma bitnu prednost moram istaći da smo trenutno jedina kompanija na našem tržištu koja klijentima može ponuditi više različitih lokacija.

Pronalazak kvalitetnih parcela je definitivno jedan od stubova uspjeha našeg poslovanja i mi smo u konstantnoj potrazi za novom zemljom na lokacijama gdje vidimo potencijal za dalji razvoj.


Da li to znači da planirate razvoj i van lokacija koje ste spomenuli?

- Tako je. Nedavno smo u Novom Sadu akvizirali još dvije nove lokacije. Na samoj Kaćkoj petlji ćemo razvijati CTPark Novi Sad East u kome ćemo izgraditi dva objekta ukupne površine 60.000 m2. Prvi objekat od 25.000 m2 će biti useljiv već u trećem kvartalu sledeće godine.

U Industrijskoj zoni Novi Sad Sever na samo 4km od centra grada i 4km od autoputa E75 smo završili kupovinu preko 20 ha zemlje na kojoj projektujemo najveći industrijski park u Vojvodini - CT­Park Novi Sad City. Siguran sam u veliki uspjeh ovog projekta, koji ćemo graditi u tri faze, imajući u vidu trenutnu ponudu kvalitetnog industrijskog prostora u ovom gradu.


Za kraj, kako očekujete da će rat u Ukrajini i problemi sa lancem snabdijevanja uticati na tržište industrijskih objekata?

- Uočljivo je da naši klijenti tragaju za pouzdanim rješenjima kako bi obezbijedili napredak svog poslovanja u godinama koje dolaze. Okreću se ka bližim, i da tako kažem, prijateljskijim lancima snabdijevanja, dok je rat u Ukrajini samo ubrzao taj "nearshore" trend. Ovo će se pretvarati u sve veću potražnju za dodatnim industijskim prostorima u neposrednoj blizini razvijenih tržišta zapadne Evrope koja će biti mnogo otpornija na rizike kriza koje bi mogle da nas zadese u bliskoj budućnosti.

Kompletan sadržaj tematskog biltena Nekretnine i gradnja - Investicije kao zalog za budućnost možete vidjeti OVDJE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak