Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

MPC Properties - Održivi real estate projekti i inkluzivna zajednica

UŠĆE Shopping Center
UŠĆE Shopping Center
MPC Properties je regionalni lider u razvoju, izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima. Lidersku poziciju kompanija je osigurala kroz kvalitetan portfolio, odlične lokacije objekata, najdužu ekspertizu, najširu poslovnu mrežu koja uključuje više od 70 kompanija u poslovnim objektima i više od 310 brendova u šoping centrima, brojnim nagradama i sertifikatima koji potvrđuju primjenu najviših svjetskih standarda u MPC poslovnom modelu.

Kompanija MPC Properties je razvila sveobuhvatnu društveno odgovornu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance), a u namjeri da doprinese dobrobiti čitave zajednice u kojoj posluje. Ovi ciljevi su implementirani kroz kompanijsku strategiju i sprovode se na cjelokupnom MPC Properties portfoliju. U toku je sprovođenje GRI procedure izvještavanja i implementacija GRASP-a. Održiva nekretnina kao dugoročna strategija smanjuje rizik, povećava profitabilnost i uticaj.

Kao lider na tržištu, MPC Properties je značajno doprinio promociji i popularizaciji zelene gradnje tokom poslednjih 10 godina. UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, dok je Navigator Business kompleks projektovan i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two projektovan je i izgrađen u skladu sa BREEAM standardom.

Postavljajući dobrobit svojih zaposlenih, zakupaca i posjetilaca u prvi plan, MPC Properties je takođe prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovana najprestižnijim "WELL Health-Safety" sertifikatom za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, koju dodjeljuje Međunarodni institut za ocjenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI)). Ovaj sertifikat potvrđuje da MPC Properties u svojim operativnim polisama upravljanja primjenjuje sve standarde propisane od strane instituta kako bi se osiguralo zdravo i bezbjedno okruženje.

- Ponosni smo na našu strategiju i primjenu najbolje svetske prakse na domaćem tržištu i što smo prva kompanija u Srbiji koja je za svoj portfolio dobila prestižan "WELL Health-Safety" sertifikat koji doprinosi zdravijoj budućnosti za sve. Naša politika poslovnog upravljanja na prvo mjesto stavlja zdravlje i bezbjednost zaposlenih, korisnika i posjetilaca naših objekata. Stoga nam je izuzetno važno da kvalitet naših zgrada i bezbjednost boravka u njima, kao i komfor koji one pružaju budu na najvišem mogućem nivou - kaže Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties.

Jovana Cvetković
Jovana Cvetković

Kao kompanija koja je odgovorna za upravljanje više od 12 poslovnih i retail objekata na teritoriji Beograda, MPC Properties donio je tokom septembra 2022. godine odluku o gašenju rasvjete na fasadama svojih objekata tokom noći, koja uključuje i sve reklame i sredstva oglašavanja centara i zakupaca, a sa ciljem podržavanja zelene agende Srbije i doprinosa smanjenju potrošnje električne energije u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Na šoping centrima UŠĆE Shopping Center, BEO Shopping Center, Delta City, Mercator centar i IMMO Outlet centar rasvjeta se gasi u 22:30h, pola sata nakon zatvaranja šoping centara, dok se rasvjeta na poslovnim centrima UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two, Navigator Business Center 1, Navigator Business Center 2, Plaza Prima i TLD Belgrade gasi od 20h.

- Odlučili smo se na ovaj korak jer smatramo da naša liderska tržišna pozicija podrazumijeva pružanje podrške privredi i brigu prema zajednici u izazovnom periodu. Takođe, u sklopu sprovođenja naše zelene strategije, razvili smo i planiramo dalji razvoj niza projekata, koji imaju za cilj integraciju najbolje održive prakse u poslovanje kompanije, ali i promovišu pametna rešenja koja doprinose dobrobiti čitave zajednice - ističe Jovana Cvetković.

Zeleni projekti pedstavljaju primjer implementacije inovativnih rješenja "skaliranog, procesa cirkularne ekonomije" na mikro nivou jedne zgrade i zatvorenih održivih rješenja na nivou objekta, a u cilju sprovođenja projekata koji su skladu sa Deklaracijom zelene agende.

Na krovu UŠĆE Shopping Centra trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija se koristi za punjenje električnih vozila postavljenih u garaži UŠĆE SC. Planirana je montaža dodatnih solarnih panela na krovu UŠĆE SC, kao i na krovovima svih drugih šoping centara koje kompanija ima u portfoliju.

Solarna elektrana na UŠĆE SC
Solarna elektrana na UŠĆE SC

Ukupna snaga svih solarnih elektrana koje se planiraju na krovovima MPC Properties šoping centara će iznositi 3.353.00 kW, dok bi njihova godišnja proizvodnja električne energije trebalo da bude oko 3.900MWh. Tom snagom moguće je obezbijediti električnu energiju za 900 domaćinstava, a ako uzmemo da je prosjek članova po domaćinstvu 2,5 dolazimo do informacije da iz solarnih elektrana na krovovima MPC Properties šoping centara može da se napaja naselje sa 2.250 stanovnika.

MPC Properties promoviše i alternativne vidove transporta, podržavajući korišćenje eko vozila. Kroz svoju mrežu objekata kompanija obezbjeđuje vozačima električnih automobila, bicikala i trotineta adekvatne parking stanice sa punjačima, koje korisnicima istih omogućavaju udobnost i potrebnu infrastrukturu.

U čitavoj MPC Properties mreži poslovnih objekata i šoping centara postoji ukupno 400 parking mjesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života. Takođe, MPC objekti broje 46 punjačkih mjesta za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Ovakva stanica do kraja godine biće pozicionirana i na drugim šoping centrima i poslovnim objektima MPC Properties portfolija.

Veliku pažnju kompanija posvećuje i reciklaži, pa se tako 312 t kartona i 12 t stakla reciklira svake godine. Takođe, oko 480 m3 organske materije se pretvara u vredno đubrivo koje se dalje koristi na portfoliju, a trenutno je u procesu uvođenje kompostiranja na lokaciji UŠĆE kompleksa gdje je planirana nabavka mašina za kompostiranje hrane za otpad kapaciteta do 274kg/dan, u cilju smanjenja korišćenja hemijskog, neorganskog đubriva, čime se umanjuje emisija CO2, a eliminacijom transporta otpada na deponiju, smanjuje se količina otpada na licu mjesta i vrši se promocija urbanog vrtlarstva zajednice i edukacija na temu cirkularne ekonomije.

Održive zelene krovne bašte u okviru MPC Properties portfolija obezbjeđuju zdravo okruženje dok paralelno doprinose čistijem vazduhu, podržavaju biodiverzitet i zdraviji ekosistem. Trenutno MPC posjeduje zeleni krov na poslovnom centru Navigator Business Center 1, a na krovu UŠĆE Shopping Centera planirana je postavka zelenog krova površine oko 800 m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

Paralelno sa postavkom zelenih krovova uvedene su i košnice na MPC Properties objektima. U pitanju je 12 košnica koje se nalaze na krovovima UŠĆE Shopping Centra i poslovnog centra Navigator Business Center 2, kao i u bašti ispred UŠĆE Towers poslovnog kompleksa. Pčele su jedan od najvitalnijih članova našeg ekosistema, odgovorne za oprašivanje biljaka koje čine značajan dio zaliha hrane i pomažu u kontroli erozije, obezbjeđuju stanište životinja i povećavaju kiseonik uz istovremeno ublažavanje ugljen-dioksida. Projekat urbanog pčelarstva MPC Properties realizuje u saradnji sa Udruženjem MAD MED i Beogradskim udruženjem pčelara.

Tvoj centar
Tvoj centar

Jedna od inovacija koju je kompanija sprovela tokom prošle godine je lansiranje "loyalty platforme", aplikacije "Tvoj Centar" koja je umrežila četiri velika šoping centra u vlasništvu kompanije - UŠĆE SC, BEO SC, Delta City i Mercator Centar.

Cilj ove inovacije, koja prati dinamiku društvenih promjena i tehnološke revolucije, je da donese autentično iskustvo posjetiocima centara, a istovremeno poveća lojalnost kupaca. Korisnik uz ovu aplikaciju može bolje da planira svoj čin kupovine, jer mu omogućava da se na jednom mjestu informiše o svim promocijama i aktuelnostima u MPC Properties šoping centrima, kao i o novostima na tržištu. Takođe, korisnik aplikacije ima mogućnost da posjetom UŠĆE, BEO, Delta City ili Meractor šoping centara osvaja bodove koje dalje može da pretvori u konkretne poklone i popuste.

Aplikacija je lansirana sredinom novembra 2021. godine, a već premašila planirani target od oko 50.000 preuzimanja i preko 25.000 realizovanih nagrada.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak