Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Ivan Vujisić, Wienerberger - Energetski efikasna gradnja kao uslov zdrave životne sredine

Ekološka odgovornost i energetska efikasnost je ideja vodilja kompanije Wienerberger - globalnog lidera u proizvodnji i prodaji građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Svoje poslovanje u Srbiji vode po svjetskim standardima, a sistemska rješenja koja se proizvode u fabrici u Kanjiži, takođe ispunjavaju svjetske standarde i norme.

O inovatnivnim metodama koje ova kompanija primjenjuje, i praksama kojima je energetska efikasnost na prvom mjestu u oblasti građevinarstva, razgovarali smo sa Ivanom Vujisićem, članom upravnog odbora i Komercijalnim direktorom Wienerberger Building Solutions Central Balkan.


Šta znači imati energetski efikasan prostor?

- Takav prostor, bilo da je riječ o kući, stanu ili nekom drugom objektu, trebalo bi da omogući željeni kvalitet života i osjećaj prijatnosti uz što manju upotrebu energije. Posljedično, manje energetske potrebe značiće i manju upotrebu električne energija i gasa. Dekarbonizacijom koja je kod nas tek u povoju može se uticati i na smanjenje efekta staklene bašte, čime se utiče na očuvanje životne sredine.


Kada se spomene zdrava životna sredina, ono što nam prvo padne na pamet jesu redovna higijena, čišćenje i ventilacija prostora. Šta je sa drugim elementima zdravog stanovanja, kao što je izbor materijala i kvalitetna gradnja stambenih objekata?

- Zagađen vazduh i emitovanje CO2 predstavljaju veliku prijetnju životnoj sredini. Mi se trudimo da naši materijali imaju što manje CO2, kao i da koristimo materijale koji bolje izoluju prostor kako bi smo smanjili korišćenje energije za grijanje i hlađenje. Veoma je važno i da materijali dugo traju, jer što se on duže koristi, to je njegov uticaj na životnu sredinu manji.


Utisak je da se u Srbiji nikada više nije gradilo. Da li je Srbija spremna za tranziciju ka gradnji koja manje šteti životnoj sredini i zašto bi trebalo da investitori biraju zelene materijale?

- Mislim da u Srbiji polako raste svijest o neophodnosti gradnje koja nanosi manje štete životnoj okolini. Većina novih objekata ispunjava minimalne standarde potrošnje energije, što pokazuju i energetski pasoši, koji su ipak samo početak. Takođe, energetska kriza koja pogađa cio svijet značajno je uticala na rast svijesti kod potrošača za potrebom efikasnog prostora. Ipak, uočljivo je da još uvijek zaostajemo za svjetskim standardima.


Na koji način kompanija Wienerberger postiže visoke rezultate na polju ekološke odgovornosti i efikasnosti? Koji su vaši najjači aduti?

- Mi prije svega poštujemo naše potrošače i životnu okolinu. Razmišljamo dugoročno i naše poslovanje se zasniva na dekarbonizaciji, cirkularnosti i biodiverzitetu. Naši proizvodi su potpuno prirodni, s obzirom na to da koristimo prirodne materijale, kakva je na primjer glina. Meni se uvijek sviđala riječ pozajmište, jer mi od prirode pozajmljujemo, pa joj stoga moramo nešto i vratiti. U Srbiji smo čak i nosilac eko znaka, što potvrđuje da vodimo računa o životnoj sredini.


Nedavno ste tržištu predstavili potpuno nove proizvode iz pogona vaše fabrike u Kanjiži, u koji ste investirali preko 10 mil EUR. Kakve su reakcije vaših kupaca i šta je ono što izdvaja nove proizvode na tržištu?

- Glina je ostala ista, a ono što se mijenja jeste tehnologija. Mi kao lideri u svijetu koristimo najsavremeniju tehnologiju u fabrici u Kanjiži, koja predstavlja našu najnoviju investiciju i koju smo željeli da uzdignemo na svjetski nivo, s obzirom na to je 60% njenih proizvoda namijenjeno inostranom tržištu. Novi proizvodi idu u korak sa svjetskim trendovima i imaju manji nivo CO2 po metru kvadratnom, lakši su i izdržljviji, manje zagađuju, a i ljepši su. Novi dizajn crijepa koji se proizvodi u Kanjiži je Tvist 9, dok su neki stari i neprevaziđeni modeli kakav je Kontinental 9 modernizovani.


Recite nam nešto o planovima i projektima kompanije Wienerberger u narednom periodu?

- Ono što je nezahvalno kada ste lider na tržištu je da će vas veoma brzo kopirati. Kod nas važi pravilo da se sedam godina proizvod smatra novim, nakon čega se on posmatra kao nešto što treba unaprijediti. Mi imamo uvijek spremne neke inovacije, koje sprovodimo uglavnom nakon sedam godina od prethodne velike investicije. Ove godine nas je iznenadila velika potražnja za našim proizvodima, pa bih morao da se izvinim našim vjernim potrošačima jer proizvodnja nije mogla uvijek da isprati potražnju, iako je fabrika radila punom parom. Međutim, sada kada je fabrika u punom pogonu, u narednih sedam godina od nas možete očekivati mnogo novih proizvoda.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak