Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Siniša Maksimović, vlasnik i generalni direktor kompanije ETMAX - Dobre prakse u radu put su do poslovnih rezultata

Siniša Maksimović
Siniša Maksimović (Foto: Aleksandar Arsenović)
Prije deceniju Siniša Maksimović je osnovao kompaniju ETMAX kako bi tržištu u BiH ponudio ono što je tada nedostajalo - ekspertizu i znanje za ulaganje u solarne elektrane. Posle deset godina to tržište se ubrzano razvija i svi govore kako je ovo odličan momenat za investiranje u solarne projekte.

- Prilikom investiranja u solarne elektrane uvijek treba voditi računa da se ovaj odgovoran i dugoročni posao povjeri kompanijama sa iskustvom - reći će u ovom intervjuu Maksimović, koji je sa nama takođe podijelio razmišljanja o aktuelnim trendovima ovog sektora, izazovima koji ih prate u poslovanju, kao i velikoj elektrani koju grade u Nevesinju.

eKapija: Kompanija ETMAX je u BiH lider u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana i važan partner svima onima koji žele graditi solarna postrojenja, a kojima vlada veliko interesovanje širom regiona. Kakve su vaše početne ideje bile kada ste osnivali ETMAX, koje ciljeve ste postavili?

- ETMAX je osnovan 2012. godine i za deceniju postojanja naš razvojni put je rezultirao od preduzeća sa desetak zaposlenih do lidera u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana. Danas imamo 70 zaposlenih radnika, u novom smo ciklusu zapošljavanja sa planom daljeg razvoja i proširenja djelatnosti, koji je zasnovan na širem osvajanju tehnoloških procesa i većim udijelom sopstvenih resursa u proizvodnji i isporuci solarnih elektrana.

U vrijeme kad je ETMAX osnovan sektor obnovljivih izvora energije u BiH nije postojao. Namjera je bila da kroz kompaniju stvorim pretpostavke da se dođe do momenta da bude uopšte moguće graditi solarne elektrane kod nas, kao i da takvi sistemi mogu biti dio elektroenergetske mreže. Prve elektrane smo instalirali na svojim objektima, gdje smo stekli iskustva, vršili mjerenja i razvijali najbolja rješenja. Na taj način smo ušli u svijet solarne energije.

Zahvaljujući izgradnji sopstvenih postrojenja, stečenom znanju i iskustvu o solarnoj energiji, kao i načinu rada elektrana, poslovni počeci su bili uspješni i upostavili smo model poslovanja koji je profesionalan i prepoznatljiv.
Takav pristup nam je osigurao da postepeno razvijamo respektabilno preduzeće, koje bilježi stalni rast poslovanja. Ipak, bez obzira na dosadašnje rezultate orijentisani smo na dalji razvoj, planiranje i usvajanje novih tehnologija i upravo na taj način pratimo sopstvene ciljeve.

eKapija: Koliko je zahtjevno i izazovno postaviti standarde, kvalitet usluge, povjerenje prema klijentima, kao i prema institucijama, poslovnoj zajednici, NVO sektoru?

- Svakako jeste izazovno, međutim posvećenost razvoju kompanije, stalna unaprijeđenja u smislu kadrovskih i tehnološki kapaciteta daju rezultate. Standardizaciju poslovanja, visok nivo kvaliteta usluge i izgradnju povjerenja prema kupcima i drugim zainteresovanim stranama baziramo na stručnom i odgovornom pristupu. Ne smatram da to treba posmatrati kao zahtjevan proces, jer kao kompanija morate biti spremni da definišete i primjenite vlastite standarde u radu i da se posvetite izgradnji prepoznatljivog kvaliteta. Moj stav je da se na taj način najbolje definiše razlika između onih koji su lideri u sektoru i ostalih. Nastojim sa svoje strane da pokažem da dobre prakse u radu mogu dovesti do najboljih rezultata.

(Foto: 3D Media)
eKapija: Da li Vam je bilo teško pronaći stručan kadar i inženjere? Da li su kompanije u BiH i RS kadrovski spremne da se nose sa svim izazovima koje nosi energetsko tržište?

-
ETMAX je u novom investicionom ciklusu, jer proširujemo sopstvene proizvodne kapacitete, u cilju realizacije većeg dijela tehnoloških operacija vlastitim resursima. Solarne elektrane koje smo izgradili do sada čine više od 35 MWp instalisane snage, a trenutno je u izgradnji Solarna elektrana u Nevesinju, koja će imati 60 MWp instalisane snage. Sve navedeno zahtjeva da se zapošljavanju stručnih ljudi posveti posebna pažnja. Kao kompanija smo osigurali našim zaposlenicima adekvatno radno okruženje, dobre radne uslove i mislim da smo prepoznati kao jedan od poslodavaca za kojeg se zaposleni rado odlučuju.

Danas je zaista izazov naći i zadržati najbolje inženjere, kao i ostale radnike različitih profila, koji imaju odgovarajuće kvalifikacije i radno iskustvo. Ipak, planovi proizvodnje i razvoja uopšte, kojima se rukovodimo zahtjevaju dugoročan pristup zapošljavanju. Nedostatak radne snage je prisutan u mnogim sektorima, ali mi kao poslodavac nastojimo osigurati sve preduslove za kvalitetno i dugoročno zapošljavanje najboljih zaposlenika. Mislim da smo u tome uspješni i sigurno ćemo biti posvećeni otvaraju kvalitenih i održivih radnih mjesta, sa dobrim uslovima za radnike i u narednom periodu.

eKapija: Koji su Vam do sada projekti bili najzahtjevniji i šta je ono što ste posebno naučili u savladavanju velikih izazova?

- ETMAX svakom projektu pristupa sa jednakom pažnjom, posvećenošću i kvalitetom kako u projektnoj, tako i u fazi izgradnje. U tom smislu nema razlike između projekata. Kao projekat koji bi u smislu profesionalnog izazova mogli izdvojiti je svakako projektovanje i izgradnja Solarne elektrane u Nevesinju, koja će sa 60 MWp instalisane snage, kada bude završena predstavljati jedno od najvećih postrojenja ovog tipa u BiH, i u regionu. Naš cilj je da se ovaj projekat implementira vlastitim resursima, kao i da desetogodišnje iskustvo iskoristimo na najbolji mogući način.

Opredjeljeni smo da razvijamo projekte solarnih elektrana velike instalisane snage u budućnosti i ovo je prvi takav projekat, te samim tim ima izuzetnu važnost kako za nas kao kompaniju, tako i za energetski sektor kao značajan proizvodni kapacitet. Ovakvi projekti osiguravaju dugoročnu energetsku stabilnost i imaju strateški značaj, da bi u budućnosti od obnovljivih izvora energije dobili optimalne proizvodne rezultate.

eKapija: Kada nekome po prvi put prezentujete ETMAX šta im kažete - šta je sve to što mogu očekivati od vaše kompanije?

- Postali smo lider zahvaljući pristupu poslu koji uključuje znanje i iskustvo, koje smo ugradili u naše procese. Kod nas možete na jednom mjestu dobiti kompletan i stručan pristup, od analiza u pripremnoj fazi investicije do dizajna, preko projektovanja, izbora kvalitetne opreme, sve do samog izvođenja, uz stručnu podršku pri pribavljanju svih neophodnih dozvola. Važno je naglasiti da se prilikom investiranja u solarne elektrane uvijek treba voditi računa da se ovaj odgovoran i dugoročni posao povjeri licenciranim kompanijama.

Nama se često klijenti obraćaju sa poslovnom idejom, nakon čega zajedno sa našim stručnim timom budu uključeni aktivno u sve faze razvoja projekta. Pratimo zahtjeve klijenata, na osnovu čega predlažemo optimalna rješenja, koja integrišemo sa kvalitetnim dizajnom i izvođenjem. Oprema koja se instalira je visoko kvalitetna, sa adekvatnim garantnim rokovima. Klijentima možemo poručiti da je naša referens lista možda i najbolji pokazatelj kvaliteta našeg rada, da smo projektovali i izgradili najveći broj solarnih elektrana u RS/BIH, kao i da je značajan broj klijenata odlučio da proširi investicije, te da se odlučuju za nastavak saradnje sa našom kompanijom.

(Foto: RiTe Stanari)
eKapija: S obzirom na to da je ovo tržište sve atraktivnije, kako gledate na konkurenciju? Da li je to podstrek da budete uvijek korak ispred?

- Da, naravno. Dobro je imati konkurenciju, jer na taj način podstičete sebe da budete bolji u svom radu, inovativniji, da pažljivije analizirate nove prilike i modele rada. Kao pionir u oblasti obnovljivih izvora energije ETMAX je dostigao današnje pozicije kao rezultat dugogodišnjeg rada na usavršavanju proizvoda i usluga, a kroz naš razvojni put smo postavili visoke standarde kvaliteta. Konkurentska prednost ETMAX-a je zasnovana na liderskoj poziciji i stalnom unaprijeđenjiu poslovanja, s obzirom na visoko podignutu ljestvicu koju smo postavili i konkurencija će nam samo biti podstrek da održimo i unaprijedimo sopstvene rezultate. Broj realizovanih projekata i dosadašnje reference ETMAX-a mogu biti izazov za konkurenciju, a mi svakako idemo u nove projekte i razvoj, jer smo i do sada nametali standard na tržištu u ovoj oblasti.

eKapija: Kako će se po Vašem mišljenju razvijati tržište solarne energije narednih godina? Šta vidite kao glavne trendove?

- Smatram da će obnovljivi izvori energije biti sve više zastupljeni u ukupnoj proizvodnji. Ekološki aspekti su izuzetno važni i dobijaju svakodnevno na značaju, što direktno pogoduje intenzivnijem razvoju proizvodnje električne energije iz energije Sunca. Generalno, cijena električne energije i predviđenja pokazuju da je ulaganje u solarne elektrane isplativa dugoročna investicija. Osigurati nesmetano snabdijevanje električnom energijom takođe je strateški značajno i uticaće na dalji razvoj sektora.

eKapija: ETMAX u narednih pet do deset godina - šta će biti glavni ciljevi i pravci razvoja?

- U ETMAX-u se redovno ažuriraju strateški i razvojni planovi. Naša vizija je da zadržimo i stalno unaprjeđujemo poziciju regionalnog tržišnog lidera u izgradnji solarnih elektrana, te da budemo prepoznati kroz razvoj novih proizvoda i primjenu tehnologija zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, energetici, inovacijama i održivom razvoju. Naš glavni fokus u narednom periodu je postizanje što je moguće višeg nivoa tehnološkog razvoja i proizvodnja značajnijeg udijela proizvoda iz domaćih komponenti, kako u oblasti obnovljivih izvora energije, tako i u energetici uopšte. Smatram da će se na taj način domaća proizvodnja podići na najviši nivo u svim segmentima.

eKapija: ETMAX je bio zlatni sponzor Samita energetike u Trebinju. Kakvi su utisci nakon zavšenog Samita i koliko ovakva dešavanja promovišu investicije u solarna postrojenja i obnovljive izvor energije uopšte?


- ETMAX je učesnik Samita energetike Trebinje od početka i raduje nas činjenica da je u sektoru energetike solarna energija, kao i obnovljivi izvori uopšte prepoznata kao jedna od strateški važnih komponenti energetskog miksa. SET je nedavno održan i naš utisak je izuzetno pozitivan, jer interes javnosti je značajan, promocija obnovljivih izvora energije na ovaj način je vrlo efikasna i sigurno značajno doprinosi širenju svijesti ljudi o ovoj temi.

Ovo je sigurno jedan od najboljih načina na koji se privreda može upoznati sa potencijalom solarne energije i mogućnostima integrisanja u ostale poslovne djelatnosti, kao i razvoja poslovnih ideja zasnovanih na obnovljivim izvorima. Plan nam je da i u narednom periodu učestvujemo u ovom i sličnim događajima, koji promovišu obnovljive izvore energije, jer na taj način ostvarujemo brojne dobre kontakte, prenosimo bitne informacije i afirmišemo sektor koji se izuetno dinamično razvija.

Teodora Brnjoš

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak