Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Aleksandar Branković, direktor Samita energetike Trebinje - Želimo biti najznačajniji događaj ovog tipa u jugoistočnoj Evropi

Aleksandar Branković
Aleksandar Branković (Foto: Aleksandar Arsenović/The Prestige)
U martu 2020. godine održan je prvi Samit energetike Trebinje (SET) i već tada se moglo vidjeti da je riječ o ozbiljnoj i besprijekornoj organizaciji, i da bi taj događaj za kratko vrijeme mogao postati najznačajniji skup energetske struke regiona.

Naredne dvije godine odziv učesnika, sponzora i gostiju iz regiona pokazao je da je bilo opravdano postaviti i formirati takav događaj u najjužnijem gradu Republike Srpske. Ovo okupljanje je mnogima postao obavezan datum u godišnjem kalendaru, jer osim što poslovna zajednica ovdje vidi priliku za nove kontakte i poslove, niko od njih ne ostane ravnodušan na ljepote Trebinja, gastronomiju i gostoprimstvo Hercegovaca.

Upravo za Dnevnik uspjeha direktor SET-a Aleksandar Branković govori o organizaciji jednog ovakvog događaja i kakvi su planovi za naredne godine.

eKapija: Ovih dana se završio treći po redu Samit energetike Trebinje. Već nakon prvog izdanja, pred sam početak pandemije, gosti i učesnici Samita su se iznenadili profesionalnošću i ozbiljnošću cjelokupne organizacije. Koliko je bilo izazovno postaviti sve u tom prvom izdanju?

- Na to pitanje vrlo teško je odgovoriti, a pogoditi suštinu ili biti vrlo tačan i precizan sa odgovorom. Kada se uspostavi jedna ideja koju treba realizovati, a da usput ona postane i tradicija, ja bih rekao da uz svo umjeće i znanje treba imati i sreće. Mi smo sreću imali te 2020. godine ili tačnije 5. marta 2020. godine kada je otvoren prvi Samit energetike SET, a isti dan je u BiH zabilježen prvi slučaj zaraze COVID-19. Nakon toga uslijedilo je zaključavanje cijelog regiona. Danas mogu reći da nas je tada kao organizatore sreća pogledala, jer da nije bilo tako danas ne bi razgovarali o SET-u, jer vrlo vjerovatno ne bi ni bio uspostavljen.

Te prve godine uz određene poteškoće, prvenstveno što se osjetila pojava pandemije, postavili smo visoke standarde u organizaciji ovakvog događaja i već u toj prvoj godini postali smo jedinstveni prema prikazanoj scenografiji, vizuelnim efektima ali i stručnošću panelista i moderatora. Te postavljene standarde trudimo se da pomjerimo svake godine, i za sada nam to uspjeva.



eKapija: Sada, kada su iza Vašeg tima tri izdanja Samita, šta ste sve naučili i na koje rezultate ste ponosni?

- Ponosni smo na činjenicu da je SET za kratko vrijeme upisan u kalendare mnogih kompanija i institucija u regionu, kao obavezan događaj koji će posjetiti. To nam daje podstrek da se i dalje razvijamo i činimo sve što je u našoj moći kako bi obezbjedili učesnicima dobre i stručne panele koji će obrađivati najaktuelnije teme, a isto tako obezbjediti im poslovne kontakte na kojima će pokušati dogovoriti nove poslove. 



eKapija: Ovo je postao sigurno jedan od nekolicine najznačajnih skupova energetske struke u regionu, u početku zamišljen kao okupljanje nauke i struke, da bi kasnije prerastao u ozbiljan biznis događaj. Koji su njegovi najveći benefiti za poslovnu zajednicu?

- U samom početku je SET bio zamišljen kao konferencija na kojoj će se predstaviti najznačajniji projekti Elektroprivrede Republike Srpske i druge dvije elektroprivrede u BiH. Međutim, on je nakon prve godine postao internacionalni događaj i danas možemo da se pohvalimo da učesnici na Samit dolaze iz 11 različitih zemalja. Među učesnicima Samita stižu i desetine potencijalnih investitora koji dolaze sa namjerom da investiraju u BiH i region. Samim tim i potencijali i benefiti koje može da ima poslovna zajednica su veliki, od direktnog ulaganja do zapošljavanja radnika i povećanja BDP u zemlji i regionu.



(Foto: SET)
eKapija: Neminovno je da je Samit dopinjeo još pozivitnijem imidžu Trebinja, a koji se posljednih godina posebno njeguje. Šta kažu oni koji prvi put dođu u grad na Trebišnjici?

- Naravno da SET i manifestacije poput SET daju novu notu razvoju turizma u Trebinju. SET kao događaj mora biti organizovan u mjestu gdje taj lokalitet ima potencijal da smjesti veći broj ljudi i Trebinje to ima zasigurno. Kada tome dodamo već proljetno martovsko sunce i ljepotu grada Trebinja dobijemo odgovor od svih učesnika Samita da će se ponovo vratiti u Trebinje. Mi se kao organizatori trudimo da organizacijom SET-a doprinesemo popunjavanju smještajnih kapaciteta u vrijeme kada sezona turizma nije počela i nadamo se da u tome uspijevamo i da na neki svoj način pomažemo u povećanju turističke ponude Trebinja, naročito u oblasti kongresnog turizma.



eKapija: Šta biste voljeli da se razvija od infrastrukture a što bi značilo skupovima poput Samita? Da li su nužne investicije u kongresne i dodatne hotelske kapacitete u Trebinju?

- Naravno da se sa razvojem ovog događaja i drugih sličnih koji će se organozovati u Trebinju dolazi do potrebe izgradnje savremenog kongresnog centra i već su ideje po tom pitanju iznesene. Nadamo se da će se zbog kvaliteta događaja i realizovati ubrzo, te da će se i drugi organizatori sličnih događaja opredijeliti za Trebinje kao destinaciju organizacije svojih poslovnih događaja

.

eKapija: Šta je ključno da bi se jedan ovako veliki događaj uspješno organizovao - koji su to najvažniji stubovi organizacije?

- Najznačajniji stub organizacije ovakvog događaja jeste programski i naučni odbor SET-a. U odborima imamo najznačajnije stručnjake u oblasti energetike iz BiH i sigurno das u oni taj stub organizacije koji doprinosi kvalitetnom program Samita zbog kojih učesnici i dolaze na SET i u Trebinje. Proces pripreme SET traje i do godinu dana i mnogo je tema i imena u opciji prije nego dođemo do konačne agende i programa Samita. I u narednom periodu ćemo fokus organizacije stavljati na radu ovih odbora. Takođe, važan stub organizacije su i tehničko osoblje koji se brinu o organizaciji samog događaja i koji su zaduženi da scenografija i sve ono što učesnici vide u sali bude besprijekorno. Ponosan sam na svoj tim. 



eKapija: Koji su dalji planovi na razvoju Samita energetike Trebinje? Kako biste voljeli da se ovaj skup razvija?

- Cilj organizacije SET je jasan - postati najznačajniji, najposjećeniji i najorganizovaniji događaj ovakvog tipa u jugoistočnoj Evropi koji će jednom godišnje okupljati najznačajnije faktore i činioce u oblasti energetike i koji će na SET dogovarati realizaciju novih projekata u oblasti OIE. Takođe, kao organizatori voljeli bismo da se ovaj trend rasta SET nastavi i u budućnosti.

Teodora Brnjoš

Kako je bilo ove godine na Samitu energetike Trebinje 2022 pogledajte ispod:

Fotogalerija
Samit energetike Trebinje 2022


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak