Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac - Biti istovremeno lider i menadžer je vještina koju učite godinama

Stjepan Kumrić
Stjepan Kumrić (Foto: Muamer Latifagić - Foto Muđi)
U cjelokupnom procesu privatizacije i privredne tranzicije koja je nastupila prije oko 25 godina, svega nekoliko kompanija u BiH je uspjelo da sačuva dobru osnovu i nastavi poslovanje. Jedna od njih je Fabrika cementa Lukavac, koja je danas u BiH sinonim za efikasnost rada, dobre poslovne rezultate, inovativnost u poslovanju, ali i za društveni angažman.

Zato će u našem interjvuu prvi čovjek Fabrike cementa Lukavac, Stjepan Kumrić, reći da je imidž koji se gradio godinama rezultat rada svih zaposlenih, koji imaju viziju i koji su uspjeli stvoriti jednu od najmodernijih fabrika ne samo u regionu, već i u Evropi.

Kumrić za eKapiju otkriva koji sve izazovi prate njega kao generalnog direktora, šta je presudno za poslovanje tokom globalnih kriza i kakvi su im dalji razvojni planovi.

eKapija: Dvije decenije nakon privatizacije Fabrika cementa Lukavac važi za jednu od najuspješnijih kompanija danas u BiH. Koliko je bilo izazovno graditi ovaj razvojni put i steći takav imidž?

- Graditi modernu fabriku cementa u posljednjih dvadeset godina u Bosni i Hercegovini je bio veliki izazov, ali i prilika da se pokaže da je takav put itekako ostvariv. Uz jasnu viziju, odgovarajuću strategiju, ekspertski tim i vrijedne i motivisane radnike uspjeli smo dostići zacrtano. Fabrika cementa Lukavac danas je ne samo najmodernija fabrika ove vrste proizvodnje u BiH, već i jedan od najmodernijih centara u Evropi.

Naš imidž njegujemo pažljivo već godinama i vrlo smo posvećeni tom cilju. Osim toga, naše uspješno poslovanje ne gradimo samo na dobrim finansijskim rezultatitima, već na poslovnoj filozofiji društvene odgovornosti prema našoj loklanoj zajednici i kompletnom društvu, posebno prema djeci i mladima. Ulažemo u zaštitu okoline, inovativna tehnološka rješenja, obrazovanje i nastojimo da budemo u korak sa najboljim evropskim i svjetskim praksama koje donose evidentna postignuća i napredak za sve nas.

eKapija: Šta je Vama bilo posebno zahtjevno kada ste došli na čelo ove kompanije? Koje ciljeve ste postavili ispred sebe?

- U Fabrici cementa Lukavac sam počeo raditi 2006. godine kao izvršni direktor za prodaju, a 2012. godine sam postao član Uprave društva. Kada sam 2018. imenovan za generalnog direktora, i nije bilo velikih nepoznanica za mene. Nastavio sam raditi fokusirajući se na dalji rast i razvoj Fabrike. Moji ciljevi su da primjenjujemo savremene tehnologije, imamo kvalitetne proizvode i zadovoljne kupce, te da kontinuirano unapređujemo zaštitu životne sredine. Posebno je važno da stalno povećavamo upotrebu alternativnih goriva u našem proizvodnom procesu. Jedan od mojih prioriteta je svakako i daljnje djelovanje na inicijativi za ekološki prihvatljivo zbrinjavanje i upravljanje otpadom u BiH.

eKapija: Jesu li rezultati ono po čemu se kvalifikuje dobar menadžer? Šta je to još, po Vašem mišljenju, što čini jednu osobu dobrim menadžerom i liderom?

- Ostvarivanje zacrtanih rezultata je sigurno važno da bi neko bio dobar menadžer, međutim postoje i mnoge druge stvari koje nekoga kvalifikuju dobrim menadžerom i liderom. Jer, biti istovremeno lider i menadžer je vještina koju učite godinama, i smatram da je taj spoj najbolja kombinacija za jednu kompaniju. Uspješan menadžer trebalo bi da bude i vođa, mora uspostavljavati ciljeve i mjere, biti analitičan, poznavati ljude, njihove sposobnosti i interese, te biti pokretač inicijativa i reagovati pravovremeno na nepredviđene situacije.

eKapija: Vas je na čelu Fabrike cementa Lukavac zatekla i pandemija. Kako se nosite sa njenim uticajem i da li ste morali mijenjati operativne planove i ciljeve?


- Pandemija je na sve nas snažno uticala, promijenila je širom svijeta mnogo toga u svakom smislu. Mislim da je ipak najvažnije da smo svi zdravi i da smo se do sada uspjeli dobro nositi sa zaštitom zdravlja svih naših radnica i radnika. Što se tiče planova i ciljeva u Fabrici cementa Lukavac brzo smo djelovali i prilagođavali se datoj situciji. Nije uvijek jednostavno, ali spremnost i trud svih nas je bila neizmjerna, tako da naša proizvodnja nikada nije stala. Uprkos korona krizi realizovali smo više važnih projekata i sveukupno smo zadovoljni našim poslovanjem.

eKapija: Na šta se posebno mora obratiti pažnja u poslovanju tokom globalnih kriza? Kakva su Vaša iskustva i savjeti za menadžere?


- Moramo biti pozitivni, ne posustati niti pred jednom krizom, jer svaka kriza predstavlja i izazov. Do 2020. godine nismo razmišljali o radu od kuće, digitalizaciji u raznim područjima, nekim novim tehnologijama. Bitno je razmišljati o budućnosti, tražiti nova rješanja, ulagati u nauku, mlade ljude, njihovo obrazovanje i stručno usavršavanje. Trebamo misliti na zaštitu životne sredine i dosljedno realizovati planove i programe za očuvanje naše planete.

eKapija: Da li je do sada bilo teških odluka koje ste morali donositi? Čime se vodite kada trebate donijeti važne odluke?

- Donositi odluke nikad nije jednostavno, ali kao menadžeru mi je to zadatak i smatram da je najvažnije racionalno prosuđivanje. Za sve odluke je bitno imati provjerene informacije, biti analitičan i imati stručne i kompetentne saradnike s kojima možete odlučivati o strategiji i ciljevima kompanije.

eKapija: Kojim se rezultatima i uspjesima Fabrike cementa Lukavac posebno ponosite?

- Posebno je bitno da smo u ovom teškom pandemijskom vremenu održali proizvodnju, zadržali sva radna mjesta i zaposlili nove kadrove. Postigli smo da se prodaja naših proizvoda odvija u skladu sa našim planovima, te da naš Lukavac Beton snažno razvija proizvodnju i prodaju betona. Veliki uspjeh je i međunarodna konferencija "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2" koju smo organizovali u oktobru i koja je zaista pokrenula pozitivne promjene u u ovoj oblasti u BiH.

eKapija: Koje važne projekte najavljujete za narednu godinu? Hoće li akcenati biti na ekološkim investicijama?

- Za početak naredne godine pripremamo veliki ekološki projekt koji namjeravamo da realizujemo u deset bosanskohecegovačkih gradova u saradnji sa Opštinom Lukavac i ekološkim udruženjima.

eKapija: Kako vidite razvoj kompanije u narednim godinama? Koji su ciljevi pred Vašim timom?

- U narednim godinima želimo da Fabrika cementa Lukavac i nadalje bude najmodernija cementara, zato će i naša ulaganja biti usmjerena u nove i inovativne tehnologije. Prioriteti su nam i povećanje energetske efikasnosti, kao i maksimalna upotreba alternativnih goriva. Cilj nam je stvoriti nove vrijednosti, biti društveno odgovorna i proaktivna kompanija, te ispunjavati obaveze održivog razvoja u skladu sa Agendom 2030. Najbitnije je da imamo zadovoljne kupce, partnere, lokalnu zajednicu i zaposlene, jer tada možemo sve postići.

Teodora Brnjoš


Kompletan sadržaj biltena možete vidjeti OVDJE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak