Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Uroš Janković, osnivač studija Wood Line - Kreativnost ne smije da bude pod kontrolom

Uroš Janković
Uroš Janković (Foto: Wood Line/Predrag Mladenović)
Studio Wood Line bavi se autorskim projektovanjem i izradom namještaja od drveta. Krajem 2009. godine osnovao ga je, tada student Uroš Janković, sa velikom željom i ljubavlju prema dizajnu, a sa druge strane, jako malim znanjem o struci i još manjim znanjem o biznisu. Lampa "COBRA" bila je prvi proizvod koji ih je uveo na mala vrata tržišta i uslovno rečeno odredio dalji tok razvoja.

Za Uroša, protekla decenija je jedno prezanimljivo putovanje, sa mnogo izazova i situacija u prožeto raznim emocijama. Sa njime razgovaramo o tome šta se promijenilo u domaćoj industriji tokom protekle decenije, kako kupci sada gledaju na dizajnerski namještaj, ali i kako izgleda proces kreiranja kolekcije.

- Iako znam da smo suštinski na početku i da tek treba da napravimo globalni prodor na tržište, jako sam zadovoljan što smo uspjeli da držimo kormilo i budemo dosljedni idejama. Ispostavilo se da odluke koje smo donosili su se pokazale kao dobre za naš dalji razvoj. Ne bih ništa promijenio da mogu da vratim vrijeme, jer sam i tada znao da je izgradnja brenda dugotrajan i pažljiv proces u kome je najbitnije da se radi sa elanom i uživanjem.

Koliko se za to vrijeme promijenila domaća industrija namještaja, a koliko vi?

- U vrijeme kad smo krenuli (2010. godina), domaća industrija bila je pretežno orijentisana na komercijalni, stilski i pločasti namještaj. Nekolicina nas usudila se u to vrijeme da se upusti u dizajnerske sfere, osnuje firme i pokuša da na tržište plasira autorski dizajnerski namještaj. Lično sam od samog početka uvijek smatrao da su dizajn, ideja i kreativnost ključ uspjeha u ovom poslu. Zašto? Ta tri faktora su jedina koja mogu da vas razlikuju od drugih i skupe oko vas publiku, koja je sa jedne strane ogromna, a sa druge strane preopterećena ponudom jednoličnih rješenja. Srećan sam što se tržište dosta promijenilo od tad. Proizvođači i kupci uvidjeli su da za dizajnerski namještaj postoji potreba i potražnja. Danas možete jasno da uočite koliki je iskorak na tržištu napravljen u poslednjoj deceniji po tom pitanju i koliko je potražnja za dizajnerskim proizvodima sve veća. Što se nas tiče i dalje smo na istim aršinima, držimo se total dizajna (do detalja) i time trudimo da pronalazimo nova rješenja za jednostavniji život, što je ujedno i glavna uloga dizajna.

Ancora
Ancora (Foto: Wood Line/ Predrag Mladenović)
Čemu ste morali da se prilagodite, da li možda od nekih početnih ideja i da odustanete?

- Do dobre ideje jedino možete doći, ako je u procesu pustite da evoluira. Nisam neko ko se slijepo drži prvih skica i prototipova, jer kreativnost ne smije da bude pod kontrolom. Pri razvoju nekog proizvoda, uvijek sam znao sa svojim timom šta suštinski želimo da postignemo i šta nam je u fokusu kod tog komada namještaja. Tu ne pravimo kompromise, jer sve treba da bude svrsishodno. Takav način razmišljanja nikad nas nije naveo da odustajemo, već samo da tražimo forme koje će to rješenje da iznjedre na najbolji način. S obzirom na to da je to naš naš put, ne pratimo trendove niti stilove, već jednostavno radimo na način za koji mi mislimo da je najbolji za publiku kojoj se obraćamo.

Početkom godine predstavili ste i novu kolekciju ALCYONE (Alkion). Kako izgleda njen "život" za ovih nepunih godinu dana?

- ALCYONE kolekcija prezentovana je kao ljubilarna decenijska kolekcija. Prije same promocije, koja je trajala skoro puna dva mjeseca (januar i februar), imali smo očekivanja da će biti zapažena, zato što smo bili svjesni uloženog dvogodišnjeg rada i energije u procesu razvijanja. Međutim, već posle mjesec dana nas je iznenadio odziv klijenata i rekacije na proizvode koje lansiramo. Fotelje iz kolekcije smo sada već uvrstili u najprodavanije proizvode sa lampama koje od samog početka proizvodimo. Kolekciju smo inače podredili foteljama, jer je to bio segment koji nedostaje u našoj ponudi. Rezultat reakcije i potražnje je zaista premašio naša osnovna očekivanja i otvorio neke nove puteve što se tiče budućnosti.

Neo
Neo (Foto: Wood Line/Predrag Mladenović)
Kako u najkraćem izgleda proces kreiranja jedne kolekcije, od ideje do krajnjeg proizvoda?

- Kada dobijemo inicijalni dizajn i krenemo sa izradom prototipa, tad svi još više otvaramo oči da pažljivo sagledamo svaki detalj. Bitno nam je da taj dizajn prilagodimo veliko serijskoj proizvodnji i da optimizujemo proizvodne procese. Međutim, mnogo je važnija faza prije izrade protoripa i faza nakon. Prva faza je da ideju formiram na osnovu svakodnevnih razgovora sa enterijeristima, arhitektima i klijentima. Tu uviđam, šta nedostaje na tržištu, šta konkretno treba da ima namještaj za određene tipove enterijera, koje potrebe treba da zadovoljava, koji namještaj pravi problem eneterijeristima i šta bi oni voljeli da ponude, a šta sa druge strane je potrebno klijentima. Jedna duboka analiza, koja se tek testira nakon izrade prototipa. Nakon izrade, testiramo proizvod nekoliko mjeseci, tako što sa njim živimo u našem domu i faktički se stavljamo u ulogu korisnika. To je jedan vremenski test, koji nam najbolje pokazuje da li smo pogodili suštinu dizajna i šta se dešava tehnički sa konstrukcijom proizovda u toku korišćenja.

Koliko su moderne tehnologije kopatibilne sa drvetom i na koji način ih vi koristite?

- Ovdje već govorimo o funkcionalnosti. Tehnologija treba da podspješi već unaprijed zadatu funkciju proizvoda i da stvori jednu novu upotrebnu vrijednost. To su proizvodi kao što su: komoda sa prečišćivačima vazduha, krevet sa bežičnim punjačima, klupa sa LED pozadinskim svjetlom, itd. Mi se bavimo i proizvodnjom tehnologije (elektronskih komponenti) koju sjedinjavamo sa drvenim namještajem. Želimo da imamo potpunu kontorlu nad dizajnerskim rješenjima i kvalitetom izrade, dok sa druge strane sve je u potpunosti i autorski, što proizvodu daje dodatnu vrijednost. Veoma je važno da tehnlogija ispunjava određene bezbjednosne standarde koje propisuje tržište i bude sertifikovana. Mi smo to uspjeli da obezbijedimo na međunardnom nivou i time dali još jedan legitimitet našem stvaralačkom radu.

Apolo
Apolo (Foto: Wood Line/Predrag Mladenović)
Na koji način "mali biznisi" u vašoj sferi mogu biti konkuretni u odnosu na velike, pa čak i globalne lance? Šta je dodata vrijednost koju vi nudite?

- Mali biznisi su fleksibilniji u odnosu na velike korporacije, te mogu mnogo brže da se prilagode promjenama na tržištu. Veliki sistemi imaju puno procedura zbog mnogobrojnog ljudstva, dok male firme dirketno odgovaraju na promjene sa malim utroškom energije.

Mislim da je glvna stvar to što mali biznisi imaju više dirketnog kontakta sa klijentima, jer veliki lanci su pretežno u "mašineriji brojeva" i tu zaista mislim da ne znaju koja je prava povratna reakcija klijenta. Shodno svemu tome, male firme mogu bolje da iskomuniciraju sa publikom preko društvenih mreža i generalno interneta i time brže sklope saradnju.

Iskustvo korisnika je temelj našeg djelovanja u radu i marketingu. Nije cilj samo da prodamo, već i izgradimo odnos sa klijentima. Od proizvoda, preko komunikacije, isporuke, servisa, pa sve do naredne porudžbine smo u bliskim odnosima sa njima. Vodimo raučuna o svakom čoveku koji nam je ukazao povjerenje, jer proizvod je samo sredstvno komunikacije između nas koji na njemu radimo i ljudi kojima to prodajemo. Složićete se, to je jedna lijepa i živa stvar.

Koji su planovi za naredni period?

- Posvećujemo se razvoju visoko sofisticirane elektornike koju ćemo ugrađivati u nove proizvode na kojima već intenzivno radimo, sa ciljem da stvorimo veću upotrebnu vrijednost i funkcionalnost. Što se mene tiče, posebno ću se posvetiti marketingu i promocijama, zato što želim da što više više približim naš rad srpskoj publici, jer sa ponosom ovo stvaramo u našoj zemlji i tako isto potpisujemo.

Ivana Milovanović

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Enterijer i eksterijer - Kako do vrhunskog uređenja doma i poslovnog prostora" možete pročitati OVDJE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak