NavMenu

Šta kada startap ideja ne uspije?

Izvor: eKapija Petak, 22.03.2024. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Stvaranje srećnog i proaktivnog tima bila je ideja platforme Remote Santa, namijenjene timovima koji rade na daljinu. Cilj je bio da se kolege bolje upoznaju, da unaprijede korporativnu kulturu, te da se, kombinujući darivanje, igre i virtuelnu zabavu, povećavaju produktivnost, proaktivnost i performanse tima.

Iako je ovaj koncept i dalje aktuelan, s obzirom na to da se mnogi zaposleni nisu vratili u kancelarije, firma Remote Santa je zatvorena.

- Mislim da je i dalje poslodavcima koji održavaju ovakav model rada jako izazovno održavanje koorporativne kulture. Naša ideja je upravo imala za cilj da pomogne održavanju i uspostavljanju bolje timske atmosfere u "remote setup"-u. Međutim, tokom poslovanja se i te kako jesmo susretali sa izazovima - započinje razgovor za eKapiju suosnivačica startapa Remote Santa Jovana Đeković.

Kako pojašnjava, zaposleni su se povezivali kroz igre i poklone za koje je firma morala da odvoji budžet.

- Remote Santa je pokrenut u godini koja je donijela i najviše otkaza i skraćivanja budžeta, tako da verujem da u tim trenucima kompanijama nisu bili prioritet pokloni, te se loš tajming definitivno nameće kao jedan od razloga koji su doprineli zatvaranju firme. Takođe, ono što bih navela kao drugi, a možda i glavni razlog, jeste to što smo ostali bez novca. Računali smo na to da će kraj 2023. godine doneti mnogo više korisnika i grantova, ali to nismo uspeli da ostvarimo - navodi sagovornica.

Kaže da nema ništa loše u tome kada startap kompanije odustanu od posla, jer se "i u najrazvijenijim startap ekosistemima u svijetu firme neprestano pokreću i zatvaraju".

- Cijeli proces pokretanja, validiranja i razvoja ideje je fenomenalno iskustvo samo po sebi, gdje se stekne jako puno znanja i kontakata. I nakon prvog puta ste već mnogo bolje formirani da probate neku narednu ideju, brži ste i ne pravite iste greške. Vjerujem da sa idejama treba eksperimentisati i neprestano pokušavati bez straha od neuspjeha. Osvrt na Remote Santa putovanje, definitivno ne vidim kao neuspjeh, već kao putovanje koje nam je donijelo neprocjenjivo iskustvo i znanje – ističe Đeković.

________________________________________________________________________________________________________________
Govoreći iz srca Remote Santa je svakako naša "prva ljubav" i cio proces razvoja i podizanja kompanije od nule je svakako neprocjenjivo iskustvo. Naš tim definitvno čvrsto vjeruje da će ogromno znanje i iskustvo stečeno na ovom projektu sigurno naći svoj put - Jovana Đeković.
________________________________________________________________________________________________________________

Startap scena u Srbiji se neprestano razvija i poboljšava

Prema mišljenju sagovornice našeg portala, startap scena u Srbiji "i te kako postoji i neprestano se razvija i poboljšava". Vjeruje da onaj ko uđe u startap svet može vrlo lako da pronađe informacije o tome koji su otvoreni pozivi, gdje pronaći dodatna znanja, kako se povezati sa ljudima iz ekosistema.

- Postoje dešavanja, akceleratori, grantovi i razni "networking" događaji gdje osnivači mogu da dobiju razne vrste podrške od razmjene iskustava do jako ozbiljne finansijske i mentorske podrške. Uvijek može bolje, ali mislim da je naša scena defintivno na pravom putu - navodi.

________________________________________________________________________________________________________________
Prema Akcionom planu za razvoj startap ekosistema postavljen je cilj da do kraja ove godine u Srbiji bude registrovano 300 startap kompanija. Kako kaže sagovornica našeg portala, to "na prvi pogled zvuči kao velika brojka".

- Ono što je sigurno je da se startap scena zahuktava i sve brže raste. I ako je 300 startap kompanija cilj, možda je optimističan, ali definitvno nije neostvariv i ja navijam za to - poručuje.
________________________________________________________________________________________________________________

Na pitanje šta bi poručila potencijalnim startap osnivačima, kaže da "ne čekaju pravi trenutak, već da se što prije otisnu u startap putovanje":

- Mislim da je u inicijalno validiranje ideje dobro krenuti što prije, bez mnogo otkucanih linija koda, uz konstatno slušanje korisnika i neprestano oblikovanje ideje prema korisničkim potrebama. Takođe, poručila bih i da ne razmišljaju mnogo o cilju, jer kao što sam i ranije pomenula, sve ono što se dobije prolaskom kroz startap je ogromno iskustvo, gdje steknete neprocjenjiva znanja koja radeći regularno u industriji vjerujem da ne bi stekli godinama. U startapu se sve dešava brzo i dinamično, pa i u slučaju da startap ne uspije, to samo pozitivno može uticati na vašu dalju karijeru.


Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.