NavMenu

Pet startapa koji se bore protiv PFAS - Revolucionarna rješenja za "vječne hemikalije"

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2023. 06:52
Komentari
Podeli

Vodootporna obuća i odjeća sadrže PFAS (Foto: Pixabay.om/Moerschy)Vodootporna obuća i odjeća sadrže PFAS
Posuđe, vodootporne jakne, čak i konac za zube - svi oni mogu sadržati perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance (PFAS), poznatije kao "vječne hemikalije" koje ulaze u vodotokove, zagađuju tlo, a povezane su sa kancerima, neplodnošću i drugim zdravstvenim problemima. Sve više zemalja traži njihovu zabranu, pa ni ne čudi da kompanije vide borbu protiv "vječnih hemikalija" kao poslovnu priliku.

U oktobru je Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) donijela pravilo kojim se zahtjeva od kompanija da prijave male emisije PFAS, dok Evropska unija i Kina takođe razmatraju ograničenja i dozvolu za upotrebu samo u situacijama kada se dokaže da su ove hemikalije nezamjenjive i neophodne.

Trenutno, kompanije se bore protiv "vječnih hemikalija" nudeći njihovo filtriranje iz zemlje i vode. Međutim, ove hemikalije se zatim spaljuju ili zakopavaju i tako ponovo ulaze u podzemne vode i vazduh.

Nova grupa kompanija rješava problem na izvoru pokušavajući da uništi hemikalije odvezujući čvrste veze između ugljenika i fluora koje daju PFAS svojstva otpornosti na vodu, masti i vatru. Ovo je pet startapa koji su otišli najdalje u novim tehnologijama.


Revive Environmental - Rješenje zasnovano na intenzivnom pritisku

Startap iz Ohaja Revive Environmental nudi mobilnu tehnologiju koja uništava 99,99% kratkolančanih i dugolančanih PFAS uz pomoć intenzivnog pritiska i toplote. Unutar svojih kontejnera za prevoz PFAS Annihilator, superkritična oksidacija vode smanjuje toksična jedinjenja na nivoe koji su sigurni prema standardima EPA za vodu za piće. Revive nije jedina kompanija sa mobilnim jedinicama koje uništavaju PFAS, ali je brže dostigao komercijalnu razmjeru od većine. Do januara će isporučiti šest jedinica kontejnera i planira da pokrene još 50 do 2025. godine.


Aquagga - EPA sufinansijer

Startap iz Vašingtona Aquagga tvrdi da može kontinuirano da čisti zemlju i vodu sa industrijskih, državnih i opštinskih lokacija prepunih "vječnih hemikalija". Startap tvrdi da uništava više od 99% PFAS u vodi patentiranim hidrotermalnim alkalnim tretmanom koji ne proizvodi toksične nusproizvode ili emisije u vazduh. Lansiran 2019. godine, već ima 8 mil USD investicija, a pobijedio je na takmičenju EPA za uništavanje PFAS-a 2020. godine.

Aquagga ima dvije operativne jedinice, uključujući jednu koju finansira EPA. Treća, finansirana od strane Agencije za napredna istraživanja odbrane, trebala bi da bude aktivna sledećeg proljeća.


Aclarity - Tretman mulja na deponijama

Prema ovom startapu, polovina svih PFAS-a nalazi se na deponijama, odakle ih kiša ispira i vraća u vodotokove. Aclarity tvrdi da ima pristup za eliminaciju svih vrsta PFAS. Njegovi modularni sistemi kontinuirano tretiraju tečnost sa deponija putem elektrohemijske oksidacije, koja šalje struju kroz rastvor natopljen PFAS-om.

Svaka jedinica dužine šest metara tretira 90 litara mulja sa deponije u minuti u jednom prolazu. Cilj je da se ove jedinice instaliraju u SAD i Evropi. Prema riječima osnivača, kombinacija niske potrošnje energije i niskih troškova djelova omogućiće proizvodnju u većim količinama. Startap je osnovan 2017. godine kao odvojeni projekat doktoranata na Univerzitetu Masačusets.


Allonnia - Priroda je najelegantnije rješenje

Polazeći od činjenice da su pokušaji uklanjanja i eliminisanja PFAS često energetski i hemijski intenzivni, Allonnia želi da iskoristi biologiju kako bi uništila jedinjenja na velikim lokacijama poput deponija, aerodroma i postrojenja za prečišćavanje vode.

Kako vjeruju osnivači, priroda je najelegantnije rješenje za mnoge od najhitnijih ekoloških problema današnjice i funkcioniše u cirkularnoj umesto linearnoj ekonomiji. To je polazna tačka koju Allonnia koristi za razvoj rješenja za razgradnju PFAS.

Allonnia se nada da će pojačati i ubrzati prirodne procese kojima bakterije ili gljivice konzumiraju hemikalije, uključujući PFAS, minimizirajući upotrebu energije i hemikalija.

Da u ovo rješenje vjeruju mnogi, govori činjenica da je startap sa sjedištem u Bostonu prikupio 90 mil USD.


Claros Technologies - Sistem veličine mini frižidera

Claros tvrdi da njegov sistem veličine mini frižidera uništava 99,99% PFAS-a u vodi ultraljubičastom svjetlošću i tehnologijom hemije koja se lako ugrađuje u sisteme filtriranja vode. Claros radi na sobnoj temperaturi kako bi uništio PFAS u serijama vode za nekoliko sati. Kompanija projektuje velike sisteme za tretman od 113 litara vode u minutu. Startap iz Mineapolisa planira da mobilna jedinica za kontinuirani protok bude aktivna do kraja 2024. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.