NavMenu

Za ostvarivanje podsticajnih mjera investitor u startapove maksimalno može da uloži 300.000 EUR

Izvor: Žene od uticaja Srijeda, 14.12.2022. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Geralt)
Investitor nema zakonskih ograničenja u visini ulaganja u startapove, ali ako želi da ostvari podsticajnu mjeru umanjenja porez na dobit, taj iznos može biti maksimalno 300.000 EUR za tri fiskalne godine. Zakon ne utvrđuje minimalan iznos, saopštili su iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Posebno je, kako su naglasili, važno pratiti slijed koraka koji vodi ispunjavanju uslova za sticanje statusa korisnika podsticajne mjere za umanjenje poreza na dobit, kako slijedi: ulaganje (kupovina udjela) vrši se u startap koji je već upisan u Registar inovacione djelatnosti; nakon potpisanog ugovora, izvršene uplate i registracije promjene kod Centralnog registra privrednih subjekata, investitor se prijavljuje za upis u Registar inovacione djelatnosti u svojstvu subjekta inovacione djelatnosti - pravno lice koje ulaže u inovacionu djelatnost; nakon prijema Rješenja o upisu u Registar inovacione djelatnosti, investitor se prijavljuje za sticanje statusa korisnika podsticajne mjere umanjenja poreza na dobit.

Oslobađanje od poreza na dobit vrši se prilikom prijave finansijskih iskaza za fiskalnu godinu u kojoj je izvršena investicija, prenosi portal Žene od uticaja.

- Zakonom o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija ("Službeni list Crne Gore", br. 82/20) u članu 19, stav 1 tačka 3) kao jednu vrstu podsticajne mjere utvrđuje umanjenje u odnosu na porez na dobit pravnih lica, te u članu 23 utvrđuje ko sve može ostvariti pravo na ovu vrstu podsticaja i pod kojim uslovima, kao i da se obračunati porez na dobit ovih pravnih lica umanjuje 100% za iznos sredstava koji je uložen, između ostalog, u udjele ili akcije startapova i spinofova - pojašnjeno je.

Članom 19 stav 1 utvrđeno je da ukupan iznos svih umanjenja, oslobođenja ili olakšica, ostvarenih korišćenjem podsticajnih mjera za jedno pravno ili fizičko lice, ne može biti veći od 300.000 EUR na trogodišnjem nivou.

- Imajući u vidu da je Zakon usklađen sa pravnim okvirom koji uređuje oblast državne pomoći, treba posebno voditi računa da li je korisnik podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija već korisnik neke vrste državne pomoći, zbog kumulacije državne pomoći za iste opravdane troškove. Takođe, treba voditi računa da u skladu sa Zakonom o privrednim društvima investitor i startap postaju povezana lica - kažu iz MNTR.

Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija ("Službeni list Crne Gore", br. 82/20) je stupio na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu, a važeći su i relevantni pravilnici – Pravilnik o bližim uslovima za sticanje statusa korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija ("Službeni list Crne Gore" br. 100/21), Pravilnik o Registru inovacione djelatnosti ("Službeni list Crne Gore" br. 100/21) i Pravilnik o obliku i sadržini poreske prijave za utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica ("Službeni list Crne Gore" br. 115/22). Tako da je sve zakonski regulisano. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja do danas nije zaprimilo zahtjev za upis u Registar inovacione djelatnosti i zahtjev za podsticajnu mjeru umanjenja poreza na dobit nekog investitora.

- Izuzetak čini primjena člana 23 ovog zakona, odnosno oslobađanje od doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, jer zakonom nije utvrđeno da ovaj iznos nadoknađuje država, tako da je privremeno rješenje nadoknada sredstava iz budžetskih rezervi, do trajnog rješenja koje će biti utvrđeno izmjenama ovog zakona, koje su u toku. Dakle, primjenjivo je, ali uslovljeno odobravanjem sredstava iz budžetskih rezervi - objašnjavaju iz MNTR.


Prema njihovim riječima percepcija implementacije Zakona o inovacionoj djelatnosti ("Službeni list Crne Gore", br. 82/20) je odlična.

- U ovom trenutku imamo 79 subjekta inovacione djelatnosti koji su upisani u Registar inovacione djelatnosti i nekoliko zahtjeva u proceduri. Po osnovu ovog zakona uspostavljen je Fond za inovacije Crne Gore kao implementaciono tijelo za politiku inovacija (implementacija inovacionih programa i projekata podrške inovacionoj zajednici), u skladu sa istim funkcioniše kompletan sistem inovacija i uvezuje se, a odredbe zakona utvrđuju i način sprovođenja i finansiranja inovacionih programa i projekata. Ako ste, pak, mislili na Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija ("Službeni list Crne Gore", br. 82/20), privredna zajednica je veoma zainteresovana i već smo u nekoliko navrata organizovali zajedničku promociju podsticajnih mjera - poručili su iz MNTR.

Objašnjavaju da u skladu sa članom 28 Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija ("Službeni list Crne Gore", br. 82/20) nadzor nad postupkom za sticanje statusa korisnika podsticajnih mjera vrši Ministarstvo nadležno za politiku inovacija - Ministarstvo nauke i tehnološog razvoja, a nadzor nad postupkom odobravanja finansijskih iskaza vrši organ državne uprave nadležan za poslove finansija - Ministarstvo finansija, odnosno Uprava prihoda i carina. Posebna ovlašenja u skladu sa članom 11 ovog zakona ima Komisija koju formira Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.