NavMenu

Startap crnogorskih inovatora Uhura Solutions obezbijedio investiciju od 1,8 mil USD - Nova zapošljavanja u razvojnom centru u Podgorici

Izvor: Mina Srijeda, 27.04.2022. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: whiteMocca/shutterstock.com)Ilustracija
Startap kompanija Uhura Solutions, koja je razvila platformu za analizu ugovora baziranu na vještačkoj inteligenciji, obezbijedila je investiciju od 1,8 mil USD.

Kompanija, sa sjedištem u Londonu i R&D centrom u Crnoj Gori, koju su osnovali i vode crnogorski inovatori, investiciju će iskoristiti za širenje tima sa posebnim akcentom na zapošljavanje programera u razvojnom centru u Podgorici i za skaliranje operacija.

Finansiranje je predvodio fond SuperSeed Ventures uz učešće Newable Ventures i dosadašnjeg investitora South Central Ventures, prenosi PR Centar.

Uhura Solutions je, kako su objasnili iz kompanije, razvila low-code platformu za inteligentnu analizu ugovora koja čini vještačku inteligenciju lako dostupnom poslovnim korisnicima.

- Platforma pokušava da riješi probleme sve većeg jaza koji se javlja između potrebe za vještačkom inteligencijom i potrebnog tehnološkog znanja da se ova rješenja primijene. Budući da vještačka inteligencija zahtijeva napredne kompetencije, kompanijama često nedostaje neophodno znanje da pokrenu automatizacije procesa zasnovane na vještačkoj inteligenciji - objasnili su iz Uhura Solutions.

Izvršni direktor i suosnivač Uhura Solutions, Đuro Stojanović, kazao je da mnoge kompanije, uključujući i one najveće, i dalje imaju značajne probleme sa kompleksnošću poslovnih procesa.

- Želimo da oslobodimo ljudsku kreativnost automatizacijom složenih poslovnih procesa. Time što dajemo mogućnost lakšeg i bržeg razvoja rješenja za inteligentnu analizu ugovora, omogućavamo efikasnije korištenje resursa i vremena. Platformu vidimo kao kapiju ka vještačkoj inteligenciji, koja omogućava onima koji nemaju znanje programiranja da lakše pristupe prednostima vještačke inteligencije - objasnio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, razvoj vještačke inteligencije do sada je bio povezan sa naprednim poznavanjem programiranja i tehnologije, a kompanija želi da razbije tu barijeru i omogući klijentima sa ekspertizom u poslovnom domenu da kreiraju rješenja bazirana na vještačkoj inteligenciji i bez naprednog znanja programiranja.

- Koristimo najnovije algoritme vještačke inteligencije, koji uključuju obradu slike i prirodnog jezika, kako bismo postigli izuzetnu preciznost i skratili vrijeme obrade dokumenata sa nekoliko sati na nekoliko sekundi. U kombinaciji sa low-code pristupom razvoju, ovo pruža višestruke prednosti za kompanije - od veće produktivnosti i efikasnosti radnih procesa do uštede vremena - naveo je Stojanović.


Izvršni partner SuperSeed Venturesa, fonda koji je predvodio finansiranje, Mads Jensen, kazao je da sa Uhura platformom kompanije čine veliki iskorak u pogledu toga koliko je lako primijeniti vještačku inteligenciju za automatizaciju složenih poslovnih procesa.

- Uzbuđeni smo zbog tehnologije koja puno obećava i našeg novog partnerstva sa grupom izvanrednih osnivača - rekao je Jensen.

Low-code pristup omogućava značajnu konkurentsku prednost, čineći platformu potpuno prilagodljivom za individualne klijente, nudeći fleksibilnost koju mnoge kompanije traže. Pristup sofisticiranoj veštačkoj inteligenciji preko low-code platforme čini lako dostupnim automatizaciju složenih procesa koji uključuju klasifikaciju podataka, ekstrakciju, pregled dokumenata i inteligentnu analizu.

Platforma omogućava kompanijama da usmjere manje resursa na pregled i obradu dokumenata, a više resursa ka rješavanju ili poboljšanju specifičnih problema koji zahtijevaju 'ljudski' dodir.

Osnivači Uhura Solutions su Đuro Stojanović, Bojan Tešić, Blažo Crvenica i Mladen Marković. Ovaj tim iza sebe ima preko 20 godina iskustva rada u velikim internacionalnim kompanijama, međunarodnim i organizacijama civilnog društva kao i akademskoj zajednici. Predstavljaju i prvi tim iz Crne Gore koji je primljen u Techstars program, jedan od najpoznatijih svjetskih akceleratora za startup realizovan u saradnji sa britanskom bankom Barclays.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.