NavMenu

Solarna poljoprivredna farma za održivost proizvodnje - Projekat SolarSeed rješenje studenata Ekonomskog fakulteta

Izvor: eKapija Srijeda, 17.11.2021. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)Ilustracija
Trećeplasirani projekat AD SolarSeed - solarna poljoprivredna farma studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Anđele Perazić i Abedina Orahovca, na konkursu Karijernog centra UCG za najbolju startap ideju, obuhvata solarnu poljoprivrednu farmu baziranu na modelu održivog poljoprivrednog sistema i investiciju dugoročnog karaktera.

Anđela i Abedin kažu da preduzetništvo, kao i biznis, predstavljaju posebnu problematiku koja ih je oduvijek interesovala, ali da nemaju ranija iskustva sa startap konkursima.

- Smatramo da posjedujemo potreban kapacitet razvijen mindset i kritičko razmišljanje koji su neophodni da bismo uopšte razmišljali o pokretanju određenog biznisa. Uočili smo ovu priliku kao sjajan način da plasiramo i podijelimo naše ideje i da tokom izrade biznis planova okusimo čar preduzetničkog svijeta - saopšteno je iz Univerziteta CG.

Studenti navode da su izučavajući predmet Nacionalna ekonomija, u drugom semestru, primijetili da Crna Gora ima ogroman potencijal kako za razvoj poljoprivrede (plodno zemljište) tako i za korišćenje obnovljivih izvora energije (solarne energije).

- To je bio pokretač razmišljanja u tom pravcu i dolaska do date ideje. Smatramo da je ovakav pristup sistemskog razmišljanja jedini način za rješavanje isprepletanih pitanja dugoročne održive poljoprivrede, proizvodnje energije i očuvanja vode - dodaju oni.

Anđela i Abedin kažu da su interesovanja njihovih kolega vezana za pokretanje startapa dosta različita i individualna.

- Kolege koje zanimaju ovakvi konkursi ažurno prate dešavanja na svjetskom tržištu i stranice većeg broja organizacija kako bi svoje ideje plasirali u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Pokreće ih visok stepen inovativnosti praćen razvojem tehnologije i razumijevanje potreba društva te tako očekivanje da će njihove ideje biti prepoznate od strane profesionalaca. Pored onih koje zanimaju startapovi i konkursi, naravno da ima i onih koji se u velikoj mjeri ne pronalaze u ovoj priči - kažu oni.


Svim mladim ljudima koji sebe vide u svijetu startapa poručuju da budu aktivni članovi društva i da na taj način najbolje upoznaju šta je to šta društvu treba.

- Interesovanje za ovu oblast je signal želje za razvijanjem iste, ali je akcija ta koja nas razlikuje. Smanjite fokus sa svojih rezultata jer se oni brinu sami o sebi i usmjerite ga na mindset i sistem kojim rukovodite - poučuju oni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.