NavMenu

Raspisan konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapa - Iznos podrške 200.000 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.10.2021. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisalo je javni poziv za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova. Kako je saopšteno, opredijeljeni budžet za ovaj konkurs iznosi 200.000 EUR.

Iznos sredstava kojima će se podržati socijalne inovacije može biti najviše 20% vrijednosti od ukupno dodijeljenih sredstava za konkurs. Iznos finansijske podrške koja može biti dodijeljena po pojedinačnom projektu je od 6.000 do 20.000 eura. Ova podrška može iznositi maksimalno do 80% ukupne vrijednosti projekta.

Na konkurs se mogu prijaviti startapovi koji tek kreću ili imaju poslovnu ideju, kao i startapovi koji već posluju, prošli su ranu fazu razvoja i rade na usavršavanju već postojećeg proizvoda. Startapovi koji tek kreću ili imaju poslovnu ideju moraju se, prije potpisivanja ugovora sa Ministrastvom ekonomskog razvoja, registrovati u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). Takođe, svi startapovi koji budu predloženi za sufinansiranje, u obavezi su da se upišu u Registar inovacione djelatnosti prije potpisivanja ugovora.

Prijave na Konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 11. novembra 2021. godine do 14 časova. Trajanje predloženih projekata je od 6 do 12 mjeseci.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konkurs je usmjeren na podršku za inovativne startap projekte koji nude digitalna rješenja s potencijalom za komercijalizaciju u prioritetnim oblastima S3 strategije, kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u oblasti S3 strategije.

Predmet konkursa je sufinansiranje startap projekata koji ce ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije.

Cilj konkursa je, kako je navedeno, unapređenje startap zajednice u Crnoj Gori kroz podsticanje rasta i razvoja postojećih i stvaranje novih startap preduzeća. Konkurs podržava inovativne startap projekte koji nude rješenja s potencijalom za komercijalizaciju u oblastima S3 strategije, kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u oblastima S3 strategije.

- Kroz ovu finansijsku pomoć omogućava se podrška startapovima da, uprkos novonastaloj situaciji sa kovidom nastave razvoj inovativnih rješenja s visokim potencijalom rasta na tržištu ili inovativnih rješenja koja doprinose rješavanju društvenih izazova u prioritetnim područjima S3. Takođe, cilj je i unapređenje poslovanja u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti - objašnjeno je.

Takođe, ovom podrškom se želi doprinijeti povećanju broja startapova i njihovom kvalitetu poslovanja, kao i povezivanju crnogorskog ekosistema sa međunarodnim.

- Dugoročni efekat koji se želi postići je, s jedne strane, povećanje rasta crnogorske ekonomije ulaganjem u startap zajednicu koja se bazira na istraživanju i razvoju, ima skalabilne poslovne modele te potencijal izlaska na globalno tržište, a u skladu sa prioritetnim područjima pametne specijalizacije. Sa druge strane, očekuje se da će se podsticanjem socijalnih inovacija doprinijeti održivom razvoju crnogorskog društva, a u skladu sa prioritetnim oblastima pametne specijalizacije - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prioritetne oblasti konkursa usklađene su sa Strategijom pametne specijalizacije 2019-2024:
  • Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane;
  • Energija i održiva životna sredina;
  • Održivi i zdravstveni turizam i
  • Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.
- Očekivani rezultati Konkursa treba da budu vidljivi kroz povećanje broja, ali i kvalitet poslovanja startapova koji se zasnivaju na istraživanju i razvoju, te pokazuju potencijal izlaska na globalno tržište, ili kroz povećanje broja inovacija koje doprinose rješavanju društvenih izazova na održiv način. Takođe, očekuje se da će, osim jačanja startap zajednice u Crnoj Gori, ovaj konkurs doprinijeti i nizu digitalnih rješenja, kao i usmjeravanju budućeg rada startap zajednice ka prioritetnim oblastima S3 - navodi se u javnom pozivu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.