NavMenu

Startap biznisi sve više nosioci razvoja u društvu - Primjer Srbije pokazuje da i Zapadni Balkan može biti održiv i razvijen startap ekosistem

Izvor: eKapija Srijeda, 13.10.2021. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu, poručila je v.d. Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić. Kako je istakla, prepoznajući značaj startapova kao nosilaca inovativnog, novog pogonskog goriva za privredu, a samim tim i društvo, sve se više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za ovu zajednicu.

U okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, kao prateći događaj organizovan je program za IT startapove iz regiona, koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma, saopšteno je iz PKCG.

Drakić je kazala da ovaj forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Podsjetila je da je Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, proistekao, kao i Komorski investicioni forum, na marginama Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende Zapadnog Balkana.

- Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu - kazala je Drakić, i dodala da prepoznajući značaj startapova kao nosilaca inovativnog, novog pogonskog goriva za privredu, a samim tim i društvo, sve se više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za ovu zajednicu.

Drakić je istakla da je agenda ovog Digitalnog samita osmišljena u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata.

- Okupili smo 30 startapova regiona da kroz panele i radionice, ali i kroz duženje, predstave svoje ideje, razmjene iskustva, saznaju nešto novo, prošire mrežu kontakata, te dogovore eventualnu saradnju - kazala je Drakić.

Kako ja navela, startap ekosistem čine ljudi, sami startapovi i različite organizacije (kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije) koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem.

Poručila je da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, privredne komore regiona, samostalno i kroz Komorski investicioni forum posvećeno rade na unaprjeđivanju svih komponenata koje čine jedan startap ekosistem jer da bi bio održiv on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom.

- Predstavnici privrede, naročito iz sektora ICT, kroz inicijative za sistemskim unaprjeđenjem i, dalje, aktivnim učešćem u radnim grupama uticali su na donošenje veoma važnog zakonodavnog i podsticajnog okvira. Tako da danas u Crnoj Gori zaista imamo set podsticajnih zakona i instrumenata za ovaj vid djelatnosti - istakla je Drakić.

- Da bi Crna Gora i region, pratili ovaj globalni trend, neophodna je promjena navika potencijalnih investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer za plasiranje određenog proizvoda potreban je veliki rad i trud, koji i ne završava uvijek uspjehom - smatra Drakić.

Ona je apstrofirala da su promocija startapova tradicionalnim uspješnim privrednicima i podsticanje njihove sadradnje, aktivnosti koje komore regiona realizuju sa ciljem stvaranja povoljnije investitorske klime, nasušne potrebe jednog startap ekosistema.

- Primjer Srbije, koja je danas svrstana u top pet startap destinacija na svijetu definitivno uliva nadu da region Balkana, prenoseći i implementirajući primjere dobre prakse, može biti ne samo održiv, već jako razvijen startap region - zaključila je Drakić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.