NavMenu

Ukupne investicije u evropske startape u prvoj polovini 2021. tri puta veće u odnosu na isti period prošle godine

Izvor: Startit Ponedjeljak, 12.07.2021. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Geralt)Ilustracija
Ukupne investicije u evropske startape u prvoj polovini 2021. godine iznosile su 57,5 mlrd USD, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Većina zemalja je udvostručilo, a neke čak i utrostručile ulaganja u startape, dok su pojedine zemlje, poput Francuske, beležile značajan rast početnih ulaganja.

Pet od 10 najboljih krugova finansiranja u Velikoj Britaniji bilo je u fintech sektoru. Britanski startapi u prvoj polovini ove godine prikupili su 18,9 mlrd USD, što je dvostruko više nego što su prikupili u poslednjih šest mjeseci 2020. godine (9,6 mlrd USD).

Švedska je svoj ukupni prikupljeni kapital utrostručila sa 2,4 mlrd USD u drugoj polovini 2020. na 7,4 mlrd USD u prvoj polovini 2021. godine, posebno zahvaljujući startapima Northvolt i Klarna.

Pored Švedske, i Njemačka je znatno povećala investicije, zahvaljujući startapima Celonis, Trade Republic i Wefox. Ukupne investicije u njemačke startape u prvoj polovini ove godine iznosile su 9,1 mlrd USD, u poređenju sa 3,9 mlrd USD koliko je bilo u drugoj polovini prošle godine.

Posle velikog pada investicija 2020. godine, španska tehnološka scena polako se oporavlja od pandemije: španski startapi su ove godine prikupili rekordne 2 mlrd USD. Glovo je u aprilu imao najveću špansku rundu finansiranja od 534 mil USD.

Francuska je samo u prvoj polovni ove godine uzela više investicija nego čitave prošle godine, tačnije 1,8 mlrd USD u poređenju sa 935 mil USD tokom 2020. Generalno, prosječna veličina runde Serije A u Francuskoj povećala se za preko 500% tokom protekle decenije i sada iznosi 17,3 mil USD.

Holandski startap ekosistem imao je 3,9 mlrd USD investicija, a Švajcarska ponovo pokazuje da veličina zemlje nije bitna. Od 1,2 mlrd USD prikupljenih u poslednjoj polovini prošle godine, švajcarski startapi su u prvoj polovini 2021. godine obezbijedili 1,8 mlrd USD.

Pored toga, investicije u finske startape gotovo su se udvostručile između 2019. i 2020. godine, a VC ulaganja porasla su za 62% tokom 2020. godine.

Prošla godina bila je dobra i za srpske startape, koji su tokom 2020. godine uzeli solidnih 21,3 mil EUR investicija, a nadamo se da će ova godina biti još bolja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.