NavMenu

Polaznici StartUp akademije Rise-T: Timski rad recept za uspjeh

Izvor: Mina Četvrtak, 18.02.2021. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Sanu As)Ilustracija
StartUp akademija, prema riječima njenih polaznika, podstiče timski rad, pomaže studentima da razmišljaju kao biznismeni, da shvate kako se treba ponašati i na šta obratiti pažnju kako bi kao ekipa postigli najbolje rezultate.

Jedan od polaznika StartUp akademije Elektrotehničkog fakulteta Rise-T, Marko Ukšanović, kazao je da je za njega bilo najvažnije što je StartUp akademija podstakla timski rad.

- Tokom studiranja, zbog koncepta polaganja ispita, podsticana je individualnost. Sama ideja StartUp akademije je potpuno drugačija. Jednostavno, bez tima se nije moglo. Shvatili smo da samo inženjersko znanje nije dovoljno, već da su i neke druge vještine jako bitne. StartUp akademija bila je osnova za drugi način razmišljanja, ne samo kao inženjera, već i kao biznismena - rekao je Ukšanović.

Studentkinja ETF-a, Nikolina Mraković objasnila je da joj je jedan od najvećih izazova bio da izađe iz svoje zone komfora i da je taj izazov uspješno prevazišla zahvaljujući StratUp akademiji, prenosi PR Centar.

- Trebalo je biti dio tima, shvatiti da tvoje rješenje nije uvijek i najbolje i da je važno da se uvaže mišljenja ostalih. Novoj generaciji bih poručila da u svakom trenutku budu slobodni da mentora pitaju šta im nije jasno, jer on je uvijek tu da nas podrži i odgovori na sva pitanja - rekla je Mraković.

Još jedan član eTima, Velimir Dobrović poručio je da polaznici StartUp akademije mogu da očekuju da će ih njihovi mentori podstaći da daju najbolje od sebe, da će biti kreativni i da će naučiti mnogo o razvijanju biznisa i o mogućnostima koje im pruža timski rad.

- Mogu da očekuju fenomenalno druženje. Mentor nam je bio uvijek na usluzi i što je najljepše od svega, dao nam je punu slobodu da sami biramo. On nije uticao na naš izbor, samo nas je usmjeravao i tražio da damo dovoljno energije kako bi ostvarili svoj cilj - rekao je Dobrović.

On je kazao da je ranije imao problema da pronađe svoje mjesto u timu, ali u slučaju StartUp akademije sve je fenomenalno organizovano.

- Svako je dobio svoj zadatak, pravili smo podjele unutar tima, radili u grupama. Mentor nas je odlično naučio kako da razvijamo i vodimo biznis planove i na šta moramo da obratimo pažnju ako želimo da biznis plan uspije - rekao je Dobrović.

Njihov mentor, izvršni direktor Telenor-a Branko Mitrović zadovoljan je radom svog tima.

- Drago mi je što sam imao priliku da budem mentor ekipi od pet sjajnih studenata, koji su pokazali zavidan nivo talenta i posvećenosti razvoju svojih ideja. To me je ohrabrilo i ulilo nadu da je budućnost našeg društva u sigurnim rukama - kazao je Mitrović.

On je naveo da je uvjeren da će i u drugoj generaciji upoznati mlade koji će potvrditi taj utisak i izuzetno se raduje saradnji sa njima.

Posvećenost tima i mentora dalo je rezultate, pa je ekipa na čelu sa Mitrovićem osvojila treće mjesto na finalnom takmičenju StartUp akademije.

Mitrović je naveo da je taj projekat koji realizuje Elektrotehnički fakultet veoma važan kako za startup zajednicu, tako i ekonomiju, ali i za obrazovni sistem u Crnoj Gori.

- Telenor će sa svojim partnerima nastaviti da podržava i razvija ovakve i slične projekte, jer upravo kroz razvoj IT eksperata na najbolji način doprinosimo razvoju crnogorske privrede. IT sektor jeste razvojna šansa Crne Gore, a kriza izazvana koronavirusom je to i potvrdila i Telenor će aktivno učestvovati i davati svoj doprinos tom procesu - poručio je Mitrović.


Dekan ETF-a Saša Mujović, kazao je da je ETF stjecište sjajnih, talentovanih studenata, koji ne žele samo da završe fakultet, nego da učine korak više.

- Kada imate takve studente to vas obavezuje da im obezbijedite sve uslove da svoju genijalnost iskažu na pravi način. Zbog toga smo prošle godine pokrenul StartUp akademiju koja se pokazala kao sjajno rješenje i dala fantastične rezultate - smatra Mujović.

On je ocijenio da sve dobre stvari treba nastaviti i zato imaju drugu godinu StartUp akademije.

- Do 1. februara je prijavljeno pet, šest timova, koliko smo i planirali, ali zbog novonastale situacije i zbog toga što su ispitni rokovi pomjereni, odlučili smo da prijavljivanje produžimo, tako da imamo prostora da prihvatimo još jedan ili dva tima kvalitetnih mladih ljudi, spremnih da se usavršavaju - rekao je Mujović.

Plan je da obuka počne odmah nakon "korona ispitnog roka" koji je predviđen za početak marta.

- Kroz StartUp akademiju doživio sam ETF kao fakultet kakvim ga zamišljam u perspektivi. Učesnici znaju da je fakultet dobra osnova, sjajna prilika da usvoje znanja, ali su kroz Akademiju shvatili šta je život, šta znači rješavati realne probleme, šta znači raditi u timu i kako se ponašati da bi bili korisni i da bi tim kao ekipa dao najbolje moguće rezultate. Kroz to izuzetno iskustvo mladi ljudi su prošli zahvaljujući sjajnim mentorima - zaključio je Mujović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.