NavMenu

Crnogorski startap MECOnet razvija Syntrofos - kućni monitor za praćenje simptoma koronavirusa

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.11.2020. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Crnogorski startup MECOnet u saradnji sa Laboratorijom za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i SMART4ALL završio je prvu fazu razvoja kućnog monitora Covid simptoma pod nazivom Syntrofos (grčki pratilac).

Dizajner Syntrofos-a je, u pogledu hardvera i softvera, prof. dr Radovan Stojanović, šef Laboratorije za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UCG.

- Syntrofos je elektronski uređaj koji mjeri glavne simptome kovida kao što su tempteratura, ritam disanja, puls, saturaciju, kašalj, rad srca. Informaciju prikazuje na mobilnom telefonu i šalje ih u Covid Centar. Na taj način je omogućeno da svako može imati personalni monitor Covid signala i pratiti vitalne signale povezane sa njim, u svakom trenutku - kazao je profesor Stojanović.

On dodaje da će verzija Syntrofos Basic pratiti temperaturu, puls, ritam disanja uz prikaz foto-pletizmografskog signala (PPG) i signala respiracije (Ritma disanja - RR).

Verzija Syntrofos Mid imaće i dodatno mjerenje respiracije, a Syntrofos Pro obuhvatiće mjerenje i ECG signala. Uređaj je veoma jednostavan za rukovanje.

MECOnet je zainteresovan i za partnere u ovom projektu koji će biti neprofitnog karatktera, saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.