Izvor: Mina | Subota, 04.07.2020.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pandemija ubrzala proces digitalizacije - M:tel digitalna fabrika sprovodi projekat Start up activator

Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa je ubrzala proces digitalizacije i uticala na promjenu svijesti mladih startapovaca, koji imaju priliku da iznjedre kvalitetan startap koji može da se mjeri sa svjetskim, ocijenila je PR menadžerka M:tel digitalne fabrike, Bojana Maraš.

- Digitalizacija je doživjela svoj procvat, bilo je pitanje kada će se to desiti jer pandemija koronavirusa je samo to ubrzala i pokazala da je put digitalizacije put budućnosti - rekla je Maraš agenciji Mina-business.

Ona je kazala da svi pogoni M:tel digitalne fabrike rade punom parom, iako je pandemija koronavirusa u jeku.

- Coworking space otvoren je prije nekih 15 dana, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o socijalnoj distanci, nošenju maski i dezinfekciji. Kompanija M:tel je sve to napravila kako bi M:tel digitalna fabrika nesmetano mogla da radi - navela je Maraš.

Ona je ocijenila da su startapovci shvatili da je budućnost na njima, da pandemija itekako pruža mogućnosti, da imaju privilegiju da stvaraju u periodu koronavirusa i pokažu kako mogu da iznjedre proizvod koji će nekome da koristiti.

- Naši startapovci su zaista to pokazali. Svaki startap je jedinstven i nije kopija svjetskih. Testira se prvo u Crnoj Gori, zatim i dalje. Mislimo da će pandemija koronavirusa iz Crne Gore da iznjedri dobar i kvalitetan startap koji može da se mjeri sa poznatim startapovima - kazala je Maraš.

Ona je, odgovarajući na pitanje koliko se promijenila svijest mladih koji žele da se bave startapom, kazala da su u posljednja tri mjeseca vidjeli veću promjenu svijesti nego u posljednje tri godine.

- Sve više mladih dolazi u M:tel digitalnu fabriku, raspituje se za programe i dolazi na razgovore sa kvalitetnim idejama - dodala je Maraš.

Ona je kazala da su prijatno iznenađeni idejama, marljivošću i radom, a M:tel digitalna fabrika je tu da ih podrži.

- Već imamo novih freelancera koji koriste naš prostor, a mi im dajemo lap topove, imaju internet, neophodne prostorije za sastanke, tako da činimo sve što je u našoj moći da im pomognemo, jer je jako teško stvarati u ovom vremenu - rekla je Maraš.

Ona je podsjetila da je M:tel sa svojom digitalnom fabrikom već odavno na putu digitalizacije.

- Već smo pokrenuli tu revoluciju u Crnoj Gori, prva smo kompanija koja je imala plaćanje putem mobilnog telefona potpuno beskontaktno, popularni Mpay. Zatim imamo Digitalnu fabriku koja razvija startapove i činjenica je da će već za nekoliko godina imati startap bukvalno za sve - rekla je Maraš.

Ona je navela da je u toku projekat Start up activator, koji M:tel digitalna fabrika organizuje zajedno sa Ministarstvom nauke i partnerima nevladinom organizacijom (NVO) Digitalizuj.me i ICT hubom iz Beograda.

- Do sada su se sve radionice i meet up-ovi održavali online, preko Zoom platforme, tako da su svi naši startapovci tokom koronavirusa mogli nesmetano da dobiju svu neophodnu edukaciju - precizirala je Maraš.

Ona je objasnila da je prvobitan plan bio da finale programa, kada će se proglasiti tri najbolja startapa od šest koji su ušli u uži krug, bude održano u julu, ali da su ga pomjerili za prvu sedmicu septembra.

- Imamo dosta startapova koji tretiraju oblast turizma, a činjenica je da sezona nije baš u jeku i oni ne mogu testirati svoj proizvod. Na primjer, E beach tretira oblast iznajmljivanja ležaljki, a Hungry Thirst oblast dostavljanja hrane, naročito na primorju, pa smo im dali još dva mjeseca da mogu da razvijaju svoj proizvod - saopštila je Maraš.

U M:tel digitalnoj fabrici će se, kako je najavila, organizovati brojne radionice i interna okupljanja, koja će biti organizovana samo za startapovce, zbog poštovanja mjera distance.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.