NavMenu

Korona kriza pokazala da je IT sektor jedan od najperspektivnijih za ulaganje - Lokalni investitori da se okrenu finansiranju startapa

Izvor: Mina Nedjelja, 21.06.2020. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Startap zajednica u Crnoj Gori je tek u povoju i mladi ljudi nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa potencijalima koje nudi taj ekosistem, u smislu pokretanja sopstvenog biznisa, ocijenjeno je iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham).

Polaznici programa Startup Activator kompanije M:tel, članice Komiteta za digitalnu transformaciju AmCham-a, kazali su da su glavni problemi sa kojima se ta zajednica suočava nedostatak adekvatnog programa za finansiranje i olakšica od države, nekonkurentnost znanja na svjetskom tržištu, kao i nedovoljna povezanost lokalnih investitora i startapera.

- Zato smatraju da država mora imati jasan program koji će studentima ponuditi znanje konkurentno na svjetskom tržištu rada, te efikasno prekvalifikovati pojedince koji su trenutno nezaposleni - rekli su agenciji Mina-business iz Komiteta za digitalnu transformaciju AmCham-a.

Predstavici AmCham-a su naveli da je od ključne važnosti da država bude spona između lokalnih investitora i startapera, naročito imajući u vidu činjenicu da lokalni investitori nisu gledali IT sektor kao prostor za investicije, što se, u svjetlu pandemije Covid-19, pokazalo kao pogrešnim. Upravo se taj sektor pokazao kao jedan od najperspektivnijih za ulaganje.

- M:tel Digitalna fabrika je jedini startap hub koji već treću godinu finansira lokalni investitor, odnosno kompanija M:tel. U narednom periodu bilo bi dobro da se i druga preduzeća uključe, a država da podršku preduzećima koja podstiču razvoj startap ekosistema - smatraju u AmCham-u.

Na taj način bi, kako su precizirali, što više njih kroz saradnju sa većim kompanijama prešlo iz startap faze u scale-up fazu, odnosno, poraslo dovoljno da ima svoje tržište i održive sopstvene izvore finansiranja.

- Jedino na ovaj način, gdje se startapu omogućava sistemska podrška i saradnja sa većim privrednicima, možemo imati održiv startap ekosistem nalik onima u Silicijumskoj dolini, Bostonu, Njujorku, Čikagu ili Sijetlu - rekli su iz AmCham-a.

Iz Komiteta su, odgovarajući na pitanje koliko je pandemija koronavirusa uticala na proces digitalizacije, kazali da je evidentno svima da je ta pandemija, u prethodna tri mjeseca, više uradila za digitalizaciju u Crnoj Gori, nego što je to bilo predviđeno strateškim opredjeljima, prema kojima je za sprovođenje istih aktivnosti bilo potrebno čak nekoliko godina.

- Svi biznisi koji su shvatili da usluge i proizvode moraju ponuditi putem online platformi i koji su se brzo transformisali, ostali su aktivni, štaviše, postali su brendovi koji su pokazali da se i u teškim trenucima brzo prilagođavaju i opstaju - naveli su iz AmCham-a.

Takvi uslovi takođe, kako su dodali, pogoduju da pojedini startap servisi, maltene preko noći, postanu planetarno popularni, kao što pokazuje primjer kompanije Zoom, koja je postala vodeći servis za komunikaciju preko računara, telefona i tableta.

- Kada je u pitanju Crna Gora, digitalna inovativnost se pokazala kao presudna kada govorimo o ovoj vrsti kriza, smatraju u kompaniji doMEn. Navode da pored 3D štampe, razvoj aplikacije, pomoću koje su svi u samoizolaciji mogli da pošalju podatke o svom zdravstvenom stanju, predstavljaju upravo dobar primjer korištenja startap preduzeća, kao brzog odgovora na krizu, u čemu je leži naš veliki potencijal - ocijenili su iz AmCham-a.

Komitet za digitalnu transformaciju AmCham-a, fokusiran je, između ostalog, i na razvoj startap zajednice u Crnoj Gori. Zato su pojedine članice Komiteta upravo kompanije koje predvode proces razvoja start up kulture, odnosno izgradnje inovativnog ekosistema, poput doMEn-a, M:tel-a i Amplituda.

Komitet, kako su objasnili, služi kao hub za razmjenu dobre prakse i znanja iz te oblasti, te posreduje između donosioca odluka i startap zajednice, u cilju prepoznavanja izazova sa kojima se suočavaju, kao i stvaranja pretpostavki za neometan razvoj startapa u Crnoj Gori.

- Takođe, u saradnji sa našim partnerom, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), trudimo se da naša zajednica bude vidljiva i van Crne Gore, kroz pružanje informacija o relevantnim programima, start up obukama i konferencijama - dodali su iz Komiteta.

Tim Ambasade aktivno radi sa AmCham-om, privatnim sektorom i Vladom Crne Gore, na unapređenju zajedničke digitalne agende, pa je tako, u saradnji sa Kancelarijom za inovacije Kalifornije, bila planirana prva delegacija Crne Gore u Silikonskoj dolini, ali je zbog pandemije put odgođen.

Iz AmCham-a su, govoreći o preporukama za mlade ljude i uopšte one koji žele da se bave startapom, kazali da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima da se bave startapom, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

- Da bi Crna Gora pratila ovaj globalni trend, to zahtijeva i promjenu navika investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer za plasiranje određenog proizvoda potreban je veliki rad i trud, i ne završava uvijek uspjehom - smatraju u AmCham-u.

Oni koji žele da se bave startapom moraju da znaju da put kojim su krenuli nije jednostavan, ali višestruko nagrađuje. Čak i da se ne završi investicijom i globalnim uspjehom, iz svega će izaći sa iskustvom i znanjem koje će im biti korisno za naredni put kako poručuju iz kompanije Amplitudo, još jedne članice Komiteta za digitalnu transformaciju, a koja se bavi razvojem start up zajednice.

- Takođe, mladi moraju shvatiti da iza svakog uspješnog startapa stoji usluga ili proizvod koji je namijenjen boljitku zajednice i stvara dodatnu vrijednost, što je u osnovi svake inovacije. Kada zadovolje taj uslov, onda njihov startap ima veliku da šansu da uspije, te da ga prepoznaju investitori za potencijalno ulaganje - zaključili su iz AmCham-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.