NavMenu

Inovativan projekat studenata Elektrotehničkog fakulteta - Spoj ekologije i 3D štampe na potpuno novi način

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.06.2020. 12:23
Komentari
Podeli
Pobjednički tim IAMS (Foto: Univerzitet Crne Gore)Pobjednički tim IAMS
Na finalnom takmičenju Startap akademije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pobjedu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 EUR osvojio je tim IAMS koji čine studenti Slaven Minić, Ivona Vujošević, Aleksandar Miličić i Milica Kovačević.

Tim povodom na sajtu Univerziteta Crne Gore objavljen je razgovor sa predstavnikom tima Slavenom Minićem.

Slaven je izrazio zahvalnost Startup akademiji ETF-a i kompanije Amplitudo koja je njegov tim motivisala da se fokusiraju na jedan od problema u državi - zagađenje životne sredine.

- U četvoromjesečnom periodu u kojem smo imali pravo na mentorsku podršku Ljuba Kneževića, savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku, prevazišli smo probleme i razvili nove načine djelovanja koji su omogućili da naša ideja bude dovoljno razvijena kako bi zavrijedila povjerenje žirija - kazao je student.

U mjesecima kada je bilo prekomplikovano sastajati se u realnom svijetu, Slaven kaže da se njegov tim koristio onlajn platformama razvijajući projekat koji na inovativan način spaja ekologiju i 3D štampu.

- U Crnoj Gori se u 2019. godini proizvelo 23.000 tona plastičnog otpada. Prema Strategiji Crne Gore za upravljanje otpadom do 2030. godine, u 2020. godini predviđeni stepen reciklaže trebao je da bude 50%, međutim stepen reciklaže prema zvaničnim izvještajima u ovoj godini iznosi tek 3%. Ovdje smo osjetili potrebu da doprinesemo, a imajući u vidu rastuću popularnost 3D tehnologije, odlučili smo da spojimo ove dvije stvari. Tako smo došli do finalne ideje - recikliranje plastičnog otpada u svrhu proizvodnje filamenta za potrebe 3D štampe - dodao je on.

On kaže da su članovi njegovog tima imali poteškoća da pronađu one studente koji bi učestvovali na Akademiji i bili zainteresovani za vannastavne aktivnosti.


Iako, kako kaže Slaven, osjećaju trud Univerziteta da promijeni trenutno stanje i ponudi kvalitetne sadržaje, na akademijama, kursevima, takmičenjima, kao aktivne činioce studentskog života uglavnom viđaju iste ljude.

Njegov tim, dodaje, vjeruje da će se trud isplatiti, Akademija postati tradicija, konkurencija bolja, a takmičenja zabavnija.

- Kako bi doprinijeli naporima Univerziteta, pozivamo sve da se od idućeg semestra učlane u studentsku organizaciju BEST, počnu da dolaze na sastanke debatnog kluba Fakulteta političkih nauka ili pokrenu aktivnost za koju misle da fali studenskom životu - poručuje on.

Podsjetimo, drugo mjesto i nagrada od 500 EUR pripala je timu Orhis za projekat automatizovane pametne saksije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.