NavMenu

Sve bolji uslovi za razvoj startapa u CG - Neophodan fond za inovacionu djelatnost za finansiranje ideja sa visokim komercijalnim potencijalom

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.06.2020. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)Ilustracija
Startap zajednica u Crnoj Gori je i dalje u fazi ranog razvoja, iako su uslovi za tu vrstu biznisa mnogostruko i neuporedivo bolji nego prije tri ili četiri godine, ocijenio je suosnivač Super Hub Pljevlja, Mirsad Hadžalić.

Hadžalić je agenciji Mina-business kazao da u Crnoj Gori postoji nacionalni inovaciono-preduzetnički centar Tehnoloplis koji ima odlične programe podrške i povezanost sa regionalnim startap programima i inicijativama.

- Tu je i privatna inicijativa kao što je M:tel Digitalna fabrika, koja takođe ima programe podrške i obuke, kao i besplatan radni prostor za startape i freelancere. Tu je i nevladina organizacija Digitalizuj.me koji su pioniri startap zajednice sa sopstvenim programima podrške - rekao je Hadžalić koji je i predsjednik NVO SUPER čiji je Super Hub Pljevlja projekat.

Podrška startapima

Hadžalić smatra da je posebno važno i formiranje Naučno-tehnološkog parka, koji bi trebalo da bude centralna institucija za podršku razvoju nacionalne startap zajednice i startapa uopšte.

- Izuzetne stvari u poslednje tri godine je obavilo Ministarstvo nauke, koje je uradilo ogroman posao na formiranju legislative, strategija i akcionih planova na osnovu kojih je pokrenuto desetine programa i alata koji su na raspolaganju kako startapima, tako i cijeloj zajednici - rekao je Hadžalić.

Kada je riječ o problemima startap zajednice Hadžalić je kazao da je najveći problem to što još nije formiran fond za inovacionu djelatnost koji bi omogućio finansiranje startapa sa visokim komercijalnim potencijalom.

- Mora se istaći da u okviru Ministarstva nauke postoje programi za podršku startapima u ranoj fazi, kao i program podrške inovativnim kompanijama, tako da idemo u odličnom pravcu omogućavajući domaćim stratapima da se razvijaju bez potrebe da se registruju u nekoj drugoj državi sa razvijenim instrumentima finansiranja startapa - Anđelima investitorima ili investitorskim kućama - objasnio je Hadžalić.

On smatra da je najveći problem nedostatak preduzetničkog duha i informacija o potencijalu startap preduzetništva kod mladih.

- Sguran sam da što se tiče znanja i talenta ne zaostajemo za bilo kojom drugom državom regiona - poručio je Hadžalić.

Razvoj preduzetništva na sjeveru Crne Gore

On je saopštio da je Super Hub Pljevlja projekat NVO SUPER, čiji je cilj formiranje startap centra odnosno akceleratora koji bi pružao podršku razvoju startap preduzetništva na sjeveru Crne Gore.

- NVO SUPER počeo je misiju podrške razvoju start up preduzetništva kroz projekat Startapovanje još 2017. godine, kada smo pisali o start up-ovima iz Crne Gore i svijeta, organizovali i učestvovali u organizaciji start up događaja, a kulminacija višegodišnjeg rada je rezultirala projektom Super Hub koji je započet u novembru prošle godine - rekao je Hadžalić.

Projektom je predviđeno mapiranje i okupljanje startap zajednice na sjeveru Crne Gore, kreiranje i realizacija programa podrške kroz različite vrste okupljanja startap preduzetnika i svih koji žele da uđu u svijet startapa.

- Do sada smo imali osam događaja, a do kraja septembra imaćemo još osam susreta uglavnom predavanja i radionica različitih internet stručnjaka iz zemlje i regiona - naveo je Hadžalić.

On je dodao da su izuzetno ponosni što je Super Hub podržan od GIST inicijative američkog Stejt departmenta za globalnu podršku startap preduzetništvu i što su postali članovi GIST mreže inovativnih habova širom svijeta.

Hadžalić je naveo nekoliko suosnivača Super Hub Pljevlja koji su zasluženi za stalni rast i razvoj, između ostalog Anu Nives Radović koja pomaže rad NVO još od projekta Startapovanje, a sada daje ekspertsku podršku iz oblasti Fintech i Blockchain tehnologija u okviru Super Hub Pljevlja.

- Tu je i Nedim Tarakčija ekspert za prodaju i biznis razvoj, osnivač Balkan Leadership akademije iz Sarajeva, zatim profesor Vladica Avramović rukovodilac naše startap škole iza kojeg su generacije nagrađivanih timova i pojedinaca iz srednje stručne škole u Pljevljima, kao i Strahinja Jakić ekspert za razvoj informacionih sistema - saopštio je Hadžalić.

On je rekao da su izuzetno zadovoljni dosadašnjim dostignućima i najavio da će u bliskoj budućnosti objaviti detaljnu brošuru o uspjesima startapa koje podržavaju na međunarodnim takmičenjima i konferencijama.

- Istaći ću samo posljednji uspjeh plasmana u Grand finale na nacionalnom takmičenju startapa u Ujedinjnim Arapskim Emiratima (UAE) jednog od startapa koji podržavamo, ali o svemu ćemo detaljno pričati za javnost na kraju prve faze projekta u septembru - dodao je Hadžalić.

Nikad lakše do pokretanja biznisa

Na pitanje koju preporuku bi dao svima onima koji žele da se okušaju u startap biznisu, Hadžalić je odgovorio da je njegova preporuka da mladi sada imaju priliku da u globalnom selu kreiraju i razviju sopstveni inovatvni biznis lakše i brže nego ikada prije u istoriji.

- Sada imamo i određeni broj institucija i instrumenata za pokretanje startapa i u okviru Crne Gore, tako da im jako savjetujem da se za početak upoznaju sa startap preuzetništvom i da posjete neke od habova u Crnoj Gori - naveo je Hadžalić.

On im je preporučio i da se upoznaju sa uspješnim pričama iz regiona gdje su njihovi vršnjaci postali uspješni tehnološki preduzetnici na globalnom nivou, da koriste sve benefite programa Ministarstva nauke i da razmisle gdje sebe vide za deset godina.

- Da se zapitaju da li žele da za deset godina budu nečiji najamnici za platu koja omogućava preživljavanje ili žele da budu vlasnici sopstvenog uspješnog biznisa na regionalnom, pa zašto ne i na globalnom nivou - poručio je Hadžalić.

Za ovo drugo je, kako smatra, potrebno znatno više rada, ulaganja, učenja, požrtvovanja, odricanja i mnogo čega još, ali su krajnji benefiti eventualnog uspjeha kako pojedinaca a sa njima i cijele zajednice dovoljan razlog za preuzimanje rizika.

Širenje programa

Govoreći o daljim planovima i aktivnostima, Hadžalić je najavio da je Super Hub Pljevlja sada u pregovorima sa partnerima za širenje programa podrške na nivou cijele države čime žele da ojačaju kapacitete ukupne crnogorske startap zajednice.

- Taj dogovor bi trebalo da rezultira pokertanjem startap akceleratora u Glavnom gradu koji bi pružao sve usluge za rast i razvoj startapa u skladu sa standardima u najrazvijenijim zemljama svijeta i po ugledu na američku filozofiju razvoja startap preduzetništva - saopštio je Hadžalić.

On je dodao i da žele da ojačaju saradnju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao i američkom ambasadom, koja je takođe, kako podsjeća, dala izuzetan doprinos razvoju crnogorske startap zajednice u posljednje dvije ili tri godine.

- Razlog za dominantno oslanjanje na iskustva, programe i eksperte iz SAD je vrlo prost, a to je zato što je riječ o državi lideru u oblasti tehnološkog preduzetništva, količini ulaganja, broju uspješnih startapa, uslovima za razvoj i gotovo svim drugim aspektima startap ekosistema - zaključio je Hadžalić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.