NavMenu

Najbolje startap ideje - Kroz Podgoricu sa pametnom aplikacijom Experience with me

Izvor: eKapija Petak, 07.02.2020. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)Ilustracija
Od 14 prijavljenih idejnih projekata na nagradnom konkursu Karijernog centra Univerziteta Crne Gore za najbolju startap ideju, prvu nagradu, u ravnomjernom iznosu sa još jednim projektom dijeli projekat Experience with me studentkinje Pravnog fakulteta UCG Andree Mićanović. Fond za prvu nagradu obezbijedio je Univerzitet Crne Gore, u iznosu od 3.000 EUR.

Prema ocjeni Komisije, nagrađeni idejni projekti su na najbolji način pristupili rješavanju izazova u našem okruženju i pružili najtemeljniju i sveobuhvatnu analizu svih segmenata razrade biznis ideje i biznis plana koji su zahtijevani u prijavnom formularu.

Projekat Experience with me, bavi se unapređenjem informativnih servisa za turiste i posjetioca istorijskih i kulturnih znamenja, ali i brojnih turističkih atrakcija u Crnoj Gori, restorana, hotela, kroz razvoj specijalizovane onlajn platforme odnosno, turističke aplikacije. Poseban fokus projekta je na Podgorici, kao na glavnom gradu.

U razgovoru za UCG, Andrea kaže da se prvi put prijavila na neki startap konkurs. Kako je istakla, učestvovala je na različitim predavanjima i školama o startap preduzetništvu, ali se ranije nikada nije dovoljno ohrabrila da se oproba u ovoj oblasti.

Na pitanje kako je došla na ideju da se bavi temom koja se tiče turizma, Andrea kaže da iskustva mnogih njenih prijatelja iz inostranstva koji su posjetili Podgoricu, ali i objavljena istraživanja, pokazuju da ona, u odnosu na pojedine druge gradove Crne Gore, ne privlači veliki broj turista.

- Informacije o znamenitostima glavnog grada turisti teže pronalaze na jezicima koje govore, što utiče na kvalitet njihove posjete, te utisak koji prenose poznanicima. Cilj mi je bio da osmislim proizvod koji će na jednom mjestu objediniti sve informacije o spomenicima, institucijama, parkovima i drugim mjestima koje u Podgorici treba posjetiti, što će, u krajnjem, uticati na povećanje broja njenih posjetilaca. Bilo mi je važno i da proizvod odgovara potrebama savremenog čovjeka - da je lako dostupan, jednostavan za upotrebu i da štedi vrijeme.

Andrea kaže da je Experience with me zamišljena kao onlajn platforma (www.experiencewith.me), ili aplikacija namijenjena turistima i lokalcima.

- Omogućava im da se na jednom mjestu informišu o istoriji i kulturi Podgorice, a potencijalno i drugih crnogorskih gradova. Aktivira se kada se korisnik prijavi na Wi-Fi Glavnog grada, prilikom posjete sajta TO Podgorica, ili kada skenira QR kod dostupan na različitim lokacijama u Podgorici. Na samom početku, učita se video dobrodošlice od strane gradonačelnika ili neke druge prepoznatljive ličnosti (sportiste, muzičara, glumca...) - ambasadora grada. Potom postaje vidljiva mapa sa ucrtanim mjestima koje treba posjetiti tokom boravka u Podgorici, kao i audio vodič za svako od njih - priča Andrea.

Kako dalje navodi, na kraju posjete, aplikacija korisnicima nudi mogućnost učešća u kvizu u vezi sa informacijama o kojima su slušali tokom obilaska grada.

- Ukoliko tačno odgovore na 90% pitanja, dobijaju kod koji mogu da iskoriste za izradu svoje fotografije na foto mašini koja bi bila postavljena u neposrednoj blizini mosta Milenijum, tako da se na fotografiji nalazi ova znamenitost. Ukoliko bi aplikacija zaživjela, ideja je da korisnici kao nagradu dobijaju i kodove sa popustom koje bi dodjeljivali partneri Experience with me (restorani, pozorišta, bioskop, itd).

Experience with me sadrži i servisne informacije i instrukcije za pozivanje hitnih i taxi službi, lokacije ambasada, informacije o uvezanosti Glavnog grada sa ostalim crnogorskim gradovima (razdaljina, saobraćajna mreža, cijene karata), ali i crnogorskim tradicionalnim jelima, te dešavanjima u gradu.

Na pitanje u kojoj su mjeri njene kolege zainteresovane za učešće u ovakvim konkursima i uopšte pokretanje startapa, Mićanović kaže da u Crnoj Gori još uvijek nije u dovoljnoj mjeri zaživio preduzetnički duh.

- Ipak, mladi ljudi u mom okruženju sve češće razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, podstaknuti brzim razvojem tehnologija i svijeta komunikacija. Više ne tražimo nužno stabilnost na poslu, već rizikujemo svjesni odgovornosti, ali i potencijalnih značajnih rezultata koje možemo postići - navodi.

Kako kaže, startapi su dobar vid razvoja talenata i ispoljavanja kreativnosti.

- Ne samo što nas stimulišu da se konstantno usvršavamo u oblasti kojom se bavimo, već nam pružaju priliku da doprinesemo razvoju društva na pozitivan način, pa i da zaposlimo druge. Dobro je što institucije sistema podstiču mlade da razmišljaju u smjeru drugačijem od ustaljenog i preuzmu rizik. Na taj način, kao i zahvaljujući pozitivnim iskustvima vršnjaka koji su postigli uspjeh u svijetu preduzetništva, sigurna sam da će sve više mladih biti motivisano da krene ovim putem. Nadam se da će i moja ideja biti nečija motivacija - zaključuje Andrea Mićanović u razgovoru za UCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.